Bir ilk olacak! Türkiye'den uzay hamlesi
ABONE OL

Türkiye Uzay Ajansý (TUA) Baþkaný Serdar Hüseyin Yýldýrým, ülkemizin uzay yolculuðunun hazýrlýklarýný ve sürecin son durumuna ait detaylarý SABAH'a anlattý.

Türkiye Uzay Ajansý (TUA) Baþkaný Serdar Hüseyin Yýldýrým, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn startý vermesiyle müracaatlar kabul edilmeye baþlanmýþtý. Türk uzay insaný görevini Türkiye Uzay Ajansý adýna TÜBÝTAK Uzay Enstitüsü yürütüyor. Baþvurular toplandý. 36 bin kayýtlý baþvurudan 700 kadarý deðerlendirmeye alýndý. Elemelere baþladýk. En son iki aday belirlenecek. Bu iki aday ABD'ye giderek 6 ay kadar astronot eðitimi alacak." dedi.

YER ÇEKÝMSÝZ ORTAMDA ÝLK DENEY

Eðitimden sonraki sürece de deðinen Yýldýrým, "Bu eðitimi aldýktan sonra içlerinden daha baþarýlý olan hangisiyse Uluslararasý Uzay Ýstasyonuna giderek bilimsel çalýþmalar yapacak. Orada 7 ile 10 gün kalacak. Bu süre zarfýnda bilim camiamýzýn istediði deneyleri yerçekimsiz ortamda gerçekleþtirip ülkemize dönecek. Yerçekimsiz ortamda deney yapma þansýný Türk bilim camiasý ilk defa yakalýyor. O yüzden çok önemli. Bu deneyler için çaðrýya çýkýldý, 40'ýn üzerinde talep geldi. Þimdi onlarý da eliyoruz. Bilimsel çalýþmalarda da belirli kriterler var. Dünyada daha evvel denenmemiþ, yapýlmamýþ deneyleri tercih ediyoruz" diye konuþtu.

Ülkemizde uzaya ilginin çok fazla olduðunu kaydeden Yýldýrým, konuþmasýný þöyle tamamladý: "Milli Uzay Programýný, Uzay Ajansý'ný bilmeyen yok gibi. Uzay farkýndalýðýnýn daha da artmasý için çalýþmalarýmýz devam ediyor. Son olarak çarpýcý sloganýmýzý tekrarlayarak bitirmek isterim; uzayda izi olmayanýn dünyada sözü olmaz."

  • uzay
  • yer çekimi
  • Serdar Hüseyin Yýldýrým