Türk dünyasýndan ortak adým! Tek bir çatý altýnda toplanacak
ABONE OL

Türk Dil Kurumu (TDK) Baþkaný Prof. Dr. Osman Mert, Türk dünyasýnda her bilim dalýyla ilgili terimlerin bir yazýlýmda toplanacaðýný belirterek, "Terim birliðini saðlayamasak bile Türk dünyasýnda her bilim dalýnda terimleri birbirine yaklaþtýrma gibi bir amacýmýz var." dedi.

Prof. Dr. Mert, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun yeni binasýnda gerçekleþtirilen ve dün tamamlanan 10. Uluslararasý Türk Dili Kurultayýna iliþkin deðerlendirmelerini AA muhabirine anlattý.

Kurultaya 21 ülkeden 190 akademisyenin katýldýðýný ve 140'ýn üzerinde bildiri sunulduðunu belirten Mert, bunlarýn her birinin kendi alanýndaki en yeni bilgilerden oluþtuðunu söyledi.

Kurultay sonuçlarýna iliþkin deðerlendirmesini paylaþan Mert, "Büyük Türkçe dil modeline, Ulusal Türkiye Derlemine, dijitalleþmeye, yapay zekaya daha çok yoðunlaþmamýz gerektiðini anladýk." dedi.

- "TÜRK DÜNYASINDA TERÝMLERDEKÝ ORTAKLIKLAR, FARKLILIKLAR ORTAYA ÇIKACAK"

Konularýn bir kýsmýnýn da Türk dünyasýnda terim birliðiyle ilgili olduðunu belirten Prof. Dr. Osman Mert, bunun için TDK'nýn daha önce bünyesindeki 200'ün üzerinde terim sözlüðünü, temin ettikleri yazýlýmlara eklediklerini anlattý.

Prof. Dr. Mert, "Þimdi bu yazýlýmda, birinci sütunda her bilim dalýyla ilgili Ýngilizce kelimeler, terimler olacak. Ýkinci sütunda Türkiye Türkçesi ile ilgili terimler olacak. Üçüncü, dördüncü, beþinci, altýncý sütunlarý Türk lehçelerine ayýracaðýz ve onlarý yetkilendireceðiz. Onlar da kendi terimlerini buraya girecek. Bunun neticesinde Türk dünyasýndaki terim bankasý ortaya çýkacak ve Türk dünyasýnda terimlerdeki ortaklýklar, farklýlýklar ortaya çýkacak." diye konuþtu.

Türk Devletleri Teþkilatý bünyesinde kurulan Terim Komisyonuyla, gelecekte, ortak terimleri oluþturmayý ya da bu terimleri birbirine yaklaþtýrabilmeyi konuþacaklarýný kaydeden Mert, "Yani gelecekte, terim birliðini saðlayamasak bile terimleri Türk dünyasýnda birbirine her bilim dalýnda yaklaþtýrma gibi bir amacýmýz var. Bu, bildirilerin sonucunda elde ettiðimiz sonuç, veri." ifadelerini kullandý.

- ORTAK TÜRK ALFABESÝNE ÝLÝÞKÝN BÝLDÝRÝLER DE SUNULDU

Ýki hafta önce Bakü'de yapýlan toplantýda Türk Devletleri Teþkilatýna baðlý alfabe komisyonunun Türk dünyasýnda 34 harflik çerçeve alfabe üzerinde uzlaþtýðýný hatýrlatan Mert, Kurultay'da bu konuya iliþkin bildirilerin de bulunduðunu söyledi.

Akademik zeminde yapýlmasý gerekenlerin tamamlandýðýný bildiren Mert, "Türkiye Cumhuriyeti'nin alfabesinde herhangi bir deðiþiklik olmayacak. Azerbaycan'da herhangi bir deðiþiklik olmayacak. Ama Özbekistan'ýn alfabesi bize yaklaþtýrýlacak. Kazakistan ve Kýrgýzistan için de yeni bir Latin alfabesi, ayrý ayrý ama büyük oranda ayný harfler olmak üzere oluþturuldu. Bundan sonraki süreç onlarýn parlamentolarýna kaldý." diye konuþtu.

Bakanlýktan ortak Türk alfabesi hakkýnda açýklama: Dinsel mirasý koruyor

"Ortak Türk Alfabesi"nde uzlaþma

34 harften oluþan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaþý saðlandý