Türkiye'den dev hamle: Dünyada ilk dört ülkeden biri olacaðýz!
ABONE OL

Bakan Kacýr, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý ile Ondokuz Mayýs Üniversitesi (OMÜ) Yaþar Doðu Spor Bilimleri Fakültesi Mehmet Yalçýn Taþmektepligil Spor Salonu'nda düzenlenen "Gençlik Buluþmasý"nda yaptýðý konuþmada, Türkiye'nin Milli Uzay Programý'yla uzay teknolojilerindeki yarýþa dahil olduðunu söyledi.

DÜNYADA ÝLK DÖRT ÜLKEDEN BÝRÝ OLACAÐIZ!

Türkiye'nin son 22 yýlda kendi uydularýný geliþtirebilen bir ülke olduðunu belirten Kacýr, "Savunma sanayisinde bugün 80 bin Türk genci, Türk mühendisi, Türk teknisyeni çalýþýyor. Uzay alanýnda da benzer ekosistemi hep birlikte inþa edeceðiz. Kendi uydularýmýzý kendi teknolojimizle uzaya çýkartmanýn yollarýný arýyoruz, projelerini geliþtiriyoruz. Hibrit roket motoru teknolojisinde dünyada ilk 4 ülkeden biri Türkiye." diye konuþtu.

Hem ROKETSAN hem DeltaV'de uzaya eriþebilen teknolojileri kendi imkanlarýyla geliþtirmeyi baþardýklarýný vurgulayan Kacýr, "Ýnþallah uydularýmýzý da uzaya kendi imkanlarýmýzla eriþtireceðiz. ÝMECE 600 kilometrede görev yapýyor, 600 kilogramlýk bir uydu. TÜRKSAT 6A, 36 bin kilometrede görev yapacak 4 bin 250 kilogramlýk bir uydu. Ýnþallah 380 bin kilometre öteye, Ay'a milli hibrit roket motorumuzu ateþleyerek kendi uzay aracýmýzla eriþeceðiz. Bunu da sizlerle baþaracaðýz." ifadelerini kullandý.

Kacýr, 2021'de Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn ilan ettiði hedef doðrultusunda Türkiye'den bir kiþiyi uzaya göndermek için çalýþmalara baþlandýðýný dile getirerek, þöyle devam etti:

"Türkiye'den 36 bin vatandaþýmýz, 'Ben astronot olmak istiyorum' dedi. Onlarýn arasýnda çok kapsamlý testler, seçmeler yapýldý ve nihayetinde Türk Hava Kuvvetlerine jet pilotu olarak hizmet etmekte olan Alper Gezeravcý, ay yýldýzlý bayraðýmýzla uzay yolculuðunu yaptý. Bu, elbette bir bilim misyonu. Çünkü gidilen yer Uluslararasý Uzay Ýstasyonu, aslýnda bir bilim laboratuvarý. Bugüne dek 3 bine yakýn bilimsel deneyin yapýldýðý bir altyapýdan bahsediyoruz. Malzeme biliminden fiziðe, kimyadan týbba, biyolojiye pek çok alanda bugüne dek bilimsel çalýþmalar yapýlmýþ."

"BU MÝSYONU ÇOK DEÐERLÝ GÖRÜYORUZ"

Gezeravcý'nýn 18 gün boyunca Türk bilim insanlarý ve araþtýrmacýlar tarafýndan hazýrlanan 13 bilimsel deneyi baþarýyla icra ettiðine dikkati çeken Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Bu, Türk bilim dünyasý açýsýndan yeni bir sayfanýn açýlmasý demektir. Bizim bilim insanlarýmýzýn yürüttükleri araþtýrmalarda, projelerde, dünyada en ileri iþlerle yarýþabilir hale gelmeleri demektir. Bilim insanlarýmýzýn önünde, araþtýrmacýlarýmýzýn önünde hiçbir eylemin kalmamýþ olmasý demektir. Bu yönüyle bu misyonu çok deðerli görüyoruz ama bu misyonun esas maksadý, esas amacý Türkiye'de sizlere, Türk gençlerine, TEKNOFEST kuþaðýna, 21 yaþýn altýndaki 27 milyon evladýmýza kazandýrdýðý ilham ve öz güvendir."

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da OMÜ'nün, 49'uncu yýlýný kutlayan köklü bir üniversite olduðunu dile getirerek, "Genç nesil, 'Z kuþaðý' tanýmlanmasýyla oyun dýþýna itilmek istenilen bir nesil. TEKNOFEST kuþaðý olarak tanýmlanmayý hak etti ve Türk tarihinin akýþýný deðiþtirdi. Buradan da Türkiye Yüzyýlý ideali ortaya çýktý. Baþýndan beri TEKNOFEST'lere katký saðladýnýz, millet olarak sizlere minnettarýz. Üniversite olarak da sorumluluðumuzu yerine getirme azim ve gayreti içerisindeyiz." açýklamasýnda bulundu.

Konuþmalarýn ardýndan öðrencilerle havacýlýk ve uzay konularýnda söyleþi yapan Gezeravcý, sorularýný yanýtladýðý gençlerle hatýra fotoðrafý çektirdi.

Programa Samsun Valisi Orhan Tavlý, AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Samsun Milletvekili Çiðdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kýrcalý, Samsun Büyükþehir Belediye Baþkaný Mustafa Demir, AK Parti Ýl Baþkaný Mehmet Köse ile akademisyen ve öðrenciler katýldý.