ABD ve Rusya arasýnda yaþanan dönemin soðuk savaþý çaðýmýzda yerini siber savaþlara býraktý. Siber savaþlara Çin ve Hindistan gibi biliþim sektöründe belli bir aþama kaydetmiþ ülkelerin de katýlmasýyla birlikte ülkelerin birbirlerine yaptýðý saldýrýlarýn þiddeti de armaya baþladý. Geçtiðimiz aylarda Çin tarafýndan ABD’ye yapýlan saldýrýda ABD'nin 7 milyar dolar zarara uðratýlmasý tüm ülkelerde endiþeye neden oldu. Ýngiltere ise siber savaþlar için þimdiden önlemini almaya baþladý. The Times gazetesinde yer alan habere göre Ýngiltere 50 elit beyinden oluþan siber savunma timi oluþturacak.
“Dünyanýn en güçlü web sayfasý bile siber saldýrýya dayanamaz”
Son zamanlarda saldýrýlarýn artan ve giderek durumun daha da ciddi hale geldiði siber savaþlarý deðerlendiren biliþim uzmanlarý ise internet kullanýcýlarýna uyarýlarda bulundu. Siber saldýrýlarda ülkelerin birbirlerinin potansiyelini bozarak birbirlerine gözdaðý verilmesinin amaçlandýðýný söyleyen Hedza Ajans Genel Müdürü Biliþim Uzmaný Hamza Taþer, ÝHA'ya yaptýðý açýklamada “Siber saldýrýlarda asýl amaç ülkelerin belli bir potansiyelinin bozulmasý, bir nevi saldýran ülkeye teknolojik olarak saldýrýlan ülkeye gözdaðý vermesi. Sistemini, web sayfasýný etkisiz hale getirmesi aðýr hasar vermesi ya da eriþimi zorlaþtýrmasýnýn bütünüdür. Bu tip saldýrýlarý zaman zaman ülkemizde de görüyoruz. Bankalarýmýzýn, devlet kurumlarýmýzýn, bir çok özel kuruluþun web sayfasý ve sisteminde zaman zaman donmalar kesilmeler yayýn akýþýnda problemler yaþanabiliyor. Bu tip durumlarda þöyle bir bilgi vardý: Dünyanýn en güçlü web sayfasý bile olsanýz çok güçlü bir saldýrý karþýsýnda yayýnýnýzý durdurmanýz gerekebilir. Ýsim yapmýþ dünyaca ünlü web sayfalarý çok güçlü bir saldýrýda yayýnýný kesebilirler” dedi.
“Rusya ne kadar siber saldýrýya açýksa Türkiye de o kadar açýktýr”
Türkiye’de kullanýlan sistemlerin ABD ve Rusya gibi geliþmiþ ülkelerde kullanýlan sistemlerden geri kalmadýðýný söyleyen Taþer, “Ülkemizde altyapý olarak, teknoloji olarak gerçekten yeni nesil makineler kullanýlmakta. Bu kullandýðýmýz makineler Amerika, Rusya ve diðer ülkelerdeki makinelerle birebir eþ deðer olduðu için bir Rusya ne kadar siber saldýrýya açýksa bir Türkiye de o kadar siber saldýrýya açýktýr. Aradaki olan savaþlardan sadece devlet kurumlarý, bankalar, özel kurumlar, havayollarý etkilenmez, hatta aksine internet baðlantýsý olan bütün elektronik cihazlar etkilenebilir” diye konuþtu.
“Dünyadaki bütün sistemler hacklenebilir”
Türkiye’nin pek çok konuda olduðu gibi siber saldýrýlar konusunda da kendisini geliþtirdiðini belirten Taþer, siber saldýrýlar sýrasýnda ilk yapýlmasý gerekenleri anlattý. Taþer, “Olasý bir saldýrý durumunda hemen müdahale çok önemlidir. Saldýrýnýn kaynak olan ülkesi tespit edilip blok IP adresleri BAN’lanarak müdahale edilebilir. Zaten kullanýlan anamakineler, dadacenterdaki sunucularda filtreleme çok aktif çalýþtýðý için dünyadaki bir çok ülke kadar korunma altýndayýz. Bu demek deðildir ki ‘Hiçbir zaman hacklenmeyecek miyiz?’ Evet, altyapýmýz kuvvetli ama ‘hacklenmeyiz’ gibi bir kaygý olmasýn. Dünyadaki bütün sistemler hacklenebilir. Bütün ülkeler hacklenebilir” dedi.
