Türk lise öðrencisi geliþtirdi! Yurt dýþýnda üretiliyordu artýk Türkiye de üretecek
ABONE OL

Teknopark Ankara Ývedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öðrencisi Mehmet Ensar Çalýþan, beyindeki elektriksel hareketleri ölçmede kullanýlan elektroensefalografi (EEG) baþlýðýný yerli imkanlarla üretmek için kurduðu þirkette AR-GE çalýþmalarýný tamamlayarak ilk prototipi çýkardý.

"Beyin-bilgisayar arayüzü" teknolojisi üzerine çalýþmak üzere geçen yýl aðustos ayýnda "NeuraTurk Teknoloji ve Elektronik AÞ" adlý þirketi kuran 15 yaþýndaki Çalýþan, yerli EEG baþlýðýný üretmek için AR-GE'ye odaklandý.

Çalýþan, Teknopark Ankara'daki kuluçka merkezinde bulunan ofisinde genç ekibiyle yürüttüðü faaliyetler sonucu bu yýl þubat ayýnda ürünün ilk prototipini çýkardý.

Genç giriþimcinin üzerinde yoðunlaþtýðý beyin arayüzü teknolojisi, nörobilim araþtýrmalarýndan týbbi uygulamalara, eðitimden savunma sanayisine kadar birçok alanda kullanýlabiliyor. Bu kapsamda Çalýþan ve ekibi, "Yerli EEG Baþlýk Projesi"nin yaný sýra bu teknolojinin kullanýlabileceði rehabilitasyon, havacýlýk, oyun, Endüstri 4.0 alanýnda projeler geliþtirmek için de faaliyet yürütüyor.

- YAKLAÞIK BÝR HAFTA SONRA ÝKÝNCÝ PROTOTÝPÝ HAZIRLAYACAKLAR

Çalýþan, AA muhabirine "beyin-bilgisayar arayüzü" teknolojisinin dünyada "ileri ve derin teknoloji" olarak sýnýflandýrýldýðýný söyledi.

Bu teknolojilerin uzun AR-GE süreci gerektirdiðini belirten Çalýþan, üzerinde çalýþtýklarý projeye iliþkin, "Bu süreçte nihai ürüne geçmek için birden fazla prototip çýkarmanýz gerekiyor. Biz de þubat ayýnda ilk prototipimizi çýkardýk hatta Ankara'da düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarý'nda prototipimizi tanýtarak yatýrým da aldýk. Yaklaþýk bir hafta sonra ikinci prototipimizi çýkaracaðýz. Aðustos ayýnda nihai ürünü çýkarmayý, Ocak 2025 itibarýyla da satýþa hazýr cihazý elde etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Çalýþan, ürünün sunduðu teknolojilerle ilgili bilgi vererek, þöyle devam etti:

"Ýnsan bir þey düþündüðünde, bir eylemi yapmak istediðinde ya da bir eðitim aldýðýnda beyninin farklý nöronlarý arasýnda farklý reaksiyonlar oluyor. Siz bunlarý okuyup, ölçüp bilgisayarda görüntüleyebildiðinizde ve komutlar verebildiðinizde birçok sektörün kapýsýný aralýyorsunuz. Bu teknolojiyi kullanarak bir insansýz hava aracýnýn kontrolü de yapýlabilir, bir eðitimin tamamlanýp tamamlanmadýðý da ölçülebilir. Bunun haricinde bizim de üzerinde çalýþtýðýmýz gibi rehabilitasyon tarafýnda da kullanýlabilir."

Türkiye'nin "yatýrým", "istihdam", "üretim" ve "ihracat" stratejisine atýfta bulunan Çalýþan, her alanda yerli ve milli olma anlayýþýyla bu stratejiye uygun çalýþtýklarýný söyledi.

Çalýþan, Türkiye'de ticarileþecek EEG çalýþmasýnýn bulunmadýðýný belirterek, "Biz, bu eksiði tamamladýk. 'Bu teknoloji yurt dýþýnda üretiliyorken Türkiye'de neden üretilmiyor?' diye sorarak iþe baþladýk. Amacýmýz, ülkeye hizmet etmekle beraber ihracatla Türkiye'ye döviz de kazandýrabilmek." diye konuþtu.

19 Mayýs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramý'na iliþkin duygu ve düþüncelerini dile getiren Çalýþan, "Gençlik enerjinizi ülkenize, milletinize, devletinize katký saðlamak için kullanýyor olmanýz çok güzel bir þey. 19 Mayýs'ta da bu bilinçle önümüze bakmamýz gerekiyor. Neden çalýþtýðýmýz, nasýl çalýþtýðýmýzdan çok daha önemli." ifadelerini kullandý.

Çalýþan, bu süreçte Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn da yaptýklarý çalýþmalara ilgi gösterdiðini sözlerine ekledi.

  • Türkiye EEG baþlýðý üretimi
  • yerli teknoloji
  • döviz kazandýran iþler