Türkiye, 6A uydusuyla uydu ihraç eden bir ülke haline gelecek
ABONE OL

Ertok, Almanya'nýn Hamburg kentinde düzenlenen ve havacýlýk sektörünün önde gelen fuarlarýndan AIX 2024'te (Aircraft Interiors Expo-Uçak Kabin Ýçi Ekipmanlarý Fuarý), Türk Hava Yollarý (THY) iþtiraki Turkish Cabin Interior Inc. (TCI), Türksat ve AJet arasýnda uçak içi internet hizmetleri için iþbirliði protokolünün imzalanmasýnýn ardýndan AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Ýmzalanan iþbirliðini "çok önemli" olarak niteleyen Ertok, AJet'in Türkiye'nin en yeni hava yolu olduðunu ve gelecek dönemde önemli bir filoya sahip olacaðýný söyledi.

Ertok, Türksat olarak TCI ile iþbirliði içerisinde AJet filosunun uçaklarýna uydu üzerinden geniþ bant internet hizmeti sunacaklarý bilgisini paylaþarak, uçaklarda öncelikle TÜRKSAT 5B uydusunun, Avrupa'nýn belli bölgelerinde de diðer uydularýn KA-bant kapasitesinin kullanýlacaðýný dile getirdi.

Bu hizmetin gelecek yýllarda 20 megabite kadar çýkacaðýný, bunun uçak için önemli bir hýz olduðunu vurgulayan Ertok, þöyle devam etti:

"Bundan sonra AJet filosundaki yolcularýmýzýn internete kesintisiz ve rahat bir þekilde ulaþmasýný saðlayacaðýz. Artýk internet çaðýnda yaþýyoruz. Çok kýsa uçuþlarda bile artýk hepimiz internete eriþim istiyoruz ve bunu geniþ bant internet hizmeti olarak Türksat uydularýndan saðlamak için büyük bir iþbirliði yaptýk. Burada tabii ki bu alanda uzun yýllardýr çalýþan önemli oyuncular var ama artýk teknolojinin geliþmesiyle kapasitelerin oluþmasýyla uydu operatörlerinin, bizim gibi uydu operatörlerinin filolarýna kattýðý yeni uydularla TCI gibi bu hizmetleri sunabilen partnerlerle biz de ülkemizden bu iþi global olarak yapabilecek bir birliktelik oluþturmak istiyoruz."

Ertok, AJet'in bunun ilk adýmý olduðunu kaydederek, bunun, TCI-Türksat ortaklýðýnýn bundan sonra global alanda da farklý hava yollarýna, uçaklara uydu interneti sunulabilmesi için önemli bir adým olduðunu dile getirdi.

- "TEMMUZ AYINDA YERLÝ ÜRETÝM OLAN 6A UYDUSUNU FIRLATACAÐIZ"

Türksat Genel Müdürü Ertok, filolarýnda 5 uydunun bulunduðunu söyleyerek, temmuzda yerli üretim 6A uydusunu fýrlatacaklarýný ve filoya dahil edeceklerini anýmsattý.

Ertok, 6 uyduluk bir filoya sahip olmanýn bölgesel bir uydu operatörü için önemli bir rakam olduðuna dikkati çekerek, "Önümüzdeki yýllarda özellikle Ka-Bant geniþ bant alanýndaki kapsama alanýmýzý geniþletmek ve kapasitemizi artýrmak için çalýþmalarýmýz olacak. Uydu filomuzda yaþlanan uydularýmýz var, onlarý yenilemek için çalýþmalarýmýz olacak. Önümüzdeki 5 yýlda hem Ka-Bant ile geniþ bant internet hizmetini daha geniþ alana ve yüksek kapasiteyle sunabilmek için yeni uydu yatýrýmlarýmýz olacak." diye konuþtu.

GEO (Yer sabit) yörüngede hizmet veren bir operatör olduklarýný hatýrlatan Ertok, alçak yörüngeden de hizmet verebilecek, hizmet portföylerine ekleyecek anlaþmalar ilgili de çalýþmalarýnýn devam ettiðini söyledi.

Ertok, bunlarý da ekledikten sonra farklý yörüngelerden müþterilerine hizmet sunabilen bir uydu operatörü haline geleceklerini vurguladý.

- "Yakýn coðrafyamýzdaki ülkelere uydu üretim hizmeti verebilme kabiliyetlerine sahibiz"

Ertok, Türkiye'nin 6A ile geldiði uydu üretim aþamasýnýn gurur verici olduðunu anlatarak, 6A'dan öncesinde de çeþitli gözlem uydularýnýn üretildiðini ve bundan sonra da bu uydularýn daha fazla üretileceðini dile getirdi.

Hasan Hüseyin Ertok, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Özellikle Türkiye'deki bu alanda çalýþan TUSAÞ, TÜBÝTAK Uzay gibi kuruluþlarýmýz çok önemli tecrübeler kazandýlar. Özellikle 6A uydusuyla ve bundan sonraki aþamada da artýk Türkiye merkezli özellikle bölgesel olarak yakýn coðrafyamýzdaki ülkelere uydu üretim hizmeti verebilme kabiliyetlerine sahibiz. TUSAÞ'taki USET (Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi) tesisimiz çok önemli bir tesis. Oraya bundan 10 yýl önce ciddi bir finansal katkýda bulunduk. O tesiste üreteceðimiz ürünlerin farklý uydu operatörlerine, farklý ülkelerde sunulabileceði bir dönemdeyiz."

- "ÜLKEMÝZ BU ALANDA DA ÇOK ÖNEMLÝ SEVÝYELERE GELECEK"

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, TÜRKSAT 6A uydusunun Türkiye'de yerli olarak üretilen ilk haberleþme uydusu projesi olduðunu belirterek, "Bu uyduyla Türkiye gelecek yýllarda gerçekten uydu ihraç eden bir ülke haline gelecek." dedi.

Türkiye'de gençlerin uzay alanýna ilgilerinin artýrýlmasýnýn önemine dikkati çeken Ertok, sözlerini þöyle tamamladý.

"Uzay Ajansý ile Türkiye'nin uzay hedefleriyle birlikte bu alanda daha fazla proje geliþtireceðiz. Daha fazla proje geliþtirmek demek, daha fazla insan kaynaðýna sahip olmak demek. Mühendisler gerçekleþtirdikleri projelerle ürettikleri þeylerle aslýnda daha çok doyuma ulaþan kiþilerdir. Hepimiz için geçerli temelde bu. O yüzden ülkemizde bu tür projelerin artmasý bizim gibi þirketlerin, bizim gibi firmalarýn bunlarý artýrmasý ve gençlerimizin bu alanda daha çok eðitim almasý, daha çok önemli insan kaynaðý yetiþtirmemizi saðlayacaktýr. Biz bu konuda projelerimizi, yatýrýmlarýmýzý sürdürüyoruz ve ülkemiz de bu alanda da çok önemli seviyelere gelecek."