AA muhabirinin, 2025 Yýlý Cumhurbaþkanlýðý Yýllýk Programý'ndan derlediði bilgiye göre, Türkiye'de aðustos itibarýyla teknoloji geliþtirme bölgelerinde yer alan 10 bin 888 firmanýn yüzde 59'u ve 1323 AR-GE merkezinden yüzde 18'i bilgi iletiþim teknolojileri alanýnda faaliyet gösteriyor.
Siber güvenlik sektörünün geliþmesini ve bütünleþmesini temin amacýyla Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý ile TÜBÝTAK Siber Güvenlik Enstitüsü iþbirliðiyle geniþ katýlýmlý bir sektör ekosistemi oluþturulurken üniversitelerin de buraya dahil edilmesine yönelik çalýþmalar devam ediyor.
Söz konusu çalýþmalarla siber güvenlik alanýndaki münferit AR-GE faaliyetlerinin ve giriþimlerin bütünleþik bir yapýda, iþbirliðine dayalý olarak geliþtirilmesi ve desteklenmesi amaçlanýyor.
- KÜMELENMEDE 255 FÝRMA FAALÝYET GÖSTERÝYOR
Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisi ve Savunma Sanayii Baþkanlýðý koordinasyonunda yürütülen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bünyesinde eylül ayý itibarýyla 255 firma, 401 ürün ve 649 hizmetle faaliyet gösteriyor.
Türkiye'nin siber güvenlik alanýndaki yapýlanmasý ve çalýþmalarý uluslararasý alanda da dikkatle takip ediliyor.
BM ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi'ne göre, Türkiye, 194 ülkenin yer aldýðý deðerlendirme sürecinde "Birinci Seviye Örnek Alýnan Ülkeler" arasýnda yer aldý. ITU, bu yýl sýralama yapýsýndan seviyelendirme yapýsýna geçti.
Ülkeler yasal düzenlemeler, hukuki düzenleme, teknik altyapý, organizasyonel yapýlanma, kapasite geliþtirme ve kurumlar arasý iþbirliði alanlarýna göre deðerlendirilerek seviyelendirildi.
Türkiye, tüm alanlarda 20 tam puan alarak "örnek alýnan ülkeler" arasýnda en üst seviyede yer aldý.
- "TÜRKÝYE GÜÇLÜ BÝR ORGANÝZASYONEL YAPIYA KAVUÞTU"
Siber Güvenlik, e-Yönetiþim ve e-Devlet Kýdemli Uzmaný Mustafa Afyonluoðlu, AA muhabirine, siber güvenlikte kurumsal iþbirliðinin belkemiði olan 2 bin 304 siber olaylara müdahale merkezi (SOME) ve 14 sektörel SOME ile Türkiye'nin oldukça güçlü bir organizasyonel yapýya kavuþtuðunu söyledi.
Bu yýl 4'üncüsü hazýrlanan "2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planý"nýn da stratejik açýdan siber güvenliðe iliþkin hedeflerin tüm ülkede bütüncül olarak ele alýnmasýný saðlayacaðýný vurgulayan Afyonluoðlu, "Özellikle kritik altyapýlardaki siber güvenliðin önemi deðerlendirildiðinde, Elektronik Haberleþme Kanunu'nda yer alan ilgili maddelerden ziyade müstakil bir kanun olarak düzenlenmesi, bu alanla ilgili daha güçlü bir hukuki altyapýyý beraberinde getirecektir." dedi.