Türk devlerinden uzayda iþbirliði! Türksat 6A'nýn görev yükleri millileþtirildi
ABONE OL

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, ASELSAN, Türkiye'nin uzay alanýndaki ihtiyaçlarýný milli çözümlerle karþýlamak için çalýþmalarýný sürdürüyor.

Þirket, uydu ve uzay teknolojileri alanýndaki faaliyetlerini yer sabit yörünge (GEO), alçak yörünge haberleþme (LEO), uydu tabanlý navigasyon, uzaydan istihbarat, gözetleme ve keþif alanlarýnda gerçekleþtiriyor.

GEO haberleþme alanýnda Türksat 5B'deki iþbirlikleriyle Türkiye'nin ilk milli ekipmanlarý Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant LNA'yý geliþtiren ASELSAN, 2022'den bu yana uzayda operasyonel olarak görev yapan ekipmanlarýyla ilk "milli uydu haberleþme görev yükü ekipmanlarýný" geliþtiren kuruluþ unvanýný kazandý.

ASELSAN'ýn geliþtirdiði Uydu Tabanlý Düzeltme Sistemi, ilk etapta GPS ve takiben diðer GNSS sistemlerinin kaynak sinyallerini, bu sistemlere ait verilerin doðruluk, güvenilirlik, elveriþlilik deðerleri ile bütünlük bilgisini içerecek düzeltme verileri vasýtasýyla iyileþtirerek, kapsanacak coðrafyadaki kullanýcýlar için performans artýþý getirecek.

- BÝLGÝ BÝRÝKÝMLERÝ TÜRKSAT 6A'YA AKTARILDI

Türksat 5B'de edindiði bilgi birikimiyle Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A'da da görev alan ASELSAN, Ku-Bant ve X-Bant haberleþme görev yükleri çözümlerini bir üst seviyeye çýkardý.

Proje kapsamýnda uzay kalifiye tasarým, üretim, entegrasyon ve test süreçleri ASELSAN bünyesine kazandýrýldý. Ayrýca, projede görev alan 100'den fazla personelle uzaya yönelik tecrübeli insan kaynaðý Türkiye'nin diðer uzay projelerinde görev almak üzere deneyim elde etti.

Türksat 6A ile yeryüzünden her türlü haberleþmeye imkan saðlayacak "haberleþme görev yükleri"ni geliþtiren ASELSAN, Türkiye'nin gelecekteki alçak yörünge haberleþme ihtiyaçlarýný karþýlayacak görev yükleri için teknoloji yatýrýmlarýný öz kaynaklarla gerçekleþtirdi.

ASELSAN, bu uydulardan elde ettiði deneyim, tecrübe ve kazanýmlarla Türkiye'nin gelecekte sahip olacaðý takým uydulardaki tüm görev yüklerini ve haberleþme alt sistemlerini takvim ve maliyet etkin bir þekilde milli olarak saðlamayý hedefliyor.

- 24 ÇEÞÝT EKÝPMAN YERLÝLEÞTÝRÝLDÝ

Alt sistemleri, uydu yer istasyonu yazýlýmlarý, uçuþ bilgisayarlarý, güç daðýtým düzenleme birimleri yerli ve milli geliþtirilen Türksat 6A, yüzde 80'in üzerinde yüksek yerlilik oranýyla üretildi. Kurumlarýn kendi temiz odalarý kullanýlarak geliþtirilen ve üretilen ekipmanlar Ankara TUSAÞ'taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde bir araya getirildi ve sistem seviyesi testlerine tabi tutuldu.

Bu süreçte 24 çeþit ekipman yerlileþtirilirken uçuþ modelinde 84 yerli ekipman kullanýldý. Proje süresince 400'e yakýn çevresel ve fonksiyonel testler tamamlandý.

Türksat 6A, TÜBÝTAK, TUSAÞ, ASELSAN, CTech ekiplerinden dönem dönem 400'e yakýn kiþinin ortak çalýþtýðý ve Türkiye'nin uzay alanýnda yetiþmiþ personel gücünün artýrýlmasýný saðlayan bir proje olarak kayýtlara geçti.

Bu kurum ve þirketlerin küresel deneyim kazanma fýrsatý yakaladýðý projeden elde edilen bilgi birikiminin, gelecek dönemde uydu geliþtirme faaliyetlerinde artan oranda kullanýlmasý amaçlanýyor.

Türkiye, Türksat 6A ile uzaydaki iddiasýný daha ileri boyuta taþýrken bundan sonra milli bir uydu markasý oluþturmayý amaçlýyor.

Türkiye'yi kendi yerli ve milli uydusunu geliþtirebilen 11 ülkeden biri yapan Türksat 6A, fýrlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz saat 17.20'de, Türkiye saati ile 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a baðlayan gece 00.20'de uzaya gönderilecek.