Türk Telekom yerli firmalarla dünyanýn en büyük mobil teknoloji fuarýna çýkarma yapýyor
ABONE OL

Türk Telekom'un teknoloji birikimini deðer yaratma vizyonuyla hayatýn her alanýna yansýtmayý görev edindiklerini belirten Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Türkiye'de bir ilki gerçekleþtirerek yeni nesil teknolojiler için uygun altyapýyý yerli ve milli ekosistemimizle saðlayan 5G endüstriyel mobil þebeke projesini hayata geçirdiðimiz için gururluyuz. Bu proje ile OSTÝM ekosisteminde bulunan KOBÝ'lerin dijital dönüþümüne öncülük ederek üretimde verimliliði ve kaliteyi artýrmaya katký sunmayý hedefliyoruz" diye konuþtu.

Türkiye'nin dijital dönüþümüne liderlik eden Türk Telekom, Türkiye Yüzyýlý'ný 'dijitalin yüzyýlý' yapma kararlýlýðýyla yeni nesil teknolojilerin hayata geçirilmesine öncülük ediyor. 5G'ye geçiþ sürecinde yerli ürün ve çözüm geliþtirme çalýþmalarýna odaklanan Türk Telekom; yerli altyapý yazýlým þirketi i2i Systems ve Ankara'nýn sanayi bölgesi OSTÝM ile önemli bir iþ birliðine imza attý. Türk Telekom'un desteklediði Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleþme Þebekesi Projesi'nin yürütücüsü Haberleþme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) þirketlerinden i2i Systems'in 5G çekirdek þebeke sistemleri yazýlým kabiliyeti ve yerli teknoloji þirketleri NaraXR ile IQVizyon'un uygulamalar konusundaki deneyimi ile desteklenen endüstriyel 5G þebeke çözümü ilk olarak OSTÝM Teknopark'ta bulunan PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi'nde gösterildi. KOBÝ'lere; ürün geliþtirmeden ticarileþmeye kadar olan süreçlerde; eðitim, mentorluk, ürün tasarýmý ve prototipleme gibi alanlarda destek veren PROTA'da deneyime hazýr hale gelen 5G endüstriyel mobil þebeke çözümü, yapay zeka destekli IoT ve AR/VR kontrollü drone teknolojileri kullanýlarak KOBÝ'lerin üretim süreçlerinin gerçek zamanlý izlenmesi ve analizi ile üretim hatlarýnýn performans takibini destekleyecek. Türk Telekom, bu proje ile OSTÝM ekosistemindeki 6 bin 500 firmaya üretimde verimliliði, esnekliði ve kaliteyi artýrmayý hedefleyen yeni nesil Endüstri 4.0 uygulamalarýný deneyimleterek sanayide dijitalleþme sürecine yeni bir vizyon kazandýrmayý amaçlýyor. Türk Telekom, i2i Systems ve OSTÝM iþ birliðiyle hayata geçirilen yerli ve milli 5G endüstriyel mobil þebeke projesi, 26-29 Þubat tarihlerinde Barcelona'da gerçekleþtirilecek GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde dünyaya tanýtýlacak.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, konuyla ilgili "Türk Telekom olarak, ülke ekonomisine katma deðer yaratacak ve milli kalkýnmayý hýzlandýracak yerli ürün ve projeler geliþtirme konusunda çalýþmalarýmýza hýz kesmeden devam ediyoruz. Herkes için yüksek hýzda internet mottosuyla Türkiye'yi fiberle donatýyoruz. 5G'ye geçiþte yerli ve milli unsurlarýn ana aktör olarak rol almasý için iþ birliði ve projelerimizle ekosistemi destekliyoruz. Ýþletmelerin ve KOBÝ'lerin küresel rekabette öne çýkmalarý için onlarýn dijitalleþme süreçlerine liderlik ediyoruz. Bu hedefle ilk defa çözüm ortaklarýmýzdan i2i Systems tarafýndan geliþtirilen yerli 5G mobil þebeke ve yerli teknoloji þirketleri olan Nara XR ve IQVizyon'un geliþtirdiði Endüstri 4.0 uygulama platformlarýný kullanarak kapsamlý bir Endüstriyel Mobil Þebeke kurulumu gerçekleþtirmiþ olduk. Bu sayede hem þebeke hem de uygulama katmanýnda yerli teknoloji giriþimleriyle güçlü iþ birlikleri saðlayarak onlarý küresel arenaya taþýyoruz. Ülkemizin önde gelen sanayi bölgelerinden ve dijitalleþme alanýnda önemli çalýþmalarý olan OSTÝM ile Endüstriyel 5G projesi kapsamýnda gerçekleþen bu iþ birliðinin ülkemizin yerli teknolojiler ile dijitalleþmesi için önemli bir adým olarak görüyoruz." diye konuþtu.

OSTÝM OSB Yönetim Kurulu Baþkaný Orhan Aydýn, "KOBÝ'lere örnek, yenilikçi uygulamanýn bölgemizde yapýlmasýndan memnuniyet duyuyoruz. Bu çalýþmada emek veren baþta Türk Telekom olmak üzere i2i Systems, NaraXR ve IQVizyon firmalarýný baþarýlý çalýþmalarýndan dolayý tebrik ediyoruz. Bundan sonra da onlarýn bu çalýþmalarýna katký saðlayacaðýmýzý belirtmek istiyorum. Haberleþme sektörü, savunma sanayi kadar kritik bir alan. Bu alanda milli teknolojilerin üretilmesi, ülkemizin geleceði adýna önemli. Bir platform teknolojisi olan 5G, tüm diðer dikey endüstrileri deðiþtirecek ve dönüþtürecek imkânlar getiriyor. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleþme Þebekesi Projesi'nde ürünleri görmek bizler için kýymetli. Projeye destek veren tüm kurumlara ve emek veren tüm firmalara þükranlarýmý sunuyorum." dedi.

i2i Systems CEO'su Ayhan Kapusuz, "2017 yýlýnda TÜBÝTAK ve Türkiye'deki mobil operatörlerin desteði ile 5G çekirdek þebeke ve diðer 5G teknolojilerine yatýrým yapmaya baþladýk. Devlet desteði ve öz kaynak yatýrýmlarýmýz sayesinde 2021 yýlýnda ilk sürüm 5G çekirdek þebeke çözümümüz Türk Telekom ile birlikte test edilerek büyük baþarý ile geliþtirildi. Þimdi bu ürünümüzü, iþ ortaklarýmýzla birlikte dünyanýn birçok ülkesindeki mobil operatörlerin kullanýmýna sunuyoruz. OSTÝM'de kurulan i2i Systems 5G Özel Þebekesi ve üzerindeki endüstriyel uygulamalar, teknoloji devrimi niteliðindedir. Bu çözüm yakýn gelecekte, üretim yapan ve hizmet veren tüm endüstri alanlarýnda verimliliði ve kaliteyi artýran vazgeçilmez teknolojik telekom altyapýsý olacaktýr. i2i Systems, stratejik yatýrýmýný 5G çözümlerine yapmaya ve dünya çapýndaki müþterilerine yüksek kaliteli ve güvenilir çözümler sunmaya devam edecektir. Yerli ve milli teknolojilere verdiði destek için Türk Telekom'a teþekkür ediyoruz." dedi.