''Türkiye, dünyanýn en büyük 13. otomotiv üreticisi''
ABONE OL

Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu (BTK) Baþkaný Ömer Abdullah Karagözoðlu, Ýstanbul'un otomotiv sektörü için önemine iþaret ederek, "Doðu ve batýnýn kavþaðý olan Ýstanbul, otomotiv sektörü için stratejik bir konumda yer alýyor." dedi.

Otomotiv mühendisliði alanýnda en yeni teknolojilerin ve geliþmelerin mercek altýna alýndýðý "8. Uluslararasý Otomotiv Mühendisliði Konferansý - IAEC", Ýstanbul Okan Üniversitesi Tuzla Yerleþkesi'nde baþladý.

Uludað Otomotiv Endüstrisi Ýhracatçýlarý Birliði (OÝB), Otomotiv Sanayii Derneði (OSD), Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP) ve Taþýt Araçlarý Tedarik Sanayicileri Derneði (TAYSAD) tarafýndan Amerikan Otomotiv Mühendisleri Birliði (American Society of Automotive Engineers- SAE International) iþ birliðiyle gerçekleþtirilen konferansýn baþkanlýðýný, Galatasaray Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Tankut Acarman üstleniyor.

Konferansýn açýlýþýnda konuþan BTK Baþkaný Karagözoðlu, dijital çaðýn getirdiði yeni teknolojiler ve geliþmelerle günlük hayatta büyük deðiþimlerin yaþandýðýný belirterek, artýk pek çok hizmete uzaktan eriþim saðlanabildiðini, biliþim teknolojileri kullanýldýðýnda hayatýn daha konforlu hale geldiðini söyledi.

Karagözoðlu, "Otomotiv mühendisliði dünyasý diðer sektörler gibi dinamik dönüþüm içerisinde. Hýzlý teknolojik geliþmeler, deðiþen tüketici tercihleri ve sürdürülebilir uygulamalara duyulan acil ihtiyaç sektörü yeniden þekillendiriyor." ifadelerini kullandý.

Uluslararasý Otomotiv Mühendisliði Konferansý'ndan sadece deðiþimlere tanýklýk etmek için deðil mobilitenin geleceðini yönlendirmek için de toplandýklarýný dile getiren Karagözoðlu, þöyle konuþtu:

"Doðu ve batýnýn kavþaðý olan Ýstanbul, otomotiv sektörü için stratejik bir konumda yer alýyor. Tüm dünyada otomotiv sektöründe önemli deðiþim ve dönüþüm yaþanýyor. Elektrikli araçlara geçiþ hýzlanýyor. Küresel elektrikli araç pazarý hýzla büyüyor."

"TÜRKÝYE, 1,35 MÝLYON ADETLE DÜNYANIN EN BÜYÜK 13. OTOMOTÝV ÜRETÝCÝSÝ"

Karagözoðlu, yeni otomobil çaðýnda yazýlýmýn öneminin göz ardý edilemeyeceðini belirterek, yazýlým çözümleri sayesinde geliþmiþ sürücü destek sistemleri, bilgi ve eðlence sistemleriyle baðlantýlý araç özelliðinin desteklenebildiðini anlattý.

Geçen yýl otomotiv yazýlýmýna yapýlan küresel harcamanýn 50 milyar dolarýn üzerinde olduðunu kaydeden Karagözoðlu, küresel otomotiv endüstrisinin dünya ekonomisine büyük katký saðladýðýný aktardý.

Karagözoðlu, "Türkiye, 2022 yýlýnda 1,35 milyon üretimle dünyanýn en büyük 13'üncü otomotiv üreticisidir. Ayný yýl ihraç ettiði 950 binden fazla araçla ülkemiz Avrupa'nýn en büyük otomotiv ihracatçýlarýndan biri konumunda yer alýyor. Bu dinamik sektör doðrudan ve dolaylý olarak 1,5 milyondan fazla kiþiye istihdam saðlýyor." diye konuþtu.

"2030'A KADAR AVRUPA YOLLARINDA EN AZ 30 MÝLYON SIFIR EMÝSYONLU ARAÇ KULLANILACAK"

Uluslararasý Otomotiv Mühendisliði Konferansý Baþkaný ve Galatasaray Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Tankut Acarman da yeni nesil araçlarýn çok yüksek bir teknolojiye sahip olduðunu belirterek, halihazýrdaki araçlarýn gerek sürüþ açýsýndan gerekse yazýlým açýsýndan güvenli olmasý gerektiðini dile getirdi.

Acarman, AB ile "Yeþil Mutabakat" giriþimi doðrultusunda 2050'ye gelindiðinde tüm otomobiller, kamyonetler, otobüsler ve yeni binek araçlarýn sýfýr emisyonlu olmasýnýn hedeflendiðini anýmsattý.

Avrupa yollarýnda 2030'a kadar en az 30 milyon sýfýr emisyonlu araç kullanýlacaðýný kaydeden Acarman, "Otomatik mobilite, otonom sürüþ büyük ölçüde yaygýnlaþacaktýr. Enerji verimliliði, daha güvenli ve hýzlý ulaþýmý saðlamak üzere dijitalleþme, önemli bir rol üstlenecektir." deðerlendirmesini yaptý.

KONFERANSIN ODAKLANACAÐI KONULAR

Konferansta bu yýl "elektrikli araçlar ve yeni yakýt teknolojileri", "otomotivde siber güvenlik ve baðlanabilirlik", "sanayinin karbonsuzlaþtýrýlmasý", "otonom araçlar", "döngüsel ekonomi" ve "akýllý üretim teknolojileri" gibi konular masaya yatýrýlacak.

Her yýl alanýnda uzman yerli ve yabancý isimleri Türkiye'de bir araya getiren Uluslararasý Otomotiv Mühendisliði Konferansý, bu sene otomotiv endüstrisindeki ikiz dönüþümün önde gelen uzmanlar tarafýndan nasýl þekillendirildiði ve geleceði nasýl etkilediði ayrýntýlý bir þekilde ele alýnacak.

  • BTK Baþkaný
  • Türkiye Otomotiv
  • 13 Otomotiv Üretici
  • Ömer Abdullah Karagözoðlu