Türk Telekom'un ülke genelindeki fiber að uzunluðu 435 bin kilometreye ulaþtý
ABONE OL

Türk Telekom açýklamasýna göre, þirket, "memleketin bir þehrinde deðil her þehrinde" mottosuyla hýz kesmeden çalýþarak 81 ilin tamamýnda, tüm ilçe ve köyleri uçtan uca fiber aðlarla örüyor.

Bu kapsamda Türk Telekom ekipleri yeni yýla, Çanakkale'de gerçekleþtirilen saha operasyonlarýyla girdi. Türk Telekom'un, Çanakkale'nin Karacaören Köyü'nde yürütülen çalýþmalarla fiber að uzunluðu 435 bin kilometreye çýktý.

Türk Telekom, deniz altýndaki birçok farklý noktadan hat çekerek tarihi Gelibolu Yarýmadasý ve ülkenin en batýsýnda yer alan Gökçeada'yý fiberleþtirirken, ülkenin her köþesini 1000 Mbps hýzýnda internetle buluþturuyor.

Þirket, gerçekleþtirdiði altyapý operasyonlarýyla Çanakkale'nin 12 ilçesinden 11'inde kullanýcýlarýna 1000 Mbps hýzýnda internet hizmeti sunuyor. Türk Telekom'un fiber dönüþüm çalýþmalarý ile Çanakkale merkezde kýrsal alanlar da dahil olmak üzere fiberleþme oraný yüzde 97'ye yükseldi.

Tarihi Yarýmada'ya deniz altýndan geçen birçok farklý hatla altyapý götüren Türk Telekom, Gelibolu'daki fiberleþme oranýný yüzde 94'e, Türkiye'nin en batýsýnda yer alan Gökçeada'da ise yüzde 96'ya çýkardý.

Ýstanbul-Malkara-Çanakkale Otoyolu'nu kapsayan güzergahta fiber altyapý saðlayarak akýllý ulaþým sistemlerine katký sunan Türk Telekom, sürüþ güvenliði saðlayacak teknolojilerin yaný sýra Ana Kontrol Merkezi, Ana Veri ve Felaket Kurtarma Merkezleri'nin teknolojik altyapýsýný hýzlý, etkin ve koordineli müdahaleye imkan verecek þekilde oluþturdu.

Ayrýca otoyolun denetim kontrolü, veri toplama (SCADA) altyapýsý, dijital mesaj ve trafik iþareti (VMS-VTS) sistemleri, trafik kontrol sisteminin yazýlýmlarý ve ödeme sistemleri yazýlýmlarý, giþelerin veri haberleþmesinin yapýsý yedekli bir þekilde Türk Telekom'un sorumluluðunda gerçekleþtirildi.

- "TÜRKÝYE YÜZYILI'NI DÝJÝTALÝN YÜZYILI YAPMAYA KARARLIYIZ"

Açýklamada, yeni yýlý Çanakkale'nin Karacaören Köyü'nde, fiberleþme çalýþmalarýný sürdüren saha ekipleriyle karþýlayan Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal'ýn görüþlerine yer verildi.

Ümit Önal, yeni dijital dünyanýn gereksinim duyduðu hýzlý ve kesintisiz iletiþim hizmetini sunmak için Türkiye'nin en doðusundan en batýsýna, en kuzeyinden en güneyine kadar her köþesini fiber aðlarla ördüklerini ifade etti.

Türkiye Yüzyýlý'nda dijital dönüþümün lideri olarak, milli mücadele ruhunu yansýtan Çanakkale'de fiber altyapý yatýrýmlarý ve yüksek teknoloji ile dijital geleceðin inþasýna katký saðlamaya devam ettiklerini aktaran Önal, "Hayatýn her alanýna aktardýðýmýz dijitalleþme vizyonumuz ve geliþtirdiðimiz teknolojileri dünyaya ihraç eden konumumuzla Türkiye Yüzyýlý'ný dijitalin yüzyýlý yapmaya kararlýyýz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "FÝBER AÐ UZUNLUÐUMUZU 435 BÝN KÝLOMETREYE ULAÞTIRMANIN MUTLULUÐUNU YAÞIYORUZ"

Türkiye Yüzyýlý'nda hayatýn her noktasýna deðer katan çalýþmalarla istisnasýz herkes için eriþilebilir bir dijital gelecek inþa etmeyi hedeflediklerini kaydeden Önal, bu hedef kapsamýnda proje ve yatýrýmlarý sürdürdüklerine dikkati çekti.

Önal, "2024 yýlý itibarýyla milli mücadele ruhunun simge þehirlerinden Çanakkale'de, saha ekiplerimizin özverili çalýþmalarýyla, fiber að uzunluðumuzu 435 bin kilometreye ulaþtýrmanýn mutluluðunu yaþýyoruz." ifadelerini kullandý.

Yüksek teknolojilerinden aldýklarý güçle hayatýn her alanýna yatýrým yaptýklarýný vurgulayan Önal, þunlarý kaydetti:

"Savunmadan sanayiye, finanstan enerjiye, eðitimden saðlýða, ulaþýmdan tarýma, sanattan spora birçok farklý alanda dijital dönüþüme öncülük ediyoruz. Teknoloji alanýndaki deneyimimizle otoyollarý, köprüleri, þehirleri, tarihimizi yansýtan kültürel ve manevi miras alanlarýmýzý uçtan uca dijitalleþtiriyoruz. Malkara-Çanakkale Otoyolu'nda gerçekleþtirdiðimiz fiber altyapý çalýþmalarý da bunun güzel bir örneði. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Çanakkale Boðazý'nýn iki tarafýný birleþtirmesi gibi Türk Telekom olarak biz de boðazýn iki yakasýný fiber aðlarla örüyoruz. Tarihimizde çok kýymetli bir yere sahip olan Gelibolu Yarýmadasý'ný ve ülkemizin en batýsýnda bulunan Gökçeada'yý deniz altýndan fiber ile buluþturuyoruz. Çanakkale merkezde fiberleþme oranýmýz yüzde 97'ye, 435 bin kilometrelik fiber að uzunluðumuz ile Türkiye genelinde hane kapsamamýz ise 32,2 milyona ulaþtý. Türk Telekom olarak, insaný merkeze alan yaklaþýmýmýzla teknoloji birikimimizi doðru yatýrýmlarla güçlendirerek dijital geleceðin inþasýna liderlik etmeyi sürdüreceðiz."