Türk Telekom 2024'te dijital dönüþüme odaklanacak
ABONE OL

Önal, düzenlediði yýl sonu deðerlendirme toplantýsýnda, "Türkiye Yüzyýlý"nýn, ayný zamanda kalkýnmanýn, teknolojinin ve dijitalleþmenin de yüzyýlý olacaðýna iþaret ederek, söz konusu dönüþümün odak noktalarýný oluþturduðunu söyledi.

Dijitalleþmeyi, Türkiye'yi dünyaya ve geleceðe baðlamak olarak gördüklerini dile getiren Önal, "Yenilikçi yaklaþýmýmýzla hem sektörümüz hem ülkemiz adýna yepyeni rotalar çiziyoruz. Hayatýn tüm alanlarýný kapsayan bir yol haritasýyla Türkiye Yüzyýlý'nýn dijitalleþme ve teknoloji yüzyýlý olmasýna liderlik ediyor ve bu alanda hýz kesmeden yatýrýmlarýmýza devam ediyoruz. Tarih bize yatýrým misyonu yüklüyor. Türkiye'nin dijitalleþmesi için 2005'ten bugüne 20 milyar dolarlýk yatýrým yaptýk. Önümüzdeki dönemde de yerli ve yabancý iþbirlikleriyle mevcut stratejimizi sürdürmeye devam edeceðiz. 2024 için yatýrým öngörülerimizi, þubat ayýnda 2023 yýlý sonuçlarýmýzla açýklayacaðýz." diye konuþtu.

"KURUP GELÝÞTÝRDÝÐÝMÝZ ALTYAPI TÜRKÝYE'NÝN ALTYAPISI, HERKES KULLANSIN"

Þirketin sürdürdüðü yukarý yönlü dijitalleþme ve paralelindeki yatýrým grafiðinde en büyük paylardan birinin fiber altyapýya ait olduðunu vurgulayan Önal, þöyle devam etti:

"Dijitalleþmenin ön koþullarýndan biri altyapý. Herkes için eriþilebilir ve yüksek hýzda iletiþim sunmak amacýyla fiber að çalýþmalarýmýzý gece gündüz demeden sürdürüyoruz. Fiber altyapý, 5G ve yarýnýn teknolojileri için vazgeçilmez derecede önemli. 5G demek, fiber demek. Biz de tüm çalýþmalarýmýzý, yatýrýmlarýmýzý bu bilinçle ve Türkiye için yapýyoruz. Türk Telekom olarak ülkenin en doðusundan en batýsýna kadar hizmet saðlýyoruz. Memleketin bir þehrine deðil her þehrine, sadece karlý yerlere deðil karlý yerlere, Türkiye'nin en ücra köþelerine biz gidiyoruz."

Önal, fiberde alýnmasý gereken yolun çok büyük kýsmýný katettiklerine dikkati çekerek, Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu (BTK) raporunda ilk yarýyýl verilerine göre, Türkiye'nin 536 bin kilometrelik fiber að uzunluðunun 419 bin kilometresinin Türk Telekom tarafýndan tesis edildiðini, 3'üncü çeyrek itibarýyla da fiber að uzunluðunun 427 bin kilometreye ulaþtýðýný bildirdi.

Bugün yaklaþýk 32 milyon haneyi kapsayan fiber altyapýyla fiberin ülkedeki kapsama oranýný yüzde 90'larýn üzerine çýkardýklarý bilgisini veren Önal, þunlarý söyledi:

"Nisan 2023'te yayýmlanan FTTH Council Raporu da fiber konusunda geldiðimiz noktayý açýkça gösteriyor. Raporda Türkiye, 15,7 milyon FTTH/B hane eriþimiyle Fransa ve Ýspanya'nýn ardýndan Avrupa'da 3'üncü sýrada yer alýyor. Türk Telekom'un yatýrýmlarýný bu düzlemde deðerlendirdiðimizde hedefimizin büyüklüðü ve bu hedefin tüm Türkiye için olduðu görülebilir. Ülkemizin dijital dönüþüm vizyonu çerçevesinde, 'Kurup geliþtirdiðimiz bu altyapý, Türkiye'nin altyapýsý, herkes kullansýn' diyoruz. Türkiye'nin dört bir yanýnda faaliyet gösteren 350'ye yakýn internet servis saðlayýcýsýna sunduðumuz altyapýyla sektörün büyümesine hizmet ediyoruz."

