Türkiye'de yeni bir dönem baþlýyor!  Stratejik kuantum projesi yarýn faaliyete geçecek
ABONE OL

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin (TOBB ETÜ) çalýþmalarýyla geliþtirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarý yarýn faaliyete geçerek, veri güvenliðinden yapay zekaya, savunma sanayisinden simülasyonlara kadar birçok alanda saðlayacaðý katkýlarla ülkenin bilgi iþlem teknolojilerindeki gücünü artýracak.

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, TOBB ETÜ, kuantum teknolojileri üzerine 2010 yýlýndan beri sürdürdüðü çalýþmalarýyla Türkiye'nin bu alanda dünyanýn sayýlý ülkeleri arasýnda yer almasýna katký saðlamayý hedefliyor.

Bu kapsamda üniversitenin çalýþmalarýyla ülkenin ilk kuantum bilgisayarý geliþtirildi. Bilgisayarýn tanýtým töreni yarýn TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'nde gerçekleþtirilecek. Kuantum bilgisayarýn ismi ve özellikleri bu törende kamuoyuyla paylaþýlacak.

Törene, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Prof. Dr. Haluk Görgün, TOBB Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu ve TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarýnay'ýn da aralarýnda olduðu çok sayýda ismin katýlmasý planlanýyor.

Etkinlikte kuantum bilgisayarýnýn tanýtým filmi gösterilecek ve katýlýmcýlar bu teknolojiyi yerinde inceleme fýrsatý bulacak.

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarý, sürekli geliþtirmeye açýk bir altyapýyla tasarlandý. Bu, sadece teknolojik baðýmsýzlýk açýsýndan deðil, ayný zamanda Türkiye'nin kuantum teknolojileri ekosistemine liderlik etme vizyonu açýsýndan da kritik bir adým olarak deðerlendiriliyor.

BÝLGÝ ÝÞLEM TEKNOLOJÝLERÝNDE ULUSLARARASI REKABET GÜCÜ ARTACAK

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarlardan farklý olarak iþlemleri "bit" yerine "kuantum bitleri" (kubit) ile gerçekleþtiriyor. Bir kubitin ayný anda birden fazla durumu temsil edebilme özelliði, hesaplama gücünü milyonlarca kat artýrarak karmaþýk problemleri çözmesiyle dikkati çekiyor. Kuantum bilgisayarýnýn, Türkiye'nin bilgi iþlem teknolojilerindeki uluslararasý rekabet gücünü artýrmasý bekleniyor.

Kuantum bilgisayarlarýn potansiyel kullaným alanlarý ise oldukça geniþ. Bunlar arasýnda, kriptografi (daha güvenli veri þifreleme sistemleri), yapay zeka (karmaþýk algoritmalarýn hýzla iþlenmesi), savunma sanayisi (stratejik teknolojilerin geliþtirilmesi), iklim modelleme ve simülasyonlar (küresel ýsýnma ve doðal afet analizleri), ileri malzeme bilimi (yeni nesil malzemelerin keþfi ve analizi) yer alýyor.

- GENÇLER TEÞVÝK EDÝLECEK

Kuantum teknolojisi, gençlere ve giriþimcilere de yeni fýrsatlar sunacak. TOBB ETÜ, kuantum bilgisayarýyla genç araþtýrmacýlarý bu alanda eðitim almaya teþvik etmeyi amaçlýyor. Ayrýca, TOBB ETÜ bünyesinde faaliyete geçecek "Kuantum Ekosistemi" ile giriþimcilerin kuantum teknolojilerinde yerli donaným ve bileþen geliþtirmelerine destek verilerek, bu alanda küresel ölçekte rekabet avantajý saðlanmasý hedefleniyor.