Türkiye uzayda bir ilki gerçekleþtirecek... Alper Gezeravcý'dan heyecanlandýran yeni deney
ABONE OL

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý, Türk Uzay Bilim Misyonu'ndaki deneyler serisine, yapay zeka desteðiyle mikro yer çekiminde insan sesini araþtýrmayý hedefleyen "VOKALKORD" ve "Uzay Koþullarýnda Antarktika ve Ilýman Mikroalg Yetiþtiriciliðinin Karþýlaþtýrmalý Bir Çalýþmasý" olan "ALGALSPACE" ile devam ediyor.

TÜRKÝYE UZAYDA BÝR ÝLKÝ GERÇEKLEÞTÝRECEK

ALGALSPACE deneyi ile Türkiye, uzayda Antarktik ve ýlýman bölge mikroalglerinin büyüme verileri karþýlaþtýrýlarak literatürde ilk kez kutup alglerinin uzayda kullanýmýna yönelik çalýþma gerçekleþtiriliyor.

AA muhabirinin edindiði bilgilere göre Gezeravcý, Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda gerçekleþtireceði 13 deneyden 2'sini daha hayata geçiriyor.

Bunlardan ilki uzayda yaþamaya karþý oluþan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklý deðiþimlerle tespiti ve düþük yer çekimsizliðin sebep olduðu rahatsýzlýklarýn ses frekanslarýyla tanýmlanmasýný saðlayacak "VOKALKORD" deneyi oldu.

Haliç Üniversitesinden Prof. Dr. Gökhan Aydemir'in proje yöneticisi olduðu deneyle, solunum sistemi fizyolojisi içerisinde akýllý saat yapay zeka desteðiyle seste meydana gelen frekans deðiþiminden duyulan rahatsýzlýklarýn tespit edilmesi ve yer çekimsiz ortamýn insan sesi üzerine etkilerinin araþtýrýlmasý hedefleniyor.

Gezeravcý'nýn ikinci deneyi, Yýldýz Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Didem Özçimen'in proje yöneticisi olduðu ve "Uzay Koþullarýnda Antarktika ve Ilýman Mikroalg Yetiþtiriciliðinin Karþýlaþtýrmalý Bir Çalýþmasý" baþlýðýný taþýyan "ALGALSPACE" olacak.

Bu deneyle, uzayda, Antarktik ve ýlýman bölge mikroalglerinin büyüme verileri karþýlaþtýrýlarak literatürde ilk kez kutup alglerinin uzayda kullanýmýna yönelik çalýþma gerçekleþtiriliyor. Uzay ortamýnda alglerin; karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gýda temini, su iyileþtirme, yaþam destek alanlarýnda kullanýlmasý araþtýrýlacak.

ÞÝMDÝYE KADAR 3 DENEY ÇALIÞMASINI BAÞLATTI

Gezeravcý, Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'na ulaþtýðý günden bu yana 3 deneyi hayata geçirdi.

Astronot Gezeravcý, Tuz Gölü'nde yetiþen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamýna karþý verdiði fizyolojik ve moleküler tepkileri araþtýran "EXTREMOPHYTE", gelecekte uzayda yaþayacak yüksek sayýda insanýn ihtiyaç duyacaðý besinlerin saðlanmasý ve kapalý yaþam ortamlarýndaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliþtirmeye yönelik ilk adým olan "CRISPR-GEM" ve mikroalg türlerinin uzayda yaþam destek sistemlerinde kullanýlmalarýnýn mümkün olup olmadýðýnýn araþtýrýldýðý "UzMAn" deneylerine devam ediyor.