Türk savunma devi üretti: Deprem bölgesinde can kurtarýyor
ABONE OL

Asrýn felaketi olarak nitelenen, Akdeniz, Güneydoðu ve Doðu Anadolu bölgelerinde 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüðündeki depremlerin ardýndan arama kurtarma çalýþmalarý devam ediyor.

Türkiye ve dünyanýn dört bir yanýndan deprem bölgesine gelen arama kurtarma ekiplerinin çalýþmalarýna savunma sanayisi firmalarý da ürettikleri teknolojiyle destek veriyor.

Ankara merkezli STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AÞ tarafýndan yerli imkanlarla üretilen DAR, depremin en fazla etkilediði illerden Hatay'daki enkazlarda can kurtarmaya yardýmcý oluyor. Cihazla enkaz altýnda canlýnýn olup olmadýðýný tespit edilerek, kiþinin göçük altýndaki konumu arama kurtarma ekiplerine bildiriliyor.

Ekipler DAR'ýn verdiði koordinatlarla 20'den fazla depremzedeye ulaþarak sað çýkarýlmasýný saðladý.

- DAR, SAVUNMA SANAYÝSÝ DIÞINDA ÝLK KEZ HATAY'DA KULLANILDI

Savunma Teknoloji Mühendislik AÞ (STM) lider teknikeri Yusuf Hayýrlý, AA muhabirine, firma tarafýndan görevlendirildikleri deprem bölgesinde faaliyetlerde bulunduklarýný söyledi.

Hayýrlý, savunma sanayisi için tasarlanan DAR cihazýný bu alanýn dýþýnda ilk kez deprem bölgesinde denediklerini belirterek, 20'den fazla kiþinin canlý kurtarýlmasýna katký saðladýklarýný vurguladý.

Yön ve metraj tavsiyesinde bulunarak arama kurtarma ekiplerine kolaylýk saðlamaya çalýþtýklarýný dile getiren Hayýrlý, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu sayede savunma teknoloji ve mühendisliðinin geliþmesinin ülkemiz için ne kadar önemli olduðunu bu deprem bölgesinde de görmüþ olduk. Duvar arkasýnda bulunan canlýnýn nefes hareketlerinden, nefes alýp vermesinden, el kol hareketlerinden yerinin tespit edilmesi konusunda yardýmcý oluyoruz. Bir canlýya ulaþtýðýmýz zaman 'üç metre ileride, iki metre saðda' þeklinde yaklaþýk olarak tavsiyelerde bulunuyoruz. Ekipler de dinleme yaparak eðer konuþuyorsa o tarafa doðru yöneliyor. Koordineli bir þekilde kurtarma ekipleriyle beraber çalýþmaya devam ediyoruz."

Hayýrlý, Hatay'da iki ekip olarak görev aldýklarýný ifade ederek, "7 aylýk bir bebeðin enkazdan çýkýþýna þahit olduk. Bu mutluluk tarif edilemez." dedi.