“Sistem üstünde sistem býrakmayýz”
Türkiye’de dünyada isim yapmýþ hacker ve biliþim uzmanlarýnýn bulunduðunu kaydeden Taþer, Türk hacker gruplarýnýn herhangi bir ülkeye yapacaklarý etkin bir saldýrýda ciddi hasarlar verebileceðini vurguladý. Taþer þöyle konuþtu: “Birçok ülkenin altyapýsýný incelediðimizde ülkemizdeki sistemle birebir ayný cihazlarý, en kötü bir kalem altýný kullandýðýmýzdan dolayý arada çok ciddi uçurum farklar görülmemektedir. Amerika’yla olasý bir siber savaþta, ülkemizdeki bazý bankalarýn eriþimi geçtiðimiz aylarda olduðu gibi, ya da baþka bir ülkenin ülkemize yaptýðý siber saldýrýda bankalarýmýzýn kurumlarýmýzýn birçok sistemimizin etkilendiði gibi bunun üstesinden gelebilecek donanýma ve bilgiye de sahibiz. Ayrýca Türkiye’de dünyaca ünlü biliþim uzmanlarý ve hacker gruplarý da mevcuttur. Bu tip durumda Türkiye misliyle karþýlýk verebilecek duruma sahiptir. Türkiye’deki hacker gruplarý gerçekten isim yapmýþ hacker gruplarýdýr. Bu gruplar eðer ki belli bir ülkeyi kafaya takarsa sistem üzerinde sistem býrakmayacaðýna biliþim uzmanlarý olarak eminiz.”
“FETÖ’nün siber saldýrýya gücü yetmez”
15 Temmuz darbe giriþimi sonrasýnda bazý haber kaynaklarýnda FETÖ’nün siber saldýrý yaparak ikinci bir dalga giriþiminde bulunacaðý haberlerini de deðerlendiren Biliþim Uzmaný Hamza Taþer, siber saldýrýlarýn büyük gruplar halinde yapýldýðýna dikkat çekerek FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerinin böylesine etkin bir siber saldýrý yapabilecek donanýma sahip olmadýðýný söyledi. Dünyada büyük iþler yapabilecek 8 hacker grubunun ABD, Rusya, Hindistan ve Çin’de bulunduðunu belirten Taþer, “Dünyada büyük iþleri yapabilecek 7 ya da 8 tane hacker grubu var. Rusya’da, Amerika’da, Hindistan’da ve Çin’de gibi büyük gruplar var. Bu gruplarýn dýþarýsýnda FETÖ, PKK terör örgütü gibi diðer terör örgütleri böyle bir siber saldýrýya yetebilecek güçte deðiller. Amerika’daki bir hacker grubu Türkiye’deki bir sunucuya, devlet bankalarýna herhangi bir kuruluþa müdahale etmeye çalýþýrken tek baþýna ya da gruplar halinde saldýrmanýn ziyadesinde kitleyle hareket ederler. Milyonlarca makineden saldýrabilirler. Bir terör örgütünün böyle bir gücü bulunmuyor. Bunu yapabilecek donanýma sahip olduklarýný biliþim uzmaný olarak düþünmüyorum” diye konuþtu.
Türkiye’de her zaman için siber saldýrý riskinin bulunduðunu belirten Taþer, “Ülkemizi bekleyen bir risk her zaman var. Belli baþlý zamanlarda da yaþýyoruz. Bu risk her zaman devam edecek. Siber saldýrý þekil deðiþtiren bir saldýrý türüdür. Her zaman ayný þekilde saldýrmazlar. Her zaman sistemlerini geliþtirerek saldýrýrlar. Ülkemizde zaman zaman bu tip durumlar da yaþanacaktýr. Bu tip durumlarda mücadele edebileceðimiz altyapýya sahibiz. Bu tarz durumlar olduðunda en fazla bizi birkaç saat sekteye uðratabilirler. Duraksatabilirler. Bunlar normal bir durumdur. Dünyanýn en güçlü sistemine sahip olan ülkelerde de ayný durum onlar için de geçerli olacaktýr. Siber savunma bir askeri savunmaya benzemez. Þekil deðiþtiren yüzlerle saldýrabilir. Teknolojiyi yakýndan takip etmekle bunun üstesinden geliyoruz” þeklinde konuþtu.
“Bilgisayarýnýz baþkasýnýn silahý olabilir” uyarýsý
Biliþim Uzmaný Taþer, özellikle bilgisayar kullanýcýlarýna da bir takým uyarýlarda bulundu. Bilgisayara kurulan yazýlýmlara dikkat edilmesi gerektiðini söyleyen Taþer, “Birçok yazýlýmý bilgisayarýnýza kurduðunuzda sizin istemediðiniz zamanlar bir baþkasý bilgisayarýnýzý kullanabilir. Sizin bilgisayarýnýzdan saldýrýyý yönetebilirler. Bazý özel firmalar var. Bilgisayarýnýza bir eklenti kuruyorsunuz. Belli baþlý aylarda size belli bir miktarda para verdiðini söylüyor. Ama bilgisayarýnýzda ne iþlem yapýldýðýný açýk açýk anlatmýyorlar. Bilgisayarýnýza bilmediðiniz programý indirmeyin. Bilgisayarýnýza bilmediðiniz sitelerden gelen eklentileri kabul etmeyin. Çünkü bu sadece sizi tehlikeye sokmaz. Ayný zamanda çevrenizi, hatta bulunduðunuz bölgeyi tehlikeye atabilecek bir sorun haline gelebilir. Bunlara dikkat etmekte yarar var” dedi.