"ÝMTÝYAZIN YENÝLENMESÝ ÝÇÝN GEREKLÝ ADIMLARI ATIYORUZ"

Önal, bu yýlýn baþýnda sabit hat hizmetleri imtiyaz sözleþmesinin yenilenmesi için BTK'ye baþvuruda bulunduklarýný belirterek, kurumun bir sonraki anlaþmaya dair taslak niteliðinde istediði çerçeve dokümaný kapsamýnda hazýrlýklarý yaptýklarýný, konuya iliþkin görüþ, öneri ve taleplerini bir araya topladýklarý çerçeve dokümaný da düzenleyici kuruma sunduklarýný ifade etti.

Türkiye'nin fiberleþmesi ve dijital dönüþümünün tamamlanmasý adýna imtiyazýn yenilenmesinin büyük önem taþýdýðýný vurgulayan Önal, "Türkiye'nin, sektörün ve Türk Telekom'un birlikte kalkýnmasýný saðlayacak, deðer yaratan ve sürdürülebilir faaliyet modeli oluþturmak amacýyla bütünsel ve kapsayýcý bakýþ açýsýyla hareket ediyoruz." dedi.

"5G'NÝN YOL HARÝTASININ ÇÝZÝLMESÝNDE AKTÝF ROL ÜSTLENDÝK"

Türk Telekom'un, 5G konusundaki çalýþmalarý ve gerçekleþtirdiði ilklerle dünyada ve Türkiye'de bu teknolojinin yol haritasýnýn çizilmesinde aktif rol üstlendiðini dile getiren Önal, 5G'ye olabildiðince yerli unsurlarla geçmenin önem taþýdýðýný söyledi. Önal, "Yerlilikte ticari rekabet olmaz." deðerlendirmesinde bulundu.

Yerli teknolojilerle destekledikleri çalýþmalarýna aralýksýz devam ederken 5G için de gerekli fiber altyapýyý saðladýklarýný vurgulayan Önal, þöyle konuþtu:

"Mevcut altyapý yaygýnlýðý 5G'deki fiber ihtiyacýný rahatlýkla karþýlayabilecek nitelikte. Spor, saðlýk, tarým gibi birçok farklý sektörde uyguladýðýmýz 5G denemelerimizle ülkemizi geleceðe taþýyan pek çok proje ve çalýþmanýn öncüsüyüz. Halka açýk ilk bireysel 5G deneyimini, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðýmýz öncülüðünde Ýstanbul Havalimaný'nda baþlattýk. Kýrdýðýmýz 5G hýz rekorlarýnýn yaný sýra ülkemizin ilk akýllý fabrika uygulamasý, ilk özel endüstriyel mobil þebeke, ilk canlý 5G maç yayýný, 5G destekli ilk çevrim içi uzaktan ameliyat ve tarýmda ilk akýllý traktör kullanýmý gibi çok sayýda yenilikçi projeye imza attýk. 5G ve yeni nesil iletiþim teknolojileri alanýnda küresel iþbirliklerimizle inovasyonun kalbinin attýðý Silikon Vadisi üzerinden dünyaya ihraç ediyoruz. Argela ve Netsia gibi AR-GE þirketlerimizle dünya için teknoloji geliþtiriyor, küresel iþbirliklerimizle bu teknolojileri dünyaya kullandýrýyoruz."

"TÜRK TELEKOM VENTURES ÝLE GÝRÝÞÝMLERÝ DÜNYA ARENASINA TAÞIYAN KÖPRÜYÜZ"

Milli kalkýnma ve ekonomik geliþimde kaldýraç rolü gören giriþimcilik alanýnda yoðun olarak çalýþmalarýný sürdürdüklerini ve yarýný yakalayan teknolojileri de bu teknolojileri besleyen giriþimleri de 10 yýldýr desteklediklerini söyleyen Önal, sektörün ilk kurumsal giriþim hýzlandýrma programý PÝLOT ile baþlayan yolculuðun, 2018'de kurduklarý Türk Telekom Ventures ile çok daha kapsamlý bir boyuta evrildiðini anlattý.

