Türkiye üretti! Macaristan'dan övgü: Bu bir dönüm noktasý
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank ve Macaristan Dýþiþleri ve Dýþ Ticaret Bakaný Peter Szijjarto ile Türkiye'de bir araya geldi. Yoðun bakýmda tedavi görecek bebekler için týbbi cihaz üretimi saðlayacak olan þirketin açýlýþýnda bir araya gelen bakanlar, yerli ve milli imkanlarla geliþtirilen Togg'la beraber kýsa bir gezinti de yaptý. Togg ile gerçekleþtirilen gezintinin ardýndan iki bakan önce ikili görüþme, daha sonrasýnda da heyetler arasý görüþme gerçekleþtirdi.

Üretim tesisinin açýlýþ töreninde konuþan Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, karþýlýklý üst düzey ziyaretler, kurulan istiþare mekanizmalarý ve yapýlan yatýrýmlarla, iki ülke arasýndaki iliþkilerde her alanda ivme yakaladýðýný belirterek açýlýþý gerçekleþtirilen Macar þirketin medikal sektöründe Türkiye'de yapýlan ilk Macar yatýrýmýn olduðunu dile getirdi.

"250 MÝLYAR DOLARLIK ULUSLARARASI DOÐRUDAN YATIRIM 21 YILLIK ÝKTÝDARIMIZ DÖNEMÝNDE ÇEKMEYÝ BAÞARDIK"

Varank, son 21 yýlda yapýlan reformlarla birlikte Türkiye'nin dünyada bir yatýrým alanýnda bir cazibe merkezi haline geldiðini belirterek, "Küresel tedarik zincirindeki kýrýlmalar baþta olmak üzere pek çok sebepten dolayý uluslararasý þirketler güvenli liman olarak ülkemize görmektedir. Ar-Ge'den tasarým merkezlerine, ürün ticarileþtirmeden, üretime, bölgesel lojistik faaliyetlerine kadar 300'e yakýn global firma faaliyetlerini Türkiye'ye taþýdý. Buradan hem ülkemizdeki pazarlara hem de dünyaya hizmet veriyorlar. 250 milyar dolarlýk uluslararasý doðrudan yatýrým 21 yýllýk iktidarýmýz döneminde çekmeyi baþardýk" ifadelerini kullandý.

Varank ayrýca Türkiye-Macaristan arasýndaki dostluk anlaþmasýnýn 100. yýldönümü sebebiyle 2024 yýlýný "Türkiye-Macaristan Kültür Yýlý" olarak kutlanacaðýný bildirirken 2024 yýlý içerisinde birçok kültürel etkinliðin gerçekleþtirileceðini açýkladý.

MACAR BAKANDAN CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN'A DESTEK

Macaristan Dýþiþleri ve Dýþ Ticaret Bakaný Peter Szijjarto ise Türkiye-Macaristan iliþkilerinin Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan döneminde daha ileri bir noktaya taþýndýðýný belirterek gelecek 2023 Cumhurbaþkanlýðý ve Genel Seçimlerinde Cumhurbaþkaný Erdoðan'a olan desteðini ifade etti.

MACAR BAKAN'DAN TOGG'A TAM NOT

Gerçekleþtirilen konuþmalarýn ardýndan basýn mensuplarýnýn sorularýný cevaplayan Bakan Szijjarto, Türkiye'nin otomobili Togg ile ilgili deðerlendirmelerde bulundu. Varank'ýn "Togg'a yüz puan verdi" dediði Macaristan Dýþiþleri ve Dýþ Ticaret Bakaný Peter Szijjarto, "Milli bir ekonomide kendi araçlarýný üretme noktasýna gelindiðinde bu yeni bir boyuta ulaþýr. Biz Macarlar bunu iyi anlýyoruz. Çünkü bizim durumumuzda araç, otomobil sanayi iþleme sanayimizin üçte ikisini oluþturmaktadýr. Biz sadece Macar otomobillerinin deðil en iyi Alman markalarýnýn üretimini yapmaktayýz. Önde gelen Çin, Güney Kore firmalarý da akü üretmektedir. Doðu ve Batý üretiminin buluþma noktasýdýr Macaristan. Türkiye bundan sonra uluslararasý otomobil sanayinin sadece önemli bir noktasý deðil ayný zamanda aracýný üretme noktasýnda; herkes için açýktýr ki ülkesinin kat ettiði ekonomik geliþmeyi göstermektedir" diye konuþtu.

Bakan Szijjarto ayrýca geçtiðimiz yýl Avrupa'da yaþanan doðalgaz arzý ile ilgili de açýklamalarda bulundu. Szijjarto Macaristan'ýn doðalgaz arzýnda sýkýntý yaþamamasýnýn Türkiye sayesinde olduðunu açýklarken Türkiye'nin transit konusunda güvenli bir ülke olduðunu dile getirdi.