Türk teknoloji harikasý ABD yolcusu! Türkiye haricinde 4 ülke daha kapsama alanýna girecek
ABONE OL

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A, yarýn Ankara'dan uzaya fýrlatýlacaðý ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne uðurlanacak.

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Mürted Hava Meydaný'nda saat 12.00'de düzenlenecek uðurlama törenine, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr katýlacak. Törende, Uraloðlu ve Kacýr'ýn ortak açýklama yapmasý bekleniyor.

TÜRK TEKNOLOJÝ HARÝKASI ABD'YE GÖNDERÝLECEK

Törenin ardýndan fýrlatmada görev alacak personelle Türksat 6A, Antonov AN-124 tipi kargo uçaðýyla ABD'ye gönderilecek. Türksat 6A'nýn hava yolculuðu yaklaþýk 1 gün sürecek ve ardýndan Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki Space X tesislerinde fýrlatma prosedürleri baþlatýlacak. Uydunun 8-15 Temmuz 2024'te yörüngesine fýrlatýlmasý planlanýyor.

Türksat 6A Projesi'nde, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý ve TÜRKSAT AÞ müþteri kurum olarak, TÜBÝTAK UZAY proje yönetici kurum, ASELSAN, TUSAÞ ve C2TECH firmalarý ise proje yürütücü kurum olarak yer aldý. Türksat 6A, yüzde 80'in üzerindeki yerlilik oranýyla Ankara'da TUSAÞ'taki USET'te Türk mühendisleri tarafýndan üretildi.

Türksat 6A, 42 derece doðu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklýkta konumlanacak. 7,5 kilovat güce sahip, 4 bin 250 kilogram aðýrlýðýndaki Türksat 6A ile mevcut uydularýn hizmet vermediði Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, Türksat'ýn kapsama alanýna girecek. Uydularýn ulaþtýðý nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çýkacak. Türksat 6A'nýn hizmete girmesi ile Türksat'ýn bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatýnýn da önemli ölçüde artmasý hedefleniyor.

Haberleþme uydusu üretebilen sayýlý ülkeler arasýna giren Türkiye'nin, Türksat 6A tecrübesinin ardýndan uydu ihracatçýsý konumuna yükselmesi de hedefler arasýnda yer alýyor.