Türkiye’nin ilk çöl tipi güneþ paneli fabrikasý açýlýyor
ABONE OL
Desiba Enerji, Alman ortaðý J.v.G Thoma ile birlikte Türkiye'nin Alman teknolojisi ile üretilen ilk yerli güneþ panelini 30 milyon euroluk yatýrýmla Jurawatt markasý ile Mersin'de hayata geçireceðini açýkladý. Yapýlmasý planlanan Jurawatt, Türkiye'nin enerji ithalatýný azaltacaðý, güneþ enerjisi alanýndaki potansiyeline de katký sunacaðý belirtildi.
Güneþ paneli üretimine Nisan ayý itibariyle baþlayacak Jurawatt için gerçekleþtirilen basýn toplantýsýnda konuþan Desiba Enerji Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Mustafa Ülkan Delikan, yatýrým sayesinde Türkiye'nin en büyük yerli panel üreticilerinden biri olacaklarýný söyledi.
 
Türkiye'de yatýrým yapmaktan gurur duyduðunu belirten Delikan, "Devletimizin adeta ekonomik bir seferberlik ilan ettiði bu günlerde, Türkiye'ye yatýrým yapýyor olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Dünya enerji piyasasý bir dönüm noktasýnda bulunuyor. Sürdürülebilir enerjiye eriþim, þüphesiz çaðýmýzýn en önemli konularýndan birisi. Küresel enerji talebinin 2040 yýlýna kadar üçte bir oranýnda artacaðý öngörülüyor, yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn, elektrik enerjisi üretimindeki payý da gün geçtikçe artýyor. Yenilenebilir enerji sektöründe Türkiye'nin de önemli bir oyuncu olmasý ve bu alandaki rekabet gücünü artýrmasý, yenilenebilir enerji çaðýnýn gerisinde kalmamasý son derece önemli" dedi.
 
Fabrika Nisan ayýnda faaliyetlerine baþlayacak
Güneþ enerjisi sektörünü, gelecekte tüm enerji sistemini dönüþtürecek, yepyeni ürün ve hizmetlerin yaratýlacaðý bir zemin olarak konumlandýrmak gerektiðini ifade eden Delikan, "Alman ortaðýmýz J.v.G Thoma ile Jurowatt markasý adý altýnda Mersin'de güneþ santralleri için panel üretimi yapacak fabrikamýzý, 30 milyon dolarlýk yatýrýmla hayata geçiriyoruz. 5 bin 900 metrekaresi kapalý olmak üzere toplam 43 bin metrekarelik alanda kurulu, Nisan ayýnda faaliyetlerine baþlayacak fabrikamýzýn saðladýðý katma deðerle ülkemiz ihracatýna destek vermesini ve baþta yakýn coðrafya ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihracat gerçekleþtirmeyi hedefliyoruz. 400 kiþilik istihdam oluþturacak yatýrýmýmýzýn yýllýk üretim kapasitesi 400 megavatlýk panel üretimini karþýlayabilir düzeyde olacak. 2017 yýlý üretim hedefimiz ise 200 megavat" þeklinde konuþtu.
 
Türkiye'deki güneþ panellerin genellikle Çin teknolojisi ile üretildiðini, bu yatýrýmýn ise Alman teknolojisi sayesinde sektörde büyük bir fark oluþturacaðýný belirten Delikan, "Çöl tipi teknolojisi olarak adlandýrýlan teknolojimiz sayesinde, 125 santigrat dereceye kadar üretim imkaný sunduðu için 90 derecede devrelerini otomatik olarak kapatan geleneksel panellere göre en az yüzde 30 daha verimli ve uzun ömürlü paneller üreteceðiz" ifadelerini kullandý.
 
Thoma: "Türkiye, güneþ enerjisi sektörü için çok doðru bir yatýrým merkezi"
Toplantýda Türkiye'ye ve Desiba markasýna güven duyduklarýný söyleyen J.v.G Thoma Yönetim Kurulu Baþkaný Hans Thoma ise, "20 yýl önce Almanya'da kurduðumuz global solar panel üretim markasý olan J.v.G Thoma ile 6 farklý ülkede yatýrýmlarýmýza devam ediyoruz. Desiba ortaklýðýnda Jurawatt markasý ile Türkiye'ye gelmekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye'nin güneþ enerjisi sektörü için çok doðru bir yatýrým merkezi olduðunu ve büyük bir cazibesi olduðunu düþünüyorum. Markamýzýn güneþ paneli üretimindeki deneyimi ve Desiba'nýn gücü ile Türkiye'de çok baþarýlý bir iþ çýkartacaðýmýza inanýyoruz" dedi.