Türkiye'den 84 ülkeyle savunma sanayisi iþbirliði anlaþmasý
ABONE OL

AA muhabirinin yaptýðý derlemeye göre, savunma sanayisinde sektörel yetkinliklerin artýrýlmasý ve sürdürülebilirliðin saðlanmasý amacýyla birçok faaliyet yürütülüyor.

Bu amaç, uluslararasý iþbirliklerini güçlendirerek savunma sanayisi ihracatýnýn artýrýlmasý ve bu alanda sürdürülebilirliði saðlamak üzere firmalarýn analiz edilerek gerekli desteklerin verilmesine yönelik hedefleri içeriyor.

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý, söz konusu hedeflere uygun olarak firmalarla Uluslararasý Ýþbirliði Stratejik Planý kapsamýnda deðerlendirme toplantýlarý gerçekleþtiriyor.

Sektörün ihracatýný artýrma çabalarýnda ise uluslararasý fuarlar önemli bir yer tutuyor.

Türk savunma sanayisi, geçen yýl, çok sayýda firmayla ADAS/Filipinler, DÝMDEX/Katar, DSA/Malezya, FIDAE/Þili, AAD/Güney Afrika, MSPO/Polonya ADEX/Azerbaycan, IndoDefence/Endonezya, IDEAS/Pakistan fuarlarýna "milli katýlým" saðladý.

Geçen yýl ayrýca Romanya, Letonya, Brezilya, Benin, Senegal, Nijerya, Nijer, Uganda, Tanzanya, Azerbaycan, Endonezya, Rusya, Pakistan ve Portekiz ile "savunma sanayisi iþbirliði toplantýsý" gerçekleþtirildi.

Türkiye, 2022 yýlýnda Brezilya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'yle de "savunma sanayisi iþbirliði anlaþmasý" imzaladý.

Savunma sanayisinde iþbirliði anlaþmasý yapýlan ülke sayýsý 84'e ulaþýrken, Türkiye, aralarýnda ABD, Almanya, Azerbaycan, Birleþik Arap Emirlikleri, Bangladeþ, Ýngiltere, Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Çin, Filipinler, Finlandiya, Gabon, Güney Kore, Irak, Ýsrail, Kamerun, Katar, Kolombiya, Kuveyt, Macaristan, Moðolistan, Mýsýr, Nijerya, Norveç, Polonya, Ruanda, Rusya, Suriye, Þili, Tunus, Ürdün ve Venezuela'nýn bulunduðu ülkelerle savunma sanayisi iþbirliði anlaþmalarýna imza attý.

Bu anlaþmalar, taraflarýn güvenlik kuruluþlarýnýn ihtiyacý olan her türlü savunma sanayisi ürünü ve hizmetinin doðrudan tedariki, geliþtirilmesi, üretilmesi, üçüncü taraflara satýlmasý, envanterde bulunan sistem ve platformlarýn bakým, idame, modernizasyonlarý, teknoloji transferi, eðitim, bilgi ve belge alýþveriþi gibi konularý kapsýyor.

Anlaþma yapýlan ülkelerle yýlda bir "savunma sanayisi iþbirliði toplantýlarý" gerçekleþtiriliyor. Bu toplantýlarda belirlenen iþbirliði konularýnda ülkelerin sahip olduðu imkanlar doðrultusunda çözümler üretiliyor.

Savunma sanayisinde hayata geçirilen iþbirlikleriyle sektördeki ihracatýn artýrýlmasýna ve savunma tedarikinde iþbirliði yapýlan ülkeler nezdinde yaþanan sorunlarýn çözülmesine yönelik adýmlar atýlýyor.

  • Savunma sanayi
  • iþ birliði
  • Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý