Türkiye'den tüm ülkelerle diyalog çaðrýsý: Çalýþmalara açýðýz
ABONE OL

Bakan Kacýr, Türkiye'nin ilk astronotlarý Alper Gezeravcý ve Tuva Cihangir Atasever'in katýlýmýyla Bakanlýkta düzenlenen basýn toplantýsýnda gazetecilerin sorularýný cevapladý.

Uzay ve araþtýrma merkezleri alanlarýnda diðer ülkelerle yapýlacak iþbirliðinin söz konusu olup olmadýðýnýn sorulmasý üzerinde Kacýr, "Küresel düzeyde uzay alanýnda çalýþma yürüten tüm ülkelerle diyaloða açýðýz. Uzay, malumunuz yeryüzünden farklý olarak barýþýn daha kuvvetli hakim olduðu bir alan. Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda farklý ülkelerden astronotlar, kozmonotlar bir arada çalýþmalarýný sürdürüyor. Biz halihazýrda mevcut Türk astronot ve bilim misyonumuzda NASA ile yine ABD'deki SpaceX ve Axiom Space þirketleriyle iþbirlikleri yürütmüþ olduk. Farklý alanlarda farklý uluslararasý iþbirliklerimiz de var ve olmaya devam edecek. Türkiye Uzay Ajansý ayný zamanda ülkemizi Asya Pasifik Uzay Ýþbirliði Örgütünde (APSCO) temsil ediyor. O temsiliyet ve üyelik kapsamýnda da ortaklaþa projeler yürütülebiliyor. Önümüzdeki dönemde de Uzay Limaný'ný uluslararasý iþbirliðiyle kuracaðýz ama bunun dýþýndaki araþtýrma geliþtirme projelerinde, teknolojik iþbirliklerinde farklý ülkelerle ortak çalýþmaya her zaman açýk olacaðýz." yanýtýný verdi.

Kacýr, Türkiye'nin Rusya ile Çin'in Ay Programý'ný destekleme ya da projeye katký sunma konusunda bir ajandasýnýn olup olmadýðý yönündeki soru üzerine, Türkiye'nin, henüz Ay programlarý ile ilgili doðrudan bir iþbirliði ve ortaklýðýnýn söz konusu olmadýðýný söyledi.

"AY'A ERÝÞEBÝLMEYÝ HEDEFLÝYORUZ"

Türkiye'nin Ay'a ilgisinin olduðunu vurgulayan Kacýr, þöyle konuþtu:

"Ay Programý'mýzý gerçekleþtirmeyi, kendi roket teknolojimizle ateþlediðimiz ve mühendislerimizin, bilim insanlarýmýzýn geliþtirdiði uzay aracýyla Ay yörüngesine ve nihayetinde de Ay'a eriþebilmeyi hedefliyoruz. Bunu da iki aþamalý olarak gerçekleþtirmeye dönük bir hazýrlýðýmýz var ama bunun dýþýnda halihazýrda ne Rusya'nýn ne Çin'in ne de ABD'nin yürüttüðü Ay programlarýyla doðrudan bir ortaklýk iliþkisi kurmuþ deðiliz. Uluslararasý tarafta Türkiye yeni uzay alanýnýn yükseliþinde örnek bir ülke. Hem uydu geliþtirme kabiliyetlerinde elde ettiði tecrübeyle insanlý uzay araþtýrmalarýna attýðýmýz hýzlý adýmlarla bilimsel yönüyle kuvvetli bir programý hayata geçirmiþ olduk."

Kacýr, Türkiye'nin uzay alanýndaki tecrübesini tüm dostlarý ve kardeþleriyle paylaþmak istediðini dile getirdi.

Uzay çalýþmalarýnda bazý ülkelerin coðrafi avantajlarý olduðuna dikkati çeken Kacýr, "Özellikle fýrlatmalarýn gerçekleþtirileceði lokasyonlarýn seçimi coðrafi olarak çok önemli. Bu açýdan da bazý uluslararasý iþbirlikleri önümüzdeki dönemde daha da somut hale gelecek. Bunlar somutlaþtýkça paylaþacaðýz." ifadelerini kullandý.

Kacýr, Tuva Cihangir Atasever'in üniversitelerde ders verip vermeyeceði yönündeki soruya da Atasever'in de Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý gibi þehir ve üniversite ziyaretlerinde, lise, ortaokul, ilkokul öðrencileriyle buluþmalarda, öðretmenlerle bir araya gelmeye yönelik buluþmalara ve bir üniversitede ders verme sürecine dahil olacaðýný anlattý.

Her iki astronotun Azerbaycan'a gidip gitmeyeceklerinin sorulmasý üzerine Kacýr, "Astronotlarýmýz elbette sadece Türkiye'de deðil, dost ve kardeþ ülkelerde de yine bu etkinlikleri ve buluþmalarý gerçekleþtirmeyi arzu ediyor. Farklý ülkelerden dostlarýmýzdan davetler de geliyor. Önümüzdeki dönemde bu davetlere de Türkiye'nin ilk astronotlarý birlikte icabet edecekler. Azerbaycan Cumhurbaþkan Ýlham Aliyev'in astronotlarýmýzý kabulü bizler için büyük bir þeref ve onur olur." deðerlendirmesinde bulundu.

