Türk bilim insanlarý þeker hastalarý için geliþtirdi
ABONE OL

Þeker hastalýðýnýn takibinde kritik öneme sahip olan kan þekeri ölçümünü anlýk verilerle, doðru ve pratik olarak hasta ve doktoruna ulaþtýrmayý saðlayacak bir teknoloji geliþtirmek üzere bir araya gelen Ýzmir'deki 5 üniversiteden bilim insanlarýnýn 2023'te baþladýklarý projede prototip aþamasýna gelindi.

TÜBÝTAK'ýn da destek verdiði çalýþmayla parmaktan alýnan kandan þeker ölçümü yapabilen "glukometre probu" geliþtiren bilim insanlarý, bu cihazýn cep telefonu þarj giriþine takýlmasý yoluyla ölçüm verilerini uygulama üzerinden hastane ya da doktora anlýk gönderme seçeneði sunuyor.

Patent baþvurusu yapýlan cihaz, TEKNOFEST 2024 Akdeniz'de "Ýnsanlýk Yararýna Teknoloji Yarýþmasý Saðlýk ve Ýlk Yardým" kategorisinde ikincilik ve "en iyi sunum" ödüllerine layýk görüldü.

- "HASTALARA HIZLI DANIÞMANLIK SAÐLANABÝLECEK"

Proje grubunda görev alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hemþirelik Fakültesi Öðretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Büyükkaya Besen, AA muhabirine, çoðu hastanýn kan þekeri ölçüm cihazlarýný yanlarýnda taþýmadýðýný, anlýk düþüþ ya da yükseliþlerin tespit edilemediðini belirtti.

Þeker hastalarýnýn yaþam kalitelerini arttýrmak için bu teknolojiyi geliþtirdiklerini anlatan Besen, "(Cihaz) Hastalarýn konforunu, yaþam kalitesini artýrmak üzerine kurduðumuz hayaller sonucu ortaya çýktý. Þeker ölçüm cihazlarýnýn taþýnabilir olmasýný ve þeker hastalarýnýn cep telefonu ya da akýllý saatini kan þekeri ölçer hale getirmeyi hedefledik. Hedefimiz bu cihazýn tüm diyabetli bireylerde ya da kan þekeri ölçümü gerektiren bireylerde kullanýlýr hale gelmesi, herkesin bu cihaza ulaþabilmesi ve konforlu bir þekilde kullanabilmesi." dedi.

Besen, saðlýklý ve güvenilir sonuçlar veren cihazýn prototip aþamasýnda olduðunu, laboratuvar testleri ve izin süreçlerinin ardýndan kullanýma sunulacaðýný aktardý.

DEÜ Hemþirelik Fakültesi Araþtýrma Görevlisi Merve Derviþoðlu ise saðlýk profesyonellerinin bu cihaz sayesinde takip ettikleri hastanýn verilerini uygulama üzerinden anlýk olarak görebildiðine dikkat çekerek, "Ölçüm sonuçlarýnda hipoglisemi ya da hiperglisemi durumu varsa bu akut komplikasyon tespit edilebilecek, hastalara hýzlý danýþmanlýk saðlanabilecek." dedi.

- "SAÐLIK PROFESYONELLERÝ DE SONUÇLARI ÝZLEYEBÝLÝYOR"

Ýzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Uzman Diyabet Eðitim Hemþiresi Merve Günbaþ da þeker ölçümü yapan cihazýn cep telefonuna takýldýðýnda uygulamanýn açýldýðýný, þeker ölçüm çubuðunun yerleþtirilmesiyle deðerlerin uygulama ekranýna düþtüðünü söyledi.

Diðer þeker ölçüm cihazlarýndaki gibi 3-5 saniye içerisinde sonuç alýnabildiðini dile getiren Günbaþ, "Þeker ölçümünden sonra açlýk mý, tokluk mu ya da günün diðer saatlerindeki ölçüm mü diye uygulama bize bir uyarý veriyor. O anda hangi ölçüm saatindeysek onu seçiyoruz. Hastayý takip eden saðlýk profesyonelleri de bu anlýk ölçüm sonuçlarýný izleyebiliyor." ifadelerini kullandý.

"Entegre edilebilir glukometre probu" cihazýný geliþtiren ekipte Doç. Dr. Dilek Büyükkaya Besen, Araþtýrma Görevlisi Merve Derviþoðlu ve uzman hemþire Merve Günbaþ'ýn yaný sýra Bakýrçay Üniversitesi Bilgisayar Donanýmý Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Orhan Er ile Ýzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öðretim Üyesi Yalýn Kýlýç da görev aldý.

  • sekerhastalari
  • telefonolcum
  • cankandanveri