Bakan Uraloðlu, Kabine Toplantýsýnýn ardýndan gazetecilere açýklama yaptý. Bakan Uraloðlu, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planý'nýn Resmi Gazete'de yayýmlandýðýný hatýrlattý. Uraloðlu, teknolojik geliþmeler büyük bir hýzla ilerlerken siber güvenlik çalýþmalarýnýn aralýksýz devam ettiðini söyleyerek, "Yeni teknolojiler ile geliþen ve karmaþýklaþan siber risk ve tehditler karþýsýnda siber sahamýzýn 7/24 korunmasý için özverili teknik çalýþmalar gerçekleþtiriyor, politika ve stratejilerimizi inþa ediyoruz. 2024-2028 dönemini kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planý'nda; insan, savunma, caydýrýcýlýk ve iþ birliði temalarý etrafýnda þekillenen stratejik amaçlarýmýzý ve hedeflerimizi belirledik. Belge ile siber güvenlik alanýnda elde ettiðimiz kazanýmlara yenilerini ekleyeceðiz. Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi içerisinde; temalardan yola çýkarak 6 stratejik amaç belirledik. Stratejik amaçlarýmýz doðrultusunda ulaþýlmasý planlanan 18 ulusal siber güvenlik hedefimiz bulunuyor. Eylem planýmýz da hazýr. Hedeflerimiz için yapacaðýmýz kapsamlý çalýþmalarý içeren 61 eylem maddesi hazýrlandý" dedi.
'TEHDÝTLERE KARÞI SAVUNMANIN GÜÇLENDÝRÝLMESÝNÝ AMAÇLIYORUZ'
Uraloðlu, stratejik amaçlar, hedefler ve yapýlacak çalýþmalara iliþkin bilgiler vererek, "Siber dayanýklýlýðýn artýrýlmasýyla siber risklere ve tehditlere karþý savunmanýn güçlendirilmesini amaçlýyoruz. Siber dayanýklýlýðýn saðlanmasý için güvenliðe yönelik risklerin belirlendiði ve deðerlendirildiði risk temelli analiz yaklaþýmlarýnýn yaný sýra acil durum ve iþ sürekliliðine yönelik planlamalarýn hayata geçirilmesi önem arz ediyor. Ulusal ve uluslararasý tatbikatlar ile de siber dayanýklýlýk seviyemizin artýrýlmasý hususundaki çalýþmalarýmýz devam ediyor. Siber güvenlik zafiyetlerinin tespitine, ilgili taraflara bildirimine ve güncel siber tehdit istihbaratý paylaþýmýna yönelik ulusal kapasitenin ve kabiliyetlerin artýrýlarak ulusal siber güvenliði tehdit edecek unsurlarýn yapay zeka ve büyük veri altyapýlarýyla da erken tespitini ve önlenmesini amaçlýyoruz" diye konuþtu.
'DIÞA BAÐIMLILIÐI AZALTIP EKONOMÝMÝZE KATKI SAÐLAYACAÐIZ'
Uraloðlu, bilgi ve iletiþim teknolojilerinin güvenli kullanýmýnýn tüm dünyada artan bir gereklilik haline geldiðini belirterek, "5G ve nesnelerin interneti teknolojileri ile hýzla artan baðlantý sayýsý, bulut biliþim kullanýmý gibi geliþmeler; artan risk ve tehditlere karþý korunabilmek için 'sýfýr güven' anlayýþýyla tedbirlerin belirlenmesini gerektiriyor. Ayrýca yeni teknolojilerin siber güvenlik çalýþmalarýna entegre edilmesi ile de teknolojinin çift yönlü olarak deðerlendirilmesi bir gereklilik haline geliyor. Tasarýmdan itibaren güvenlik ilkesiyle yerli ve milli olarak ürettiðimiz teknolojiler fark yaratýyor. Yerli ve milli siber güvenlik hizmetlerini kullanarak, dýþa baðýmlýlýðý azaltýp ulusal güvenliðimize ve ekonomimize katký saðlayacaðýz. Ürünlerimizin ve hizmetlerimizin dünya pazarlarýndaki payýný artýrmayý ve ülkemizin tüm hedeflerine siber güvenlik teknolojileri kapsamýnda katký vermeyi istiyoruz" deðerlendirmesinde bulundu. (DHA)