Türk bilim insanlarý keþfetti! Dünyanýn baþka hiçbir yerinde bulunmuyor
ABONE OL

Tekirdað Namýk Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Þirin, Ordu Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Sevgili, Hakkari Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Sait Taylan ve NKÜ doktora öðrencileri Dilan Hevra Akyýldýz ve Oðuzhan Güngör, NKÜ Bilimsel Araþtýrma Projeleri kapsamýnda Türkiye'de endemik olan "Anadolua" çekirge cinsinin yapýsal deðiþkenlikleri ve ses karakterizasyonu üzerine veriler toplamak amacýyla 2021'de çalýþma baþlattý.

BÝLÝM DÜNYASINA KAZANDIRILDI

Çalýþma kapsamýnda tespit edilen iki yeni çekirge türü, "Anadolua moli" ve "Anadolua bergeri" ismiyle bilim dünyasýna kazandýrýldý.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaklaþýk 3 yýl boyunca inceleme ve tespitlerde bulunan bilim insanlarý, elde ettikleri verilerde iki türün farklý yapýsal deðiþkenlikleri ve ses karakterizasyonuna sahip olduðunu belirledi.

DÜNYANIN BAÞKA HÝÇBÝR YERÝNDE OLMAYAN BÝR CÝNS

Prof. Dr. Þirin, AA muhabirine, "Anadolua" cinsi çekirgelere ait son detaylý çalýþmanýn 1952 yýlýnda yapýldýðýný söyledi.

Türk bilim insanlarý olarak yeni araþtýrmalarýnda önemli bilgiler elde ettiklerini belirten Þirin, bilim dünyasýna iki türü kazandýrmanýn mutluluðunu yaþadýklarýný anlattý.

Çalýþmalara ilk olarak Denizli'de baþladýklarýný dile getiren Þirin, þöyle devam etti:

"Bu cins sadece Anadolu'da, Ege Bölgesi'nden Sivas'a kadar yayýlýþ gösteren bir hatta bulunuyor. Bu hatta yayýlýþ gösteren, dünyanýn baþka hiçbir yerinde olmayan bir cins. Bu cinsin Anadolua moli ve Anadolua bergeri ismini verdiðimiz iki yeni üyesi, tarafýmýzdan bilim dünyasýna tanýtýldý.

Öncelikle topladýðýmýz örneklerin dýþ yapýlarý dediðimiz morfolojilerinde bazý karakterlere bakýp, bacaðýndaki diþ sayýsý ya da vücudun arkasýnda bulunan serkus denilen yapýnýn çýkýntýlý olup olmadýðý, kanatlarýndaki ses diþlerinin sayýsý, yapýsý, bunlar farklýlýklar gösteriyor. Bu karakter onlarýn ses çýkarmasýnda etkili olan özellikleri ve farklý sesler çýkarýyorlar. Biz bunlarý analiz ve istatistiklerle ortaya koyduk."

Þirin, birçok noktadan veriler topladýklarýný, 20'nin üzerinde noktada örneklemeler yaptýklarýný aktardý.

Zorlu ve yorucu koþullar altýnda çalýþmalar gerçekleþtirdiklerini ifade eden Þirin, "Bu örneklemelerde farklý popülasyonlarý ve farklý alanlarda yayýlýþ gösteren türlerin karakterlerini belirledik. Bu karakterler arasýnda fark olup olmadýðýna baktýðýmýzda morfolojik ve ses karakteri farklýlýklarý olduðunu gördüðümüz 2 yeni türümüzü bilim dünyasýna kazandýrdýk." diye konuþtu.

ÝSÝMLER ÝÇÝN BÝLÝM ÝNSANLARINDAN ESÝNLENÝLDÝ

Yeni türlerin literatüre kazandýrýlmasýyla ilgili makalenin de uluslararasý SCI indeksin içinde yer alan Zootaxa adlý dergide yayýmlandýðý bilgisini veren Þirin, türlerden birine Türkiye orthoptera (düz kanatlýlar) çeþitliliðine katkýsýna istinaden Aksaray Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Abbas Mol'un soyadýndan esinlenerek "Anadolua moli", diðerine de biyoakustik çalýþmalarýnýn geliþmesinde emeði olan ve Türkiye stenebothrus çekirge cinsiyle ilgili katkýlar sunan Dr. Dirk Berger'in soyadýna ithafen "Anadolua bergeri" adýný verdiklerini kaydetti.