Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in tarihi uzay yolculuðu bugün gerçekleþecek
ABONE OL

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altý araþtýrma uçuþunu bugün yapacak.

AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, Atasever'in de içinde yer alacaðý Virgin Galactic'e ait "VSS Unity" yörünge altý aracýný taþýyan uçaðýn, ABD yerel saatiyle 08.30 sularýnda (TSÝ 17.30) New Mexico'daki Spaceport tesisinden havalanmasý planlanýyor.

Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever'in araþtýrmacý astronot olarak bulunduðu 6 kiþilik "Galactic 07" ekibinde ABD'den iki, Ýtalya'dan da bir özel astronotun yaný sýra 2 pilot yer alacak.

Yaklaþýk 1 saat 10 dakika sürmesi planlanan uçuþta "VSS Unity" yörünge altý aracýnýn, taþýyýcý uçak aracýlýðýyla yaklaþýk 45 bin feetlik yüksekliðe eriþmesi, ardýndan hibrit yakýtlý roket motorunu ateþleyerek yaklaþýk 90 kilometre irtifaya ulaþmasý öngörülüyor.

Atasever'in, yaklaþýk 3 dakikalýk serbest düþme fazýnda, mikro yer çekimi ortamýnda 7 bilimsel deneyi gerçekleþtirmesi planlanýyor.

- RADYASYON ANALÝZÝNDEN ÝNSÜLÝN KALEMÝ TESTÝNE KADAR DENEYLER

Bilimsel bir misyon gerçekleþtirecek Atasever'in üzerindeki astronot tulumu, 3 deneye iliþkin ekipmanlarý taþýyabilmesi için özel olarak revize edildi.

"BEACON" isimli beyin görüntüleme deneyi kapsamýnda Atasever, kafasýna takacaðý yakýn kýzýlötesi spektroskopisi ölçüm cihazýný uçuþun tüm fazlarýnda üzerinde taþýyacak. Böylece beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayýlýmý ve omurilik sývýsýnýn dinamikleri incelenecek. Bu deneye ek olarak dünyayý uzak noktadan görmüþ olmanýn yaratacaðý psikolojik deðiþim ve dönüþümler de Atasever'den örnekler toplanarak analiz edilecek.

IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyiyle ne kadarlýk radyasyona maruz kalýndýðý bilgisi elde edilecek. Böylelikle, daha sonraki süreçlerde uzay istasyonlarýna gidecek kiþilerin anlýk olarak ne kadar radyasyona maruz kalacaðýna iliþkin öngörüde bulunulabilecek.

Türkiye Uzay Ajansý (TUA) ve Axiom Space'in ortak deneyi olan Uzayda Ýnsülin Kalemi Testi ile özel kutu içine yerleþtirilmiþ 2 farklý insülin kalemi uzaya taþýnacak ve bu ortamdaki doz aktarým verimliliði ilk kez test edilecek. Böylece gelecek yýllarda Dünya yörüngesinde inþa edilecek uzay istasyonlarýna diyabetli bireylerin gitmesi halinde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliðine yönelik ilk deneme gerçekleþtirilmiþ olacak.

Yörünge Altý Uçuþta Vezikül Analizi kapsamýnda, uçuþ öncesinde ve sonrasýnda Atasever'den toplanan biyolojik örneklerin içinde bulunan hücre dýþý veziküller, özel geliþtirilen mikro akýþkan çip vasýtasýyla izole edilecek. Bu sayede gelecekte astronotlar uzaya çýkmadan önce uygulanabilecek birtakým uyumlandýrma terapilerinin geliþtirilme potansiyeli araþtýrýlacak.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý'nýn misyonunda yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri de yine Atasever'in gerçekleþtireceði Yörünge Altý Araþtýrma Görevi'nde uygulanacak.

"Son astronot olmayacaksýn"

TÜRKÝYE'NÝN ÝKÝNCÝ ASTRONOTU ATASEVER, TARÝHÝ UÇUÞU ÖNCESÝNDE DÜÞÜNCELERÝNÝ PAYLAÞTI

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altý araþtýrma uçuþunun Türkiye'nin uzay araþtýrmalarýnýý bir sonraki aþamaya taþýyacaðýný ve gelecek nesillere ilham vereceðini söyledi.

Kendisinin de içinde yer alacaðý uzay uçuþunu gerçekleþtirecek Virgin Galactic þirketinin X hesabýndan yapýlan paylaþýmda, Atasever'in uçuþ öncesi düþüncelerini aktardýðý bir video mesaja yer verildi.

Mesajýnda Atasever, kostümlü provanýn da tamamlandýðýný belirterek bugün uzaya uçacaklarýný belirtti.

"Galactic 07" ekibinin bir üyesi olarak 7 deney gerçekleþtireceðinin bilgisini veren Atasever, "Bu, ülke olarak uzay araþtýrmalarýmýzý bir sonraki aþamaya taþýyacak ve umarým gelecek nesillere ýþýk tutacak, ilham verecek." deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacýr: Tuva Cihangir Atasever 7 deney gerçekleþtirecek

- UÇUÞ CANLI YAYINLA ÝZLENEBÝLECEK

TÜBÝTAK UZAY, "Türk Astronot Bilim Misyonu Yörünge Altý Araþtýrma Uçuþu ile devam ediyor. Ülkemizin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in yer alacaðý uçuþ özel yayýný https://www.youtube.com/c/tubitak adresi üzerinden canlý olarak izlenebilecek." açýklamasýnda bulundu.