Türkiye'nin ilk þehir içi kuluçka merkezi açýldý
ABONE OL

Türkiye'nin kendi tematik alanlarýnda ilk uydu kuluçka merkezi olma özelliði taþýyan ve Teknopark Ýstanbul ile Beyoðlu Belediyesi ortaklýðýnda hayata geçirilen Cube Beyoðlu açýldý.

Ýstiklal Caddesi'nde hayata geçirilen Türkiye'nin ilk þehir içi kuluçka merkezinin açýlýþ töreninde konuþan Varank, etkinliðe Togg ile geldiklerini belirterek, þu anda kabinedeki bütün bakanlarýn makam aracý olarak Togg'u kullandýðýný ve hepsinin çok memnun olduðunu ifade etti.

Hayata geçirilen büyük projelere deðinen Varank, "Ýnþallah biz yolumuza devam edeceðiz. Biz kararlýyýz. Türkiye'yi muasýr medeniyetler seviyesinin üzerine çýkarmak için ne yapmamýz gerektiðini gayet iyi biliyoruz ve 21 yýldýr da buna dönük yatýrýmlarýmýza devam ediyoruz." diye konuþtu.

Varank, AR-GE ve inovasyonun, Türkiye'yi katma deðerli kalkýndýrmanýn anahtarý olduðunu vurgulayarak, "Ýktidara geldiðimizde bu ülkede sadece iki tane teknopark vardý ve bu iki teknoparkta sadece 680 kiþi çalýþýyordu. Bugün Türkiye'nin her tarafýnda 98 teknoparkýmýz var. 90 bine yakýn araþtýrmacý bu teknoparklarda araþtýrma geliþtirme faaliyeti yapýyor, bilim üretmeye ve fikirlerini ticarileþtirmeye çalýþýyor. Ýþte söylediðim gibi biz ne yapmamýz gerektiðini biliyoruz. Onun için de yolumuza kararlýlýkla devam ediyoruz." ifadelerini kullandý.

- "GENÇLERÝMÝZÝ DESTEKLEYECEÐÝMÝZ VE TÜRKÝYE'YE ÖRNEK OLACAK BÝR KULUÇKA MERKEZÝ"

Mustafa Varank, özellikle gençleri bu süreçlere dahil etmek için kuluçka merkezlerini teknoparklarýn dýþýnda þehir merkezlerinde kurduklarýný belirterek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu fikri ilk olarak hayata geçirdiðimiz en güzel örneði de Beyoðlu'nda þu anda yaþýyoruz. Ýstanbul Teknopark, þehirde kuluçka anlayýþýný Beyoðlu'nda bu Cube Beyoðlu ile hayata geçirmiþ olacak. Buraya gençlerimiz, fikri olan ve ticarileþtirmek isteyen giriþimcilerimiz gelecek. Biz de onlara elimizdeki bütün imkanlarla, bakýn bunlar sadece maddi imkanlar deðil, insanlara sermaye verebilir, finans saðlayabilirsiniz ama bunun yanýnda mentorluktan yönlendirmeye, networkingden pazarlamaya kadar bütün imkanlarýmýzla gençlerimizi destekleyeceðimiz, gerçekten Türkiye'ye örnek olacak bir uydu kuluçka merkezini açýyoruz."

Varank, projenin, ilk anýndan itibaren gündemlerinde olduðunu aktararak, "Ancak benim bir hayalim vardý. Burada Türkiye'nin en iyi üniversitelerini de bir araya getirebilir miyiz diye aramýzda istiþare ettik. Bugün geldiðimiz noktada Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden diyebileceðimiz ÝTÜ, ODTÜ ve Boðaziçi iþte böyle bir uydu kuluçkada bir araya geldi." diye konuþtu.

- "DÜNYAYA MARKALAR ÇIKARABÝLECEÐÝMÝZ BÝR MERKEZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Varank, Beyoðlu Belediyesi ve Teknopark Ýstanbul'un vizyoner anlayýþý sayesinde bu merkezde müthiþ bir sinerji oluþturduklarýný ifade ederek, "Ýnþallah burasý dünyaya markalar çýkarabileceðimiz örnek bir uydu kuluçka merkezi olacak." dedi.

Çalýþmalarýna devam ettiklerini bildiren Varank, sadece 2 gün önce ODTÜ'de oyun tematik alanýnda bir kuluçka merkezi ve Keçiören'deki Saðlýk Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Teknoloji Geliþtirme Merkezi'nin (TEKMER) açýlýþýný gerçekleþtirdiklerini anlattý.

