ABONE OL
Mühimmatý, ses hýzýnýn 6 katý hýzla hedefe fýrlattýðý açýklanan ASELSAN'ýn Tufan Elektromanyetik Top Sistemi, testlerde bunu 9 katý hýza çýkardý.
 
ASELSAN, dünyada henüz geliþme aþamasýnda olan elektromanyetik fýrlatma sistemlerine yönelik çalýþmalarýnda ulaþtýðý noktayla dikkati çekti.
 
Elektromanyetik fýrlatma konusunda 2014'ten bu yana çalýþmalar yürüten ASELSAN, geçen yýl Uluslararasý Savunma Sanayii Fuarý'nda (IDEF), Tufan Elektromanyetik Top Sistemi'ni tanýttý.
 
 
Saniyedeki hýzý 2 bin-2 bin 500 metre, yani ses hýzýnýn 6 katýndan fazla olduðu belirtilen sistemle geçen sürede atýþ testleri gerçekleþtirildi.
 
Tufan'ýn ön prototipiyle Konya-Karapýnar'da gerçekleştirilen atýşlý testlerde mühimmat, ses hýzýnýn 9 katý hýzla hedefe gönderildi.
 
 
Savunma Sanayii Baþkaný Ýsmail Demir'in de katýldýðý testlerde, saniyede 3 bin metre namlu çýkýş hýzý saðlanarak rekor kýrýldý. Bu deðer, barut kullanan klasik silahlarýn mermiyi atma hýzýnýn yaklaþýk 3 katýna karþýlýk geliyor.
 
Havada ve karada etkili
 
Elektromanyetik fýrlatma sistemleri, geleceðin hava savunma silahý olarak gösteriliyor. Bu teknoloji kullanýlarak geliþtirilen ve "railgun" adý verilen silahlarýn çok uzun mesafelerde etkili olmasý, savunma alanýnda önemli bir kuvvet çarpaný olarak yer almasý öngörülüyor.
 
 
Mühimmatýn namludan yüksek hýzla çýkmasý, klasik silahlara nazaran çok daha uzun menzillere atýş yapýlabilmesi anlamýna geliyor. Türkiye'de geliþtirilecek akýllý mühimmatlar ile birlikte "railgun" sistemleri hem uzun menzilli kara topçu silahý hem de çok etkili bir hava savunma silahý olarak kullanýlabilecek.
 
 
Elektromanyetik fýrlatma sistemleri sayesinde Türk Silahlý Kuvvetlerinin kimyasal patlayýcý kullanýlan konvansiyonel silahlara göre çok daha etkili silah sistemlerine sahip olmasý saðlanacak.
 
Hedef yüksek enerjiyle fýrlatma
 
Elektromanyetik fýrlatma sistemlerinin geliþtirme çalýþmalarýnýn yürütülmesi amacýyla ASELSAN bünyesinde bir Geliþtirme Laboratuvarý kuruldu. Bu laboratuvarda sistemin temel bileþenleri üzerinde araþtýrma ve geliþtirme çalýþmalarý sürdürülüyor.
 
 
ASELSAN, ilerleyen dönemde bu teknolojinin tüm alt bileþenlerini geliþtirmeyi sürdürerek daha aðýr mühimmatlarýn daha yüksek enerjilerle fýrlatýlmasýný hedefliyor.
 
Türkiye, elektromanyetik fýrlatma sistemleri konusunda yürütülen çalýþmalar sayesinde birçok yeni teknoloji kazanacak.
 
 
Bu konuda ABD baþta olmak üzere Almanya, Fransa, Çin, Rusya, Güney Kore gibi ülkelerde de çalýþmalar yürütülüyor.
 
ASELSAN, bu alanda geliþtireceði ürünlerle dünyanýn önde gelen üreticilerinden birisi haline gelmeyi hedefliyor.