Türkiye'den komþu uydulara yakýn takip!
ABONE OL

AA muhabirinin, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý Türksat AÞ 2023 Yýlý Faaliyet Raporu'ndan derlediði bilgiye göre, þirketin iþlettiði uydularýn belirlenen parametreler kapsamýnda kesintisiz yayýnlarýna devam edebilmeleri için 7 gün 24 saat esasýna göre denetim ve takip faaliyetleri yürütülüyor.

Türksat uydularý üzerinden yayýn yapacak uydu baðlantý istasyonlarýnýn teknik þartlara uymalarý için gerekli anten testleri gerçekleþtirilerek sertifikasyon saðlanýyor.

Uydu kapasitesini kullanan taþýyýcýlara ait EIRP, C/N, bant geniþliði ve merkez frekansý gibi teknik parametreler 7 gün 24 saat ölçülerek arþivleniyor.

Uydu frekans gözlem faaliyetlerinin kalitesini artýrmak amacýyla operasyonel faaliyetlerin yürütüldüðü anten ve alt sistemlerinin modifikasyonu ile bakým ve onarým faaliyetleri düzenli yapýlýyor.

Bu kapsamda, uydu filosuna yeni katýlan Türksat 5A ve 5B ile 9 Temmuz'da uzaya gönderilmesi planlanan Türksat 6A uydularýnýn frekans gözlem faaliyetlerinin gerçekleþtirilebilmesi için altyapý geniþletme çalýþmalarý devam ediyor.

- Yayýn trafiðine kesintisiz takip

Yeni uydularda bulunan Ku, Yeni Ku, Ka-BSS ve X bantlarýndaki trafiðin de kesintisiz izlenebilmesi için yeni anten ve alt sistemlerinin kurulum çalýþmalarý tamamlandý.

Büyüyen uydu filosuyla frekans gözlem kabiliyetlerinin geliþtirilmesi ve coðrafi yedeklilik oluþturulmasý amacýyla yeni gözlem istasyonlarýnýn da kurulmasý kararlaþtýrýldý. Türksat AÞ'ye ait halen yurt içinde Ýstanbul'un yaný sýra 6 yerde gözlem istasyonlarý bulunuyor.

Yurt dýþýnda ise Almanya ve Afganistan'da istasyonlar faaliyetlerini sürdürüyor. Bunlara ek olarak bazý ülkelerle görüþmeleri süren yeni gözlem istasyonlarýnýn kurulmasý planlanýyor.

Bu istasyonlar aracýlýðýyla ilgili coðrafyalardaki uydu iniþ gücü ölçülürken komþu uydulardan gelebilecek etkiler de takip ediliyor. Böylece uydularýn kesintisiz yayýn yapabilmeleri saðlanýyor.