"YER ÇEKÝMSÝZ ORTAMDA HÝSSETTÝÐÝM HUZUR ÇOK YOÐUNDU"

Atasever de her iki astronotun uzaydan dünyaya baktýklarýnda ne gibi farkýndalýklar yaþadýklarýna iliþkin soruya, "Ben eðitim haftamýz kapsamýnda gerçekleþtirdiðimiz parabolik uçuþlar esnasýnda bu yer çekimsizlik, 'aðýrlýksýzlýk' olarak tanýmlayabileceðimiz aný ilk hissettiðimde muazzam bir huzurla doldum. Çok enteresandý, böyle bir hissiyatý beklemiyordum. O anýn içinde bulunmak, fiziksel aðýrlýktan kurtulmak bir þekilde mental aðýrlýklardan da kurtulmaya vesile. Mikro yer çekimine çýktýðýmýzda, uzaya çýktýðýmýz zaman çok daha uzun süren ve çok daha düþük bir yer çekimi ivmesine maruz kaldým. Dolayýsýyla hissettiðim o huzur, sakinlik hissi çok daha yoðundu." yanýtýný verdi.

Atasever, oradan dünyaya bakmanýn, atmosferin tabakalarýný görebilmenin kendisinde yaþattýðý duygulara iliþkin ise þunlarý kaydetti:

"Aþaðýda herhangi bir insan varlýðýna iþaret eden bir emare görmemek ve bunlarýn birleþtiði anda hissettiðim o barýþçýl huzur hali, ne yazýk ki þu anda dünyada yeryüzünde kafalarýmýzýn görebildiði noktada yaþananlarla uyuþmuyor. Ümit ediyorum ki önümüzdeki yýllarda pek çok insan Alper Abi'nin ve benim yaþadýðým tecrübeyi yaþayabilecek. Bizim yaþadýðýmýz tecrübeleri onlara aktararak nasýl bir dünya yaratabileceðimize yönelik belki yeni perspektifler kazanma imkaný bulacaklar ve dýþarýdan baktýðýmýzda hakikaten çok anlamsýz olan, hiçbir topluluða, insana hiçbir fayda saðlamayan bu acý verici çatýþmalarý aþabileceðimiz bir geleceði inþa edeceðimize inanýyorum. Bu çok büyük ihtimalle kolay bir yol olmayacak. Ýnsanlarýn bu perspektife eriþmeleri kolay deðil. Ama umuyorum ki bu tecrübeyi gençlerimize, 'Aðaç yaþken eðilir' perspektifiyle, onlarý daha çocukken nasýl bir gerçekliðin içinde yaþadýðýmýz, uzay boþluðunun üzerinde süzülen bir kaya parçasýnýn üzerinde, aslýnda tek bir evde, tek bir uzay gemisinin içinde var olduðumuzu ve etrafýmýzdaki herkesin bu uzay gemisinin içindeki mürettebat üyeleri, kardeþlerimiz olduðunun farkýna varabileceðini ümit ediyorum. Bu yönde de çalýþacaðýmý ve emek vereceðimi söylemek isterim."

- "BARIÞÇIL ÇABALARIN ÝÇÝNDE OLAN BÝR ÜLKEYÝZ"

Gezeravcý, ise ayný soruya þu karþýlýðý verdi:

"Uzaydan dünyaya baktýðýmýzda bizleri keskin þekilde ayýran, yaþam hakký ellerinden alýnan çocuklarýn bu kaderi yaþamasýna neden olan çatýþmalarýn hiçbirisi görünmüyor. Dünyanýn tek bir vücut halinde göründüðü, ýþýk altýnda parlayan bir elmas gibi güzelliðini bu kadar etkileyici biçimde yansýttýðý bir manzaranýn altýnda dünyanýn birçok yerinde anlamsýz çatýþmalarda, daha söz hakký olmayan çocuklarýmýz yaþamlarýný kaybediyor. Ýnsanoðlunun Allah tarafýndan bahþedilen böyle bir nimetin içinde elimizde olan nimetin idrakýna varýp, bu sebepsiz, anlamsýz, tutarsýz çatýþmalardan kendini geri çekip, verimli enerjimizi insanoðlunun faydasýna olan iþlere harcamasý gerekiyor. Türkiye olarak geçmiþimizde tarihin sayfalarýna düþmüþ birçok badireden payýný almýþ bir millet olarak, bugün attýðýmýz her adýmda barýþçýl alanlar ve barýþçýl çabalarýn içinde olan bir ülkeyiz. Bunu bizimle ilgili veya sýnýrlarýmýza komþu olsun olmasýn, gerek bilim alanýnda gerekse toplumsal alanlarda iyi niyet olarak her alana yansýtýyoruz."