Varank, dün Kocaeli'de Türkiye'nin en modern, en yeni, en kapasiteli ve en kapsamlý ilaç ve aþý kampüsünün açýlýþýna imza attýklarýný hatýrlatarak, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Onun için biz yolumuza devam edeceðiz. Biz bu açýlýþlarý bu dönemde peyderpey yaptýkça bize laf atanlar da oluyor. 'Siz bu açýlýþlarý seçimler için mi yapýyorsunuz? Bunlarý seçim çalýþmasý olarak mý hayata geçiriyorsunuz?' diyorlar. Deðerli arkadaþlar, TCG Anadolu'ya biz 7 sene önce baþladýk. Yani 7 sene önce 2023 seçimlerini hedefleyip harekete geçiyorsak buna da teþekkür etmeniz lazým. Bu kadar vizyoner olduðumuz için hakkýmýzý teslim etmeniz lazým. Ýþte Türkiye'nin Otomobil projesini kaç sene önce baþlattýk ortada. Ama asýl önemli olan bizim bu projeleri peyderpey açmamýz deðil. Biz her yeni fikri ortaya attýðýmýzda, her yeni projeyi baþlattýðýmýzda birilerinin nasýl bizim karþýmýza geçtiði..."

Varank, Togg projesini ilan ettiklerinde, "Türkiye kendi otomobilini yapamaz, Türkiye'de bir yerli otomobil yapmak intihardýr" þeklinde konuþanlar olduðunu ancak kendilerinin bunu baþardýðýný söyledi.

- "TÜRKÝYE YÜZYILI'NI ÝNÞA EDERKEN EN ÖNEMLÝ DAYANAÐIMIZ GENÇLERÝMÝZ"

Mustafa Varank, Togg'a yönelik yapýlan tüm eleþtiriler karþýsýnda fabrikayý tamamlayýp araçlarý piyasaya çýkardýklarýný belirterek, bütün projelerde karþýlarýna çýkan vizyonsuzlarla mücadele ederek bu projeleri gerçekleþtirdiklerini kaydetti.

Onlar ne derse desin kendilerinin yollarýna ve Türkiye Yüzyýlý'ný inþa etmeye devam edeceklerini aktaran Varank, sözlerini þöyle tamamladý:

"Bunu yaparken de emin olun bizim en önemli güvencemiz, en önemli dayanaðýmýz kýymetli gençlerimiz. Bugün gençlerin enerjisiyle, vizyonuyla ve ortaya koyduklarý fikirlerle, projelerle Türkiye, giriþimcilikte altýn çaðýný yaþýyor. Gencecik çocuklar, 3-4 arkadaþ bir araya gelip 100-200 milyon dolar hasýlat yapan þirketler kurabiliyorlar. Ýnþallah biz buna devam edeceðiz. Ýþte buna devam ederken de en önemli merkezlerimizden bir tanesi Cube Beyoðlu olacak. Burada tematik kuluçka iþleteceðimiz gibi ayný zamanda bir giriþimcilik merkezini de hayata geçireceðiz. Gençlerimize hayata baþlarlarken, 'gelin önce kendi ayaklarýnýzýn üzerinde durmayý deneyin, kimsenin çalýþaný deðil, kendi patronunuz olmayý deneyin' fikrini aþýlamaya çalýþacaðýz. Ýnþallah o gençler sayesinde de Türkiye Yüzyýlý'ný inþa edeceðiz."

- "DESTEKLERÝMÝZÝ HÝÇBÝR SÝYASÝ ANLAYIÞ GÖZETMEDEN VERÝYORUZ"

Konuþmalarýn ardýndan Cube Beyoðlu'nun açýlýþ kurdelesi kesildi.

Kurdele kesiminde konuþan Varank, desteklerini hiçbir siyasi anlayýþ gözetmeden verdiklerini belirterek, buranýn bir benzerini Ankara Büyükþehir Belediyesi'nin Bilkent Teknopark ile birlikte yaptýðýný söyledi.

Varank, "Ona da desteðimizi verdik. Hani zaman zaman ekranlara çýkýp 'Bizi engelliyorsunuz, bize destek vermiyorsunuz' diyorlar ya aslýnda hiç alakasý yok. Biz, kim gelirse gelsin, bu ülkeye hizmet nereden gelecekse gelsin ona desteðimizi vermeye devam ediyoruz. Bu manada bunlardan bir tanesi de Ankara'da faaliyet gösteriyor. Cube Beyoðlu; ilçemize, þehrimize, Türkiye'ye hayýrlý uðurlu olsun." ifadelerini kullandý.