Geçen yýl hayata geçirilen Türk Telekom Ventures Giriþim Sermayesi Yatýrým Fonu ile hem giriþimler hem de yatýrýmcýlar için uzun vadeli deðer yaratma imkanýna sahip olduklarýný, PÝLOT ile de bugüne kadar 111 giriþime yaklaþýk 32 milyon lira nakit desteði saðladýklarýný belirten Önal, þunlarý ifade etti:

"Bunlardan 52'si yurt içi ve yurt dýþýndan tutarý 30 milyon dolarý aþan yatýrým alarak proje ve fikirlerini geliþtirme fýrsatý yakaladý. Desteklediðimiz giriþimlerin dünyaya açýldýðýna þahitlik etmenin gururunu yaþýyoruz. Türk Telekom Ventures ile halihazýrda yatýrým yaptýðýmýz 16 giriþimin 11'i PÝLOT mezunlarýmýzdan oluþuyor. San Francisco'da yer alan Türk Telekom Ventures Ofisimiz ise yerli giriþimlerimizi dünya arenasýna taþýyan köprü vazifesini görüyor. Giriþimlerimize yaptýðýmýz her yatýrýmý Türkiye'nin geleceðine yönelik yatýrým olarak görüyoruz. Amacýmýz, desteðimizle büyüyüp küresel baþarýlara imza atacak çok daha fazla giriþime destek olarak ülkemizden yeni dünya markalarý çýkarmak."

"YEÞÝL DÖNÜÞÜMÜ HIZLANDIRMAK ÝÇÝN HER TÜRLÜ ADIMI ATIYORUZ"

Türk Telekom'un iklim deðiþikliðiyle mücadele ve enerji verimliliði konularýndaki çalýþmalarýna iliþkin bilgi veren Önal, þirketin yeþil dönüþümü hýzlandýrmak yönünde önemli yol katettiðini, bunun için her türlü adýmý attýklarýný söyledi.

Önal, Küresel e-Sürdürülebilirlik Giriþimi GeSI'nin raporuna göre, dünyada elektrik tüketimini azaltan sayýlý operatörler arasýnda olduklarýna iþaret ederek, bu rakamý daha da azaltmak ve iklim riski yönetimine katkýda bulunmak amacýyla güneþ enerjisi santrali (GES) kurulum çalýþmalarýný hýzlandýrdýklarýný bildirdi.

2023 yýlý için koyduklarý güneþ enerjisinden elde edilen üretim kapasitesini yüzde 60 artýrma hedefine 2022'de ulaþtýklarýný vurgulayan Önal, bu alanda yaptýklarý çalýþmalarý anlattý.

"ÜLKEMÝZÝ TEKNOLOJÝ VE ÝLETÝÞÝMDE SÖZ SAHÝBÝ YAPMAYA ODAKLANACAÐIZ"

Türkiye'yi geleceðe taþýmak için 2023'te yatýrýmlarýna ara vermeden devam ettiklerini belirten Önal, "Yýlýn 9 ayýnda konsolide gelirlerimiz geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 70 artýþla 55,6 milyar liraya, FAVÖK'ümüz 18,8 milyar liraya çýkarýrken 9 aylýk net karýmýz 4,5 milyar lira olarak gerçekleþti. Yatýrým harcamalarýmýz yýlýn 9 ayýnda geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 78,5 artarak 12,6 milyar lira oldu." dedi.

Önal, üçüncü çeyrek finansal performans sonrasýnda, yýlýn ilk yarýsýnda yukarý yönlü revize ettikleri öngörüleri koruduklarýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Buna göre, 2023'te konsolide gelirlerimizde yüzde 67-70 büyüme beklerken konsolide FAVÖK'ümüzün 25-27 milyar lira, konsolide yatýrým harcamalarýmýzýn ise yaklaþýk 19-21 milyar lira aralýðýnda gerçekleþeceðini öngörüyoruz. Çalýþmalarýmýzýn odak noktasýna yine müþteri memnuniyetini aldýðýmýz bir yýlý geride býrakýyoruz. Türkiye'nin 81 ilinde 7/24 yürüttüðümüz özverili çalýþmalarýn sonucu yýlýn ilk yarýsýnda müþteri deneyimi memnuniyet performansýmýzla son 3 yýlýn en yüksek seviyesine ulaþtýk. Türk Telekom olarak, gücümüzü sadece teknolojimizden deðil, tüm proje ve yatýrýmýmýzý toplumsal faydaya dönüþtürebilme yeteneðimizden de alýyoruz. Bu kapsamda, 2024'te de ülkemizi teknoloji ve iletiþim alanýnda söz sahibi yapmak adýna karþýmýza çýkan fýrsatlara odaklanmayý sürdüreceðiz."