''Türkiye'nin siber kalesi''ne yeni takviyeler
ABONE OL

AA muhabirinin, 2025 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden yaptýðý derlemeye göre, Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu (BTK) bünyesinde 2013 yýlýndan bu yana faaliyet gösteren USOM'un çalýþmalarý, dijital dünyadaki güvenlik açýsýndan stratejik önem taþýyor.

Bu kapsamda merkez, kritik altyapýlarýn güvenliði, kiþisel verilerin korunmasý, ulusal savunma kabiliyetinin artýrýlmasý ve dijital ekonominin büyütülmesi gibi konularda çok yönlü çalýþmalar yapýyor.

BTK'nin bu alandaki çabalarý, Türkiye'nin siber güvenlik konusundaki pozisyonunu güçlendirmeyi amaçlayan stratejik bir çerçeveyi temsil ediyor.

Bu çabayla çalýþmalarýný sürdüren USOM tarafýndan, ülkenin siber güvenlik alanýnda oluþabilecek zafiyetlerinin önüne geçiliyor.

USOM bünyesinde geçen yýl 2 bin 205 olan Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) sayýsýnýn, bu sene sonunda 2 bin 300'ü bulmasý bekleniyor. Ekip sayýsýnýn gelecek yýl ise 2 bin 310'a çýkarýlmasý hedefleniyor.

Geçen sene 7 bin 465 olan uzman personel sayýsýnýn da bu yýl sonunda 8 bin 300'e ulaþmasý beklenirken, gelecek yýl 8 bin 350'ye yükseltilmesi amaçlanýyor.

- ANLIK 17 MÝLYON IP ADRESÝ TARANIYOR

Merkez tarafýndan 17 milyon IP adresi siber güvenlik zafiyetlerine karþý sürekli taranýyor. Her gün 422 büyük saldýrý, 11 milyon zararlý eriþim isteði engelleniyor. Bu kapsamda geçen yýl 140 bin büyük saldýrýnýn önüne geçildi.

Bu yýl USOM tarafýndan duyurulan 104 bin 708 zararlý baðlantý sayýsýnýn, gelecek sene 85 bine düþeceði öngörülüyor.

Merkezin yaný sýra Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörlerle siber savunmada iþbirliði yapýlýyor.

USOM'un siber kapasite inþasý kapsamýnda verilen eðitimler, yarýþmalar ve tatbikatlarla, siber olaylara hazýrlýk seviyesi artýrýlýyor. Teknolojik tedbirlerle siber olaylara yönelik hýzlý tespit ve erken müdahale imkanlarý geliþtiriliyor. Tehdit istihbaratý ile siber güvenlik istihbaratý edinimi ve üretimi, ulusal ve uluslararasý paydaþlarla iki taraflý bilgi paylaþýmý, koordinasyon çalýþmalarý yapýlýyor. Kritik altyapýlarýn korunmasý için düzenleme, denetleme, izleme, zafiyet tarama çalýþmalarý gerçekleþtiriliyor.

Siber tehdit istihbaratý edinimi, üretimi ve paylaþýmý konusunda ulusal ve uluslararasý paydaþlarla koordinasyonun saðlanarak, hýzlý tespit ve erken müdahaleyle mücadelenin sürdürülmesi öncelikler arasýnda yer alýyor. Ulusal siber güvenliðin saðlanmasýna yönelik düzenleme ve denetleme de faaliyet listesinde bulunuyor.

- SÝBER GÜVENLÝK KALKANLARI

Bu çalýþmalarýn yanýnda zararlý içerikleri engellemek adýna projeler de geliþtiriliyor.

Çalýþmalar kapsamýnda, tamamen kurumsal iç kaynaklarla geliþtirilen yerli ve milli AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA projeleri, ulusal siber güvenliðe önemli katkýlar saðlýyor.

AVCI, zararlý yazýlým bulaþmýþ sistemlerin tespitini gerçekleþtiriyor.

AZAD, yapay zeka kullanarak, vatandaþlarý hedef alan oltalama adreslerinin faaliyete geçmeden önce veya geçtiði anda tespit edilip engellenmesine yönelik çalýþmalar yapýyor.

KASIRGA, kamu kurumlarýyla kritik altyapýlar olmak üzere ülkenin internete açýk kaynaklarýna iliþkin zafiyet taramasý yaparak hizmet sürekliliðini saðlýyor.

ATMACA ile de yüzlerce zafiyete ait alt risk proaktif þekilde engelleniyor.

Bu projelerin yaný sýra siber güvenlik tarafýnda alanýnda uzmanlarýn yetiþtirilmesi saðlanýyor. Ýnsan kaynaðýný geliþtirmek için hayata geçirilen FETÝH Projesi kapsamýnda oluþturulan uygulamalý siber güvenlik eðitim laboratuvarý, katýlýmcýlara gerçek dünya senaryolarýnda siber güvenlik testleri yapma ve yeteneklerini geliþtirme imkaný sunuyor.

  • USOM
  • siber kale
  • takviye