Türkiye adýna önemli geliþme: Trilyonlarca dolarlýk pastadan maksimum payý alacaðýz
ABONE OL

Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaðý olduðu TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý (T3 Vakfý) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ana yürütücülüðünde, kamu kuruluþlarý, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluþlarýnýn da aralarýnda olduðu 128 kurumun katýlýmýyla Adana Havalimaný'nda gerçekleþtiriliyor.

Atasever, TEKNOFEST için geldiði Adana'da, AA muhabirine, etkinlik kapsamýnda ilk kez "Türkiye'nin Ýnsanlý Ýlk Uzay Misyonu" tanýtým çadýrýnýn kurulduðunu söyledi. Atasever, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý'nýn Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda (ISS) yaþarken kullandýðý birtakým objelerin ve kendi deneylerinde kullandýðý çeþitli ekipmanlarýn burada sergilendiðini dile getirdi.

Atasever, alaný katýlýmcýlarýn uzayda gerçekleþtirilen bilim misyonlarýný daha iyi anlamalarý ve tanýmalarý için kurduklarýnýn altýný çizerek, "Þu an burada olmak bizim için çok büyük bir keyif ve mutluluk. TEKNOFEST'ler her zaman bizi gençlerle buluþturan ve enerjimizi yükselten etkinlikler oluyor. Burada olduðumuz için mutluyuz." diye konuþtu.

TEKNOFEST kapsamýnda düzenlenen teknoloji yarýþmalarýna da bizzat giderek, gerçekleþtirdikleri uzay misyonlarý hakkýnda yarýþmacýlara seminer verdiklerini vurgulayan Atasever, farklý platformlarda düzenleyecekleri çeþitli seminerlerle de tecrübelerini aktarmayý sürdüreceklerini ifade etti.

"ÖNEMLÝ GELÝÞMELER YAÞANACAK"

Atasever, mikro yer çekimi deneyleriyle ilgili yaptýklarý çalýþmalarýn bundan sonra da devam edeceðini dile getirerek, þunlarý kaydetti:

"Önümüzdeki yýllarda mikro yer çekiminde özellikle yürüteceðimiz deney ve dahi belki üretim faaliyetlerine yönelik planlama çalýþmalarý da bir yandan devam edecek. Orta ve uzun vadede Türkiye'nin mikro yer çekimi koþullarýnda yürüteceði faaliyetlerin neler olacaðýný bir stratejik planlama kapsamýnda uygulamaya baþlayacaðýz."

AY ARAÞTIRMA PROGRAMI

Ay Araþtýrma Programý kapsamýnda Ay'a ilk defa sert iniþ gerçekleþtireceklerine de dikkati çeken Atasever, bu sýrada hem transfer yörüngesiyle ilgili önemli kazanýmlar elde edeceklerini hem de orada bilimsel deneyler gerçekleþtireceklerini anlattý.

Atasever, Türkiye'nin bir stratejik plan çerçevesinde mikro yer çekimi imkanlarýndan yararlanmak için çalýþmalarýný sürdüreceðine iþaret ederek, þu deðerlendirmede bulundu:

"Türkiye'nin önümüzdeki yýllarda özellikle alçak dünya yörüngesinde oluþacak ticari ekonomik aktivitelerden maksimum pay almasý çok kritik. Bizim hem ekonomik hem de stratejik geleceðimiz açýsýndan önemli geliþmeler yaþanacak. Mesela NASA, Avrupa ve Rusya gibi büyük uzay ajanslarý alçak dünya yörüngesini biraz daha ticari firmalara býrakýp, kendileri de daha derin uzay misyonlarýna odaklanma yönünde stratejilerini þekillendiriyor. Bizim de bu bölgede özellikle mikro yer çekiminde, dünya yörüngesinde yürütülecek birtakým üretim faaliyetlerinden, buradaki ticari istasyonlardan pay sahibi olmamýz ve buralara yalnýzca kullanýcýsý deðil ayný zamanda sahibi olmamýz çok kritik. Sanayi ve Teknoloji Bakanýmýz Sayýn Mehmet Fatih Kacýr'ýn bu noktada söylediði, ortaya koyduðu irade oldukça önemli. Türkiye, inþa edilecek ticari uzay istasyonlarýnda paydaþ olarak yer aldýðý takdirde, uzaya sürekli eriþimimizi de garanti altýna almýþ olacaðýz. Bu da oluþacak trilyonlarca dolarlýk ekonomik pastadan maksimum payý almamýzýn önünü açacak. Bu durum, Türkiye'deki uzay sanayi ekosistemine ve uzay teknolojileri geliþtiren firmalarýn yetkinliklerine farklý bir boyut kazandýracak. Bu bizim için çok büyük bir kazanç. Umuyorum ki önümüzdeki yýllarda bu projelerin içerisinde Türkiye çok daha güçlü bir þekilde yer alýr."

  • Tuva Cihangir Atasever
  • teknofest
  • Türkiye Uzay Ajansý