TÜBÝTAK UZAY'dan Milano'daki zirveye katýlým
ABONE OL

Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaðý olduðu TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ana yürütücülüðünde 128 kurumun katýlýmýyla Adana Havalimaný'nda gerçekleþtiriliyor.

Nefes, TEKNOFEST Adana'da AA muhabirine, etkinliðe tempolu þekilde baþladýklarýný, gençlerin ve Adana halkýnýn uzaya ilgisini somut þekilde gördüklerini söyledi.

Bu yýlýn kendileri için önemine iþaret eden Nefes, Türkiye'nin astronotlarý Alper Gezeravcý ve Tuva Cihangir Atasever'in uzayda bilim misyonlarý gerçekleþtirdiðini hatýrlattý.

Nefes, ayrýca yerli ve milli imkanlarla üretilen Türksat 6A'yý da uzaya gönderdiklerini belirterek, "Toplumda uzay, önceki yýllara göre daha fazla konuþuldu. Gençlerimiz, çocuklar ve vatandaþlarýmýz standýmýzý yoðun biçimde ziyaret ediyor. Çocuklar, standýmýzda Türksat 6A'nýn ve ÝMECE'nin ahþap maketlerini yapýyor ve birebir o deneyimi görmüþ oluyor. Ayrýca Ýnsanlý Ýlk Uzay Misyonu çadýrýmýzý da kurduk. Orada hem Tuva'nýn hem Alper'in uzaya giderken yanlarýnda eþlik ettiði ve getirdikleri nesnelerin örnekleri var. Onlarý da vatandaþlarýmýz o çadýrý ziyaret ederek deneyimleyebiliyor." diye konuþtu.

- "KENDÝNE GÜVENEN BÝR GENÇLÝÐÝ SOMUT OLARAK GÖRÜYORUZ"

Türkiye'nin 2026 yýlýnda Antalya'da Uluslararasý Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi'ne (IAC) ev sahipliði yapacaðýný vurgulayan Nefes, Türkiye Uzay Ajansý (TUA) ve TÜBÝTAK olarak hazýrlýklara þimdiden baþladýklarýný anlattý.

Nefes, bu ay Ýtalya'nýn Milano kentinde yapýlacak kongreye de katýlacaklarýnýn altýný çizerek, þöyle devam etti:

"Orada standýmýz olacak ve uluslararasý partnerleri ve özellikle akademi camiasýna, uzay paydaþlarýna kendimizi tanýtma fýrsatý yakalayacaðýz. Kongre, geçen sene Azerbaycan'ýn Bakü kentinde yapýlmýþtý. Gelecek yýl Avustralya Sidney'de, 2026'da ise Antalya'da gerçekleþtirilecek. Hazýrlýklarýmýz sürüyor. Uzay misyonlarý çok niþ ve kritik misyonlar. Nitelikli insan kaynaðýyla yapýlýyor ve en büyük sermayesi beþeri sermaye. Ýnsan kaynaðýnýn da yetiþebilmesi için uzaya olan ilginin, toplumsal farkýndalýðýn artmasý lazým. Hem TEKNOFEST hem diðer uluslararasý organizasyonlar bu anlamda bizim için çok kýymetli. Ýlkokuldan üniversite çaðýna kadar gençlerimizin uzaya ilgisi çok yoðun. Staj ve aday mühendis baþvurularýmýzda uzay alanýnda daha bilinçli ve kendine güvenen bir gençliði somut olarak görüyoruz."

  • TÜBÝTAK UZAY
  • Milano
  • Uluslararasý Astronomi Kongresi