TÜBÝTAK'ta bir ilk gerçekleþti: Selçuk Bayraktar gençlere mesajý verdi
ABONE OL

Türk Savunma sanayisinde adýndan çokça söz ettiren Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB2 ve Akýncý'yý Türk silahlý kuvvetlerinin envanterine kazandýrdýktan sonraki süreçte yeni baþlanan çalýþmalarý Bayraktar TB3 içinde sürecin çok hýzlý bir þekilde ilerlediðini belirtmiþti. Selçuk Bayraktar'ýn açýklamasýnýn ardýndan yoðun ilgi gören TB3, TB2'den farklý olarak gemi üzerine konuþlu olmasý planlanýyor . Türkiye'nin teknolojik ve savunma sanayisinin geliþmesine katkýda bulunan Selçuk Bayraktar, Kocaeli'nin Körfez ilçesinde düzenlenen 'Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarýþlarý'na da katýldý. Bu sene yoðun talep üzerine ilk kez lise öðrencilerinin de katýldýðý programa yine öðrenciler tarafýndan geliþtirilen araçlar birbirleriyle yarýþtý.

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bulunan Körfez Yarýþ Pistinde yapýlan Uluslararasý Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarýþlarýný, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý Mütevelli Heyeti Baþkaný ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baþkaný Selçuk Bayraktar ve TÜBÝTAK Baþkaný Hasan Mandal ile çok sayýda vatandaþ izledi. Yarýþlarda üniversite ve lise öðrencileri kýyasýya mücadele etti. Üniversite ve lise kategorilerindeki yarýþlar yarýn son bulacak.

'GELECEÐÝMÝZ VE ÜLKEMÝZÝN ELEKTRÝKLÝ ARAÇLARINI TASARLAYACAKLAR'

Bu yýl yapýlan yarýþlarýn iddialý olduðunu söyleyen Selçuk Bayraktar, "TEKNOFEST her yýl bir rüzgar gibi bir mevsim gibi gelip tüm atmosferi deðiþtiriyor. 1 yýldýr hazýrlanýyordu gençlerimiz. Ýlk defa liseler yarýþýyor. Onlar da ayrý bir renk katýyor. Bu yýl iddialý yarýþmalardan bir tanesi. Burada elektrikli bir araç tasarlamanýz gerekiyor. Ýþin içine girenler ne kadar zor ve teknik bir konu olduðunu yapanlar biliyor. Dünyada en önemli dönüþüm elektrikli ve akýllý araçlar. Geleceðimiz ve ülkemizin elektrikli araçlarýný tasarlayacaklar. Gençler bir yandan buna hazýrlanmýþ oluyorlar. 35 alanda farklý yarýþmamýz var. 200 bin öðrenci baþvuruyor. Bio teknolojiden, saðlýk, yapay zeka, çevre teknolojilerinden elektrikli arabalardan ÝHA'lara kadar yarýþma platformu TEKNOFEST" dedi.

'EN BÜYÜK ÖDÜL TOPLUMUN YAPILANLARI GÖRMESÝ'

Türkiye'nin en büyük ödüllü yarýþmasý olduðunu belirten Bayraktar, "Ülkemiz sadece SÝHA, ÝHA'lar da deðil diðer tüm teknolojik alanlarda dünyada liderlik yapacak en ileri düzeyde teknolojik ürünler yaparak geliþtirsin ve bayraðýmýzý yukarýlara çeksin. Dünyada bakýyorsunuz bugün en dev teknoloji þirketlerinin bile hepsinin temelinde ufacýk garaj giriþimleri olduðunu görüyorsunuz. Buradaki en büyük sermaye insan. Dev fabrikalar, dev araziler büyük sermaye deðil. Ýnsanýn fikri, donanýmý, hayalleri en büyük deðer yaþadýðýmýz bilgi çaðýnda. Genç yaþta insanlarýn baþarý þansý artýyor. 7 milyon liralýk bu yarýþmalarda malzeme ve teknik destek veriliyor. 5 milyon da yarýþmalarýn ödülü var. Türkiye'nin en büyük ödüllü yarýþmasý TEKNOFEST ama en büyük ödül o deðil. Toplumun bu gençlerin yaptýðý iþleri görüp, 'Aferin evladým. Sen bu iþlerin en iyisini yapacaksýn ve ülkemizi en iyi yere getireceksin' demesi en büyük ödül" diye konuþtu.

'BU YIL LÝSE KATEGORÝSÝNÝ BAÞLATTIK'

TÜBÝTAK Baþkaný Hasan Mandal ise yarýþmalara liselilerin isteði üzerine yeni bir kategori baþlattýklarýný söyleyerek, "Bu yýl 17'ncisini gerçekleþtirdiðimiz alternatif araçlardaki heyecanýmýz devam ediyor. Bu yýl ilk kez lise kategorisinde gençlerimiz var. Lise kategorisini biz oluþturmadýk. Kendileri bize gelip 'Neden üniversite öðrencilerine yönelik yapýlýyor ve neden lise yaþ grubunda olmasýn?' demeleri üzerine haklý bulduk ve bu yýl lise kategorisini baþlattýk. Bu yýl 22 farklý ilimizden 36 aracýmýz lisede yarýþýyor. 65 adet üniversite kategorisinde 30 farklý ilden toplamda 210 baþvuru vardý ve 100'ün üzerinde takým yarýþ hakkýný elde etti. Elektrikli araç yarýþlarý bugün için bakýldýðýnda artýk zorunluluk. Ülkemizin geleceðinde bizim en önemli dönüþtürücü gücümüz insan kaynaðýmýz. Bu insan kaynaðýmýz biz teknolojiyi kullanan deðil teknolojiyi üreten, geliþtiren en önemlisi tasarlayan bireyler olmak istediklerini söylüyorlar. Bu gençlerimiz takým halinde farklý üniversitelerden gelen gençler, milli teknolojiyi geliþtiren ve neferi olmaya hazýr olduklarýný söylüyorlar. Bizler de onlarý destekliyoruz" dedi.