Türkiye'nin atýlýmý talebi artýrdý! Artýk sermaye, bilgi ve mühendislik ülkemizde kalacak
ABONE OL

Þahin, AA muhabirine, TSE'nin güneþ enerjisi sektöründe standardizasyon, deney, ürün belgelendirme, gözetim-muayene, kalibrasyon ve eðitim alanlarýnda fotovoltaik modül üreticilerine ve güneþ enerjisi santrali (GES) yatýrýmcýlarýna aktif olarak hizmet sunduðunu söyledi.

TSE'nin fotovoltaik modül test laboratuvarýnýn, ülkenin ilk akredite fotovoltaik modül test laboratuvarý olarak 2014'ten bu yana yerli ve yabancý çeþitli teknolojilerde ürünleri test ederek, geliþen hücre teknolojisiyle yükseltilmiþ fotovoltaik (PV) modül yapýsýnda güncel standartlarla test hizmeti verdiðini anlatan Þahin, "Laboratuvar, milli enerji politikasýna uygun olarak yerli üreticilerin üretimlerinin test ve belgelendirilmesine destek olmakta ve güneþ enerjisi modül testi ve belgelendirmesi gibi altyapýlar da kritik bir önem taþýmaktadýr. Laboratuvarda sektörün ihtiyaçlarý doðrultusunda birçok deney gerçekleþtiriliyor. Fotovoltaik modüllerin sahada karþýlaþabileceði her türlü sorunu simüle etmeyi amaçlayan laboratuvarda TS EN IEC 61215 serisi ve TS EN IEC 61730 serisi standartlar kapsamýnda performans deneyleri, elektriksel güvenlik deneyleri, yaþlandýrma deneyleri ve mekanik dayaným deneyleri yapýlýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Þahin, ayrýca laboratuvarda TS EN IEC 61701 standardý kapsamýnda tuzlu sis korozyon deneyi, TS EN 62716 standardý kapsamýnda amonyak paslanma deneyi ve IEC TS 62804-1 standardý kapsamýnda gerilim kaynaklý bozulma deneyleri gerçekleþtirildiðini dile getirdi.

Laboratuvarýn hizmet vermeye baþlamasýyla hem üreticilerin yurt dýþý deney laboratuvarlarýna baðýmlýlýðýnýn azalmasýnýn saðlandýðýný hem de AR-GE çalýþmalarý yapýlabilmesinin önünün açýldýðýna iþaret eden Þahin, "Yurt dýþý deney laboratuvarlarýna oranla daha uygun maliyetlerle deney hizmeti sunan laboratuvar, sermayenin, bilgi ve mühendisliðin ülkemizde kalmasýna katký saðlarken, GES santrali yatýrýmcýlarýnýn tercih edeceði ürünleri test ettirerek daha verimli ve sürdürülebilir yatýrýmlar yapmalarýna imkan saðlamaktadýr." diye konuþtu.

- TSE, BÖLGESÝNE VE AVRUPA'YA DENEY HÝZMETÝ SUNUYOR

Þahin, laboratuvara eklenen iklimlendirme kabinleri sayesinde çevresel koþullarýn modüllere etkisinin analiz edildiði termal çevrim, nemli ýsý, nem donmasý gibi deneyler için laboratuvara yapýlan taleplere daha hýzlý cevap verildiðini belirterek, ülkenin gücüne güç katan bu laboratuvar yatýrýmlarýyla TSE'nin, bölgesine ve Avrupa'ya deney hizmeti sunan bir yapýya ulaþtýðýný söyledi.

Türkiye'nin son dönemde yenilenebilir enerji alanýnda yaptýðý atýlýmla fotovoltaik modüllere olan talebin arttýðýna dikkati çeken Þahin, þunlarý kaydetti:

"Son yýllarda ülkemizdeki fotovoltaik modül üreticilerinin sayýsýnýn ciddi oranda artmasý, saha kurulumlarýnýn teþvik edilmesi, yatýrýmcýlarýn daha da bilinçlenmesi ve özellikle modüllerde kullanýlan yüksek verimli hücre teknolojilerinin üreticiler tarafýndan kullanýlmaya baþlandý. Geçen yýl TSE'nin fotovoltaik modül test laboratuvarýnda deney talep artýþý yaþandý ve þu anda tam kapasiteye ulaþma hedefine doðru ilerliyor. 2022'de 150 olan talep, 2023'te 210'a yükseldi, talepte yüzde 40'lýk artýþ gerçekleþti."

  • yenilenebilir enerji
  • test laboratuvarý
  • deney hizmeti