Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever'in , uzay yolculuðunu hangi araçla yapacaðý belli oldu
ABONE OL

Atasever'in 8 Haziran'da ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesisinden gerçekleþtireceði uzay seferi, uçuþu yapacaðý uzay aracý açýsýndan da özel bir önem taþýyor.

Virgin Galactic'in bu yýlki ikinci ve bu zamana kadarki 12'nci uzay uçuþunu gerçekleþtirecek ve Atasever'in de içinde olacaðý "VSS Unity", bu uçuþtan sonra emekliye ayrýlacak.

- Taþýyýcý uçakla havalanýyor

Atasever'in uzay yolculuðunu yapacaðý "VSS Unity", hibrit itki sistemiyle çalýþan ve yeniden kullanýlabilir bir yörünge altý uzay aracý olarak dikkati çekiyor.

Virgin Galactic'in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, sahip olduðu hibrit roket motoru, "VSS Unity"nin yaklaþýk 60 saniyede ses hýzýnýn 3 katý hýza ulaþmasýný saðlýyor.

"VSS Unity", yüksek irtifaya ve aðýr yük kapasitesine sahip, özel yapým, dört motorlu, çift gövdeli bir taþýyýcý uçakla havalanýyor.

Ana gemi olarak da adlandýrýlan bu taþýyýcý uçak, yaklaþýk 50 bin fit irtifaya kadar çýkabiliyor. Bu irtifa, normal bir uçaðýn veya nakliye uçaðýnýn uçabileceði seviyenin çok üzerinde bulunuyor.

- Roket motorunu ateþleyerek uzay yolculuðuna devam ediyor

Tuva Cihangir Atasever'in de yer alacaðý "Galactic 07" uçuþunda, "VSS Unity" uzay aracýnýn taþýyýcý araçla yaklaþýk 45 bin fit irtifaya eriþmesi, ardýndan hibrit roket motorunun ateþlenmesiyle yaklaþýk 90 kilometre irtifaya ulaþmasý öngörülüyor.

Roket motorunun yanmayý bitirdiði andan itibaren, serbest düþüþ fazýna geçmesi ve bu andan itibaren mikro yer çekimi koþullarýnýn oluþmasý bekleniyor.

Yaklaþýk 3 dakika sürecek serbest düþüþ fazýndan sonra aracýn atmosfere tekrar giriþ yaparak kalktýðý piste doðru süzülerek inmesi öngörülüyor.

Uzaya gidiþte ve dönüþte sorunsuz ve güvenli bir yolculuðun saðlanmasý için uçuþa iki uzman pilot liderlik ediyor.

- ÝLK UÇUÞUNU 2018'DE YAPTI

VSS Unity, ilk uzay uçuþunu 13 Aralýk 2018'de gerçekleþtirdi. Bu uçuþta, California'daki Mojave Hava ve Uzay Limaný'ndan kalkan araç ilk kez uzaya ulaþtý. 22 Þubat 2019'da gerçekleþen ikinci uçuþta, Virgin Galactic'in iki pilotun yaný sýra bir mürettebat üyesi yer aldý.

Spaceport tesisinden yapýlan ilk uçuþ olan ve 22 Mayýs 2021'de gerçekleþen "Unity 21" uçuþunda da uçuþ sistemi test edilmeye devam edildi.

Virgin Galactic'in ilk tam mürettebatlý uzay uçuþu olan "Unity 22" ise 11 Temmuz 2021'de yapýldý. Bu uçuþa üç þirket çalýþanýnýn yaný sýra Virgin Galactic'in kurucusu Richard Branson da katýldý.

Ticari hizmet baþlamadan önce tam uzay uçuþ sistemi ve astronot deneyiminin son deðerlendirmesi 25 Mayýs 2023'te gerçekleþen "Unity 25" uçuþuyla yapýldý.

Virgin Galactic'in ücretli yolcularla düzenlediði ilk ticari uzay uçuþu "Galactic 01" ise 29 Temmuz 2023'te gerçekleþti.

- VÝRGÝN GALACTÝC, YENÝ NESÝL DELTA UZAY GEMÝLERÝNÝN ÜRETÝMÝNE YÖNELDÝ

Atasever'in katýlacaðý "Galactic 07" uçuþu, VSS Unity'nin son ticari uçuþu olmasý açýsýndan önem taþýrken, Virgin Galactic'in kaynaklarýný 2026'da hizmete girmesi hedeflenen yeni nesil Delta uzay gemilerinin üretimine adadýðý dönemde tarihi bir dönüm noktasý olacak.

Virgin Galactic, 6 Mayýs'ta yaptýðý açýklamada, Delta sýnýfý uzay gemileri için Güney Kaliforniya'da yeni bir sistem entegrasyon tesisi açtýðýný duyurmuþtu.

Açýklamada, Delta sýnýfý uzay gemilerinin, "VSS Unity"nin aylýk kapasitesinin 12 katý kapasiteyle ayda 8 uzay görevini gerçekleþtirebilecek þekilde inþa edildiði aktarýlmýþtý.

  • uzay
  • ticari uçuþ
  • Virgin Galactice