Türkiye'den Beyaz Kýta'da bilim diplomasisi! 100'e yakýn üs bulunuyor
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý uhdesinde, TÜBÝTAK MAM Kutup Araþtýrmalarý Enstitüsü koordinasyonunda yapýlan 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi devam ediyor.

Sefere katýlan Türkiye Cumhuriyeti Buenos Aires Büyükelçisi Süleyman Ömür Budak ile 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy ve beraberindeki heyet, Güney Kore'ye ait King Sejong Ýstasyonu, Polonya'nýn Henryk Arctowski Ýstasyonu ve Potter Koyu'nda yer alan Arjantin'e ait Carlini Üssü'nü ziyaret etti.

Heyet, bu ziyaretlerde bilim insanlarýyla bilgi alýþveriþinde bulundu.

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, AA muhabirine, kutup bölgelerinde bilim diplomasinin önemine iþaret ederek, "Çok uzak, ekstrem noktalardan bahsediyoruz. Antarktika'da, þu an Türkiye'den uzaklýðý yaklaþýk 14 bin kilometre olan bir noktadayýz." dedi.

Burada çeþitli ülkelerin üslerinin bulunduðunu dile getiren Özsoy, "1900'lü yýllarýn baþýndan beri Antarktika'da varlýk gösteren ve özellikle bilimle önde olan ülkeler, yine bilimsel çalýþmalar aþamasýnda ciddi bir iþbirliði bekliyor. Bu iþbirliði beklentisi bizde de mevcut. TÜBÝTAK MAM Kutup Araþtýrmalarý Enstitüsü olarak bilim diplomasisini benimsediðimiz gibi ülkelerle iþbirliði protokollerimiz de mevcut." diye konuþtu.

- "ANTARKTÝKA'DA 30 ÜLKEYE AÝT 100'E YAKIN BÝLÝMSEL ARAÞTIRMA ÜSSÜ BULUNUYOR"

Prof. Dr. Burcu Özsoy, "bilim ve barýþ kýtasý" olarak adlandýrýlan Antarktika üzerinde 30 ülkeye ait 100'e yakýn bilimsel araþtýrma üssü ve istasyonu bulunduðunu belirterek, Türkiye'nin de Horseshoe Adasý üzerinde 2018 yýlýnda kurulan bir bilimsel araþtýrma kampýnýn olduðunu söyledi.

Antarktika'nýn hiçbir dünya ülkesine ait olmayan, Antarktika Antlaþmalar Sistemi ile koruma altýnda bulunan ve bu anlaþmalar sistemi dahilinde yönetilen bir kýta olduðuna iþaret eden Özsoy, bu sistemde istiþari statüde 29 ülke olduðunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu antlaþmaya 1995 yýlýnda taraf olup 8 yýldýr ulusal anlamda bilimsel çalýþmalar yürüttüðünü kaydetti.

  • Antarktika Bilim Seferi
  • Türk bilim ekibi
  • diplomatik ziyaret