Türk devletleri uzay ajanslarý Ankara'da toplandý
ABONE OL

Türkiye Uzay Ajansýnýn (TUA) ev sahipliðinde düzenlenen Space Technology Conference (STC) kapsamýndaki Türk Devletleri Teþkilatý Uzay Ajanslarý 3. Toplantýsý, Ankara JW Marriott Otel'de gerçekleþtirildi. Toplantýnýn açýlýþý, TUA Baþkaný Yusuf Kýraç ve TDT Genel Sekreter Yardýmcýsý Mirvokhid Azimov'un katýlýmýyla yapýldý.

Azimov, burada yaptýðý konuþmada, uzay araþtýrmalarýnýn, insanlýðýn sýnýrsýz merakýnýn ve boyun eðmez keþif ruhunun bir kanýtý olduðuna iþaret etti.

Yüzyýllardýr medeniyetlerin yýldýzlara merakla baktýðýný ve evrenin gizemlerini çözmeye çalýþtýðýný aktaran Azimov, "Bugün, uluslarýmýzýn ve dünyanýn geleceði için muazzam fýrsatlar sunan uzay araþtýrmalarýnda yeni bir dönemin dönüm noktasýndayýz. Bu keþif, çaðdaþ dünyada karþýlaþtýðýmýz pek çok zorluðun üstesinden gelmede etkili olduðunu, modern yaþam tarzýmýz için hayati önem taþýyan yenilikleri ve keþifleri geliþtirdiðini kanýtladý." diye konuþtu.

Azimov, uzay çalýþmalarýnýn bugün ve geleceðe ýþýk tutmanýn yaný sýra çeþitli iþbirliði alanlarýný da kapsadýðý dile getirdi.

Bunlar arasýnda afet yönetimi, uydu iletiþimi, çevresel izleme ve koruma, doðal kaynak yönetimi, eðitim ve kapasite geliþtirme gibi konularýn yer aldýðýný belirten Azimov, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Üye ve gözlemci devletlerimizin kaydettiði ilerleme, kolektif iþbirliðimizin ve bu perspektifte birlikte çalýþmaya yönelik ortak kararlýlýðýmýzýn önemini vurgulamaktadýr. TDT olarak uzay alanýnda iþbirliðine özel önem veriyoruz. Tecrübe paylaþýmý ve diðer alanlardaki iþbirliklerimizi geliþtirmek için bir araya gelmemizin kazan-kazan etkisi yaratacaðý aþikardýr."

Konuþmalarýn ardýndan toplantý, basýna kapalý devam etti.

  • Türk devletleri uzay ajanslarý
  • Türkiye Uzay Ajansý
  • Ankara