Türkiye'nin astronotlarý meraklýlarýyla buluþtu
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý himayesinde, 6 bakanlýk ve Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðýnýn (SSB) desteðiyle Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaklýðýnda Ýstanbul Fuar Merkezi'nde (ÝFM) düzenlenen SAHA EXPO Uluslararasý Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayii Fuarý 4. gününde "Space Talks" etkinliðiyle devam ediyor.

Gezeravcý, burada yaptýðý konuþmada, uzayda emniyetin saðlanmasýnýn önemine dikkati çekerek, bu anlamda ülkelerin kurduðu uzay komutanlýklarýnýn rolüne iþaret etti.

Ay ve Mars'ýn birbirine rakip eriþim hedefleri olmadýðýný belirten Gezeravcý, Mars'ýn, bugüne kadar gönderilen herhangi bir varlýðýn geri dönüþü olmayan bir hedef bölge olduðunu dile getirdi.

Gezeravcý, gelecek 5-10 yýlda insanoðlunun Mars'a eriþiminin gerçekleþeceðini belirterek, "Bugüne kadar devletlerin kontrolünde olan uzay alaný özel þirketlerin bu alandaki yatýrýmlarýyla geniþledi. Bunlar birbirini destekleyecek eriþim alanlarý, rakibi deðil." diye konuþtu.

- ISS'TEKÝ EN BÜYÜK SORUN HÝJYEN

Herkesin hayatýn farklý yollarýndan geçtiðine deðinen Gezeravcý, "Hayatýn bize ne zaman ne sunacaðýný bilmiyoruz. Spesifik bir alanda edindiðimiz bir kazanýmdan ziyade ilginizi çeken çekmeyen her alanla ilgili entelektüel bilgi birikiminin faydasý var. Türkiye 2026 yýlýnda Uluslararasý Uzay Kongresi'ne (IAC) ev sahipliði yapacak. Bu toplantý geçen haftalarda Milano'da yapýldý. Burada uzay faaliyetlerimiz için önemli görüþmeler gerçekleþtirildi. Bundan sonraki süreçte ait olduðumuz yerden hakkýmýz olan payý almak üzere devletimiz adýmlarýný atýyor." ifadelerini kullandý.

Gezeravcý, astronot olmak isteyen ve kendini bu alanda geliþtirmek isteyen gençlere ise yabancý dil öðrenmeleri ve hayatlarýnýn her döneminde düzenli spor yapmalarý önerisinde bulundu.

Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda (ISS) en büyük sorunun hijyen olduðunu aktaran Gezeravcý, yeni istasyonu inþa edecek olan þirketlere de bu konuyla alakalý geri besleme yaptýklarýný sözlerine ekledi.

- "UZAYDA ÜRETÝM YAPARKEN YAPAY ZEKADAN DESTEK ALACAÐIZ"

Atasever ise kendisini her alanda geliþtirmeyi prensip olarak benimsediðini vurgulayarak, gençlere de bu konuda öneriler verdi.

Yapay zekanýn derin uzayda da kullanýmýnýn gelecekte artacaðýnýn altýný çizen Atasever, þunlarý kaydetti:

"Bunun temel sebebi iletiþim zorluðu. Mars ile tek yönlü iletiþimimiz 7-8 dakika sürüyor. Otonom þekilde kendi kararlarýný verebilen sistemleri bu alamda önemli. Ayrýca uzayda üretim faaliyetleri yaparken yapay zekadan destek alacaðýz. Dünya aslýnda bir uzay gemisi. Dünyada yaþayan tüm insanlar da bu geminin mürettebatý. Güneþ sistemimiz galaksinin içerisinde dönüyor. Uzay boþluðunda aslýnda bir seyahat halindeyiz. Bu sebeple uzay yolculuðu sayesinde daha barýþçýl yaþamamýz gerektiðinin farkýna varabiliriz."

  • Türkiye astronotlarý
  • Alper Gezeravcý
  • Tuva Atasever