Türkiye'nin ilk milli hava-hava füzeleri: Göktuð Bozdoðan ve Gökdoðan
ABONE OL
Halen Türk Hava Kuvvetleri tarafýndan kullanýlan AIM-120 AMRAAM ve AIM-9X Sidewinder füzesinin yerini alacak proje oldukça ileri bir geliþim düzeyine ulaþtý. Uzun menzilli ve radar güdümlü olarak tasarlanan füze çoklu algýlama ve güdüm sistemine sahip olacak ve bazý özellikleri ile sýnýfýnda Dünyanýn en iyilerinden biri olacaktýr. Halen çok fonksiyonlu arayýcý baþlýðý geliþtirme aþamasýndadýr.
 
2019 sonunda kabul testlerini bitirilmesi hedeflenen Göktuð füzesinin Varyant-2 (Gökdoðan / Peregrine) füze modeli kullanýma alýnacak ve F-16’lardaki “AIM-9X Sidewinder” füzesinin yerini alacak. Uzun menzilli olan Varyant-1 (Bozdoðan / Merlin) füzesi ise yerli savaþ uçaðý TF-X ile birlikte kullanýma sunulacak.
 
 
 Füzelerin genel özellikleri
 Göktuð Bozdoðan / Merlin Uzun Menzilli RF Güdümlü Hava-Hava Füzesi
Halen Türk Hava Kuvvetleri tarafýndan kullanýlan AIM-120 AMRAAM füzesinin yerini alacak proje oldukça ileri bir geliþim düzeyine ulaþmýþtýr. Uzun menzilli ve radar güdümlü olarak tasarlanan füze çoklu algýlama ve güdüm sistemine sahip olacak ve bazý özellikleri ile sýnýfýnda Dünyanýn en iyilerinden biri olacaktýr. Halen çok fonksiyonlu arayýcý baþlýðý geliþtirme aþamasýndadýr.
 
Gökdoðan / Peregrine Kýsa/Orta Menzilli IIR Güdümlü Hava-Hava Füzesi
Gödoðan / Peregrine füzesi, Türk Hava Kuvvetlerinin halen kullanýmýnda olan kýzýlötesi güdümlü AIM-9 Sidewinder füzesinin yerini alacak, kýsa/orta menzilli bir hava-hava füzesidir. Füze IRIS-T gövde yapýsýný kullanan, Hisar-A ve Hisar-O da kullanýlan Aselsan IIR arayýcý baþlýðýný kullanacaktýr. Füzenin envantere girmesi, Hisar programý tarafýndan Aselsan tarafýndan geliþtirilmekte olan IIR baþlýðýn tamamlanmasýnýn ardýndan çok kýsa bir sürede gerçekleþebilecek durumdadýr.
 
Türk savunma sanayi devlerinin ilk kez duyurduðu son teknoloji ürünler Türk Silahlý Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfýnýn (TSKGV) yönetim ve sorumluluðunda 13’üncüsü düzenlenecek olan IDEF Uluslararasý Savunma Sanayi Fuarýnda sahne alacak.
 
Birçok firmadan peþ peþe gelen duyurulardan sonra TÜBÝTAK SAGE’de merakla beklenen ‘Havadan-Havaya Füze Ailesi’nin görselini paylaþtý. TUBÝTAK SAGE’nin IDEF’17 için hazýrladýðý davetiyelerin üzerinde füzelerin görseli yer aldý.
 
Milli muharip uçak geliþtirilmesi ( TF-X ) Projesi ile birlikte ,onun tamamlayýcýsý olarak hava- hava maksatlý uzun menzil ( RF) güdümlü ve kýsa menzil li görüntüleyici kýzýlötesi (llR)güdümlü füzelerin Türkiye’de üretilmesine yönelik milli hava-hava füzesi geliþtirme projesi baþlatýlmýþtý
 
Bu çerçevede gizli olarak yürütülen çalýþmalarda TÜBÝTAK- SAGE,Roketsan ve Aselsan gibi firmalarýn görev aldýklarý deðerlendirilmekteydi.20 Mart 2015 günü Aselsan gölbaþý yerleþkesinde düzenlenen basýn sohbet toplantýsýnda Aselsan genel müdürü EKEN , yaptýðý sunumda Atmaca ve Göktuð projeleri için arayýcý baþlýk radarlarý geliþtirdiklerini ifade etmiþ. Genel müdür yardýmcýsý ve radar ve EH sistemleri ( REHÝS) Sektör baþkaný Oðuz ÞENER ise konuya iliþkin bir sorumuza cevaben Göktuð havadan- havaya füze sisteminde kullanýlacak RF arayýcý baþlýðýn henüz tasarým fazýnda olduðunu ve Atmaca’ da kullanýlan baþlýk ile farklý teknik özelliklere/ isterlere sahip olduðunu söyledi. Görüþ menzili ötesi ( BVR) vuruþ kabiliyetli aktif radar güdümlü Göktuð füzesinde kullanýlacak RF arayýcý baþlýðýn 2018’e kadar geliþtirilmesi ve testler için hazýr edilmesi bekleniyor.