Türkiye önemli bir üs haline geliyor! 30 milyar dolarlýk kaynak yönlendirilecek
ABONE OL

Teknopark Ýstanbul Genel Müdürü Fatih Özsoy, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý'nýn, derin teknoloji çözümlerinin en kritik parçalarýndan çiplerin Türkiye'de üretilmesi için çok önemli bir adým olduðunu belirterek "Ülkemizin çip sektöründe yetkinlik kazanmasý, uluslararasý rekabet gücümüzü artýracak ve teknoloji ihracatýmýzý destekleyecektir." dedi.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý kapsamýnda HIT-Elektrikli Araç, HIT-Batarya, HIT-Çip, HIT-Güneþ, HIT-Rüzgar ve HIT-AR-GE olmak üzere 6 farklý çaðrý bulunuyor.

Bu çaðrýlarla Türkiye'nin yeni nesil enerjili araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneþ hücresi ve rüzgar türbinleri alanlarýnda üretim merkezi haline getirilmesi amaçlanýyor.

Türkiye, program doðrultusunda 2030'a kadar vergi desteði ve hibe ile pazar geliþtirme desteklerini kapsayan 30 milyar dolarlýk kaynaðý yüksek teknoloji alanlarýna yönlendirecek.

Program kapsamýndaki HIT-Çip çaðrýsýyla stratejik alanlarda teknolojik baðýmsýzlýðý ve sanayide rekabetçiliði geliþtirmek üzere, Türkiye'nin yarý iletken üretim kapasitesinin artýrýlmasý amaçlanýyor. Toplam 5 milyar dolarlýk destek bütçeyle, 65 nanometre ve altý çip üretiminin gerçekleþtirilmesi hedefleniyor.

"ÇÝP SEKTÖRÜNDEKÝ FÝRMALAR ÝÇÝN YATIRIM FIRSATI DOÐACAK"

Fatih Özsoy, HIT-Çip çaðrýsýna iliþkin AA muhabirine açýklamada bulundu.

HIT-30 Programýyla Türkiye'nin 2030 yýlýna kadar yüksek teknoloji üretiminde küresel bir merkez olmasýnýn hedeflendiðini belirten Özsoy, "Þu ana kadar ülkemizde çip yatýrýmlarýnýn yeterince geliþmediðini görmekteyiz. Bu program, derin teknoloji çözümlerinin en kritik parçalarýndan çiplerin ülkemizde üretilmesi için çok önemli bir adým." ifadelerini kullandý.

Özsoy, bu yeni yatýrýmlarla birlikte çip sektöründe faaliyet gösteren firmalar için birçok yatýrým fýrsatýnýn doðacaðýna iþaret ederek þunlarý kaydetti:

"Devletimizin bu alandaki büyük destekleri sayesinde, yerli çip üretiminde önemli bir ivme kazanýlmasýný ve bunun olumlu sonuçlarýný yakýn dönemde net þekilde görmeyi bekliyoruz. Büyük potansiyele sahip bu alanda yapýlacak yatýrýmlarla yerli çip üretimini artýrarak teknoloji alanýnda dýþa baðýmlýlýðý azaltmak ve Türkiye'nin bu alanda önemli bir oyuncu haline gelmesi mümkün. Hemen her teknoloji ürününde kullanýlan çiplerin üretiminde yerli kaynaklarýn kullanýlmasý, ekonomik anlamda da büyük katký saðlayacaktýr. Ülkemizin çip sektöründe yetkinlik kazanmasý yerli teknolojilerde üretim maliyetlerini düþürürken uluslararasý rekabet gücümüzü artýracak ve teknoloji ihracatýmýzý destekleyecektir."

- "YÜKSEK TEKNOLOJÝ YATIRIMLARI ÝSTÝHDAM AÇISINDAN BÜYÜK POTANSÝYEL TAÞIYOR"

Teknopark Ýstanbul bünyesinde çalýþmalarýný sürdüren Yongatek'in de çip geliþtirilmesinde baþarýlý ilerlemeler kaydettiðine deðinen Özsoy, "Yongatek'in HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý'nýn tanýtýmýnda sertifikayla onurlandýrýlmasýndan dolayý büyük mutluluk yaþadýk. Teknopark Ýstanbul çatýsý altýnda Yongatek gibi baþarýlý giriþimlerin, firmalarýn sayýsýnýn artmasý için çalýþýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Özsoy, yerli çip üretiminin rekabet gücünü artýrýrken tedarik güvenliði ve oluþabilecek siber saldýrýlara karþý güvenlik saðlayacaðýný belirterek sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yeni yatýrýmlar ve teþviklerle birlikte Türkiye'de çip üretiminin geliþmesine ve dünya çapýnda rekabet edebilir bir seviyeye gelmesinde büyük katkýlar saðlayacaklarýna inanýyoruz. Yerli çip üretimi, AR-GE maliyetlerini düþürerek ülkemizin teknoloji altyapýsýnýn güçlenmesine ve inovasyon kapasitesinin artmasýna da katký saðlayacaktýr. Beyaz eþya sektörüyle baþlayan çip tasarým ve üretim çalýþmalarýnýn otomotiv, savunma, uydu ve uzay konularýyla devam ederek hem Teknopark Ýstanbul hem de ülkemize çok önemli deðerler kazandýracaðýna inanýyoruz. Program kapsamýnda açýklanan 5 milyar dolarlýk bütçenin yurt dýþýndan gelecek yeni çip yatýrýmlarýna öncülük etmesini dilerken Teknopark Ýstanbul olarak bu yatýrýmlara ev sahipliði yapmayý çok isteriz. Bu yatýrýmlar, baþta Yongatek ile Teknopark bünyesindeki diðer firmalarýn yetkinliklerini artýracak ve uluslararasý iþ birliklerini güçlendirecek."

Yüksek teknoloji yatýrýmlarýnýn özellikle istihdam açýsýndan büyük bir potansiyel taþýdýðýný aktaran Özsoy, "Yeni iþ alanlarýnýn açýlmasý, nitelikli iþ gücünün geliþimine katký saðlayacak ve genç nüfusumuza istihdam imkanlarý sunacak. Bu sayede, Türkiye'nin teknoloji alanýndaki insan kaynaðý kapasitesi de nicelik ve nitelik olarak önemli ölçüde geniþleyecektir. Firmalarýmýzýn dünyadaki rekabet gücü artarken ülkemizin dýþa baðýmlýlýðý azalacak. Artan yerlilikle birlikte üretim maliyetleri azalacak ve bu adýmlar orta vadede ekonomimize, cari açýða olumlu yönde ciddi katkýlar getirecektir." diye konuþtu.