Türkiye Top500'e giriyor! Son testler yapýlýyor
ABONE OL

Türkiye'nin en geliþmiþ bilgisayarý hizmete girmek için gün sayýyor. 500'den fazla sunucuya, 56 bin çekirdeðe sahip olan bilgisayar, Türkiye'yi dünyanýn en geliþmiþ bilgisayarlarýnýn sýralandýðý 'Top500' listesine sokacak, binlerce araþtýrmacý ve firma yararlanacak.

Türkiye, Endüstri 4.0'ý yakalama konusunda son yýllarda önemli adýmlar attý. Bunlardan bir tanesi de, bilimsel araþtýrma ve firmalar adýna ürün geliþtirmede çýðýr açacak olan süper bilgisayar oldu.

Türk Ulusal Bilim e-Altyapýsý (TRUBA), 2024'ün baþlarýnda hizmete alýnacak. Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr TÜBÝTAK bünyesindeki süper bilgisayarýn önümüzdeki günlerde hizmet vermeye baþlayacaðý müjdesini verdi.

TÜRKÝYE TOP500'E GÝRÝYOR

Dünyadaki süper bilgisayarlarýn bir adý oluyor. Türkiye'nin süper bilgisayarýnýn da adý bir anket çalýþmasýyla çeþitli kesimlerin görüþü alýnarak belirlendi ancak kamuoyuna henüz açýklanmadý.

Ýsmin, bilgisayarýn devreye alýnmasý töreninde açýklanmasý bekleniyor. TRT Haber'in haberine göre, Bu bilgisayarla birlikte Türkiye, dünyada süper bilgisayarlarýn sýralandýðý Top500.org listesine girecek.

Listede þu anda Türkiye'den hiç bilgisayar bulunmuyor. Ancak Türkiye'nin ortaðý olduðu 'MareNastrum' isimli bilgisayar bulunuyor. Bu bilgisayar Türkiye'nin de aralarýnda olduðu bazý Avrupa ülkelerine ait ve sunucu merkezi Ýspanya'da.

SON TESTLER YAPILIYOR

Türkiye'den hizmet erecek süper bilgisayarýn testleri bir süredir devam ediyordu. Son testler de 2023 bitmeden tamamlanmýþ olacak ve 2024'ün ilk günlerinde hizmete açýlacak. Bilgisayarýn devreye girmesiyle birlikte veri depolama ve büyük veri iþlemede Türkiye çað atlayacak.

Bir dizüstü bilgisayarda 4 veya 8 çekirdek bulunurken, bu bilgisayarda 56 bin 448 çok kuvvetli iþlemci çekirdeði bulunuyor. 126 terabayt beleðe sahip olacak ve ortaya çýkan muazzam enerjini nedeniyle soðutmasý havayla deðil, suyla yapýlacak.

AKADEMÝK ÇALIÞMALAR, ENDÜSTRÝYEL ARAÞTIRMALAR

Süper bilgisayarýn 504'den fazla sunucusu bulunuyor. Saniye binlerce iþlem yapabilecek olan bilgisayar, rekabetçi çalýþmalar, Yapay Zeka araþtýrma ve projeleri, savunma sanayi gibi yüksek teknoloji gerektiren çalýþmalar ve akademik projeler, araþtýrmalar için kullanýlabilecek.

Örneðin konvansiyonel olarak binlerce kez test edilmesi gereken yeni teknolojilerin bu bilgisayarlar yardýmýyla hesaplamalarý kusursuz bir þekilde yapýlabilecek.

Dijital ikizleri çýkarýlabilecek. Hatta bir jet uçaðýnýn çevresindeki hava direncinin hesaplamalarý bile kusursuz biçimde gerçekleþtirilebilecek. Bu sayede büyük bir kaynak ve zaman israfý önlenmiþ olacak.