Türk araþtýrma ekibi, Antarktika'da yeni bir canlý türü keþfetti
ABONE OL

Son yýllarda kutup araþtýrmalarýna büyük yatýrýmlar yapan Türkiye, Antarktika'da bilimsel keþiflerde aktif rol alýyor. Balýkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalý akademisyenlerinden Prof. Dr. Serdar Sak'ýn da içerisinde yer aldýðý Türk akademisyenler, Batý Antarktika'nýn bentik habitatýnda yeni bir Kopepod türü keþfetti.

CANLI TÜRÜNE 'HARPACTÝCUS TAE' ÝSMÝ VERÝLDÝ

Balýkesir Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Serdar Sak'ýn yaný sýra Mersin Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Süphan Karaytuð, Adýyaman Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Serdar Sönmez ve Bolu Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Okan Külköylüoðlu'nun keþfettiði canlý türüne, Türkiye'nin Antarktika'daki bilimsel faaliyetlerine atýfta bulunarak "Turkish Antarctic Expedition" (TAE) kýsaltmasýndan yola çýkýlarak "Harpacticus tae" ismi verildi.

EKLEM BACAKLI TÜRÜ

Harpacticus tae türü, kopepod olarak bilinen bir eklem bacaklý türü. Çok eski dönemlere dayanan Kopepodlar, sucul ekosistemlerde önemli bir role sahip olan omurgasýz mikroskobik canlýlardýr. Antarktika'nýn Nansen adasý kýyýlarýnda bulunan Harpacticus tae türünün, birincil tüketici olarak önemli bir ekolojik rol üstlendiði düþünülmektedir.

SONUÇLAR POLAR BÝOLOGY'DE YAYIMLANDI

Türkiye'nin kutup bölgelerindeki araþtýrmalarýna katkýsýnýn önemini de bir kez daha ortaya koyan ve bilimsel literatürde yerini alan Harpacticus tae türünün keþfinin sonuçlarý, uluslararasý saygýn bilimsel dergilerden Polar Biology'de yayýmlandý.