Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever: Analiz süreci devam ediyor
ABONE OL

Anadolu Ajansýnýn medya paydaþlarý arasýnda yer aldýðý TEKNOFEST'in 25 alanda düzenlenen teknoloji yarýþmalarýnýn finali, ikinci gününde ANFAÞ Uluslararasý Fuar ve Kongre Merkezinin ev sahipliðinde devam ediyor.

Festival kapsamýnda Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever, söyleþi programýnda gençlerle buluþtu.

Atasever, yaptýðý sunumda, Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamýnda gerçekleþtirdiði "Yörünge Altý Araþtýrma Uçuþu"ndaki deneyimlerini ve öncesindeki eðitim sürecini anlattý.

- MÝLLÝ UZAY PROGRAMI ÖNEMLÝ BÝR YOL HARÝTASI

8 Haziran'daki görevinde 7 bilimsel deney icra ettiðini anýmsatan Atasever, "Halihazýrda pek çoðunun analiz süreci devam ediyor. Bulgularýný da tahmin ediyorum hocalarýmýz önümüzdeki aylarda paylaþýlýyor olacaklar." dedi.

Türkiye'nin uzay çalýþmalarýnýn Milli Uzay Programý çerçevesinde þekillendiðini vurgulayan Atasever, þöyle devam etti:

"10 hedefin arasýnda çok önemli hedeflerimiz var. Örneðin Ay Programý, biz Ay'a 2 kere eriþmeyi planlýyoruz. Ýlk misyonumuzda sert bir iniþi icra edeceðiz, bu tecrübeden sonra Ay'a yumuþak iniþ gerçekleþtirip yüzeyini anlamaya yönelik araþtýrmalar yapmamýzý saðlayacak donanýmlarý oraya göndereceðiz. Daha sonra Uzaya Eriþim ve Uzay Limaný kurma projemiz var. Uluslararasý ortaklýklarla bir Uzay Limaný, fýrlatma merkezi inþa etmek üzere çalýþýyoruz. Ayrýca uzay ekosisteminin geliþtirilmesi için önemli adýmlar atýyoruz. Sizler üniversitelerden mezun olduktan sonra çalýþabileceðiniz özel firmalarýn geliþebilmesi için adýmlar atýyoruz. Milli Uzay Programý'mýz önemli hedefleri içerisinde barýndýran önemli bir yol haritasý."

Uzay sektörünün yýllýk 650 milyar dolarlýk büyüklüðü geçtiðini vurgulayan Atasever, bu rakamýn 10 yýl içerisinde 2 trilyon dolara, 2045 yýlýnda ise 3 trilyon dolara ulaþmasýnýn öngörüldüðünü dile getirdi.

Atasever, bu büyüklüðü ticarileþme, uydu maliyetlerinin düþmesi, basit elemanlarla uydu inþa edilebilmesi, giriþim ve yatýrýmlarýn artmasý gibi faktörlerin saðladýðýna dikkati çekti.

Dünyanýn en büyük uzay ajanslarýnýn ilerleyen yýllarda hedeflerindeki noktanýn Ay olduðunun altýný çizen Atasever, "Ay yüzeyine, yörüngesine gerçekleþtireceðimiz misyonlarla esasýnda teknolojik yetkinliklerimizi artýrýyor olacaðýz. Birtakým kritik bileþenlerimizi derin uzay koþullarýnda, Ay etrafýnda test ettikten sonra uzak gelecekte tabii ki Mars var. Çok gezegenli olmamýzýn önünü açacak Mars misyonlarýný gerçekleþtirmek adýna tecrübe kazanýyor olacaðýz." ifadelerini kullandý.

Atasever, konuþmasýnýn ardýndan dinleyicilerin sorularýný yanýtladý ve hatýra fotoðrafý çektirdi.

TEKNOFEST Akdeniz'in ikinci gününde yarýþmalarýn yaný sýra T3 Vakfý Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý ve T3 Giriþim Merkezi Koordinatörü Ýrem Bayraktar'ýn moderatörlüðünde TEKNOFEST Giriþim Programý Deneyim Paylaþým Paneli ile patent ve tasarým eðitimi gibi çeþitli alanlarda programlarla devam edildi.

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baþkaný Selçuk Bayraktar da yarýþ alanýnda stant ziyaretlerini ve incelemelerini sürdürdü.

Yarýþmalar, 8 Eylül'de sona erecek.