Türkiye'nin uzaya açýlacak gözü olacak! Dev projede sona yaklaþýlýyor
ABONE OL

Ülkemizin uzaya gönderdiði ilk astronot olan Alper Gezeravcý ile ilgili heyecan hala sýcaklýðýný korurken, Türkiye'nin uzaya açýlacak olan gözü Doðu Anadolu Gözlemevi'nin sona doðru yaklaþýlýyor. Erzurum'un Konaklý Karakaya Tepeleri'nde 3100 metre rakýmda bulunan ve Avrupa'nýn tek parça ayna ile inþa edilmiþ en büyük teleskobuna sahip olan Doðu Anadolu Gözlemevi (DAG) hem ülkemiz hem de bilim dünyasý için önemli bir fýrsat olarak gösteriliyor.

BÜYÜLEN BÝR MANZARASI VAR

Cumhurbaþkanlýðý Strateji ve Bütçe Baþkanlýðý ile Atatürk Üniversitesi'nin ortak bir projesi olan DAG'ýn, karlar ve sisler içindeki manzarasý ile gece fotoðraflarý görülmeye deðer birer tablo olarak ortaya çýkýyor. Uzmanlar DAG'ýn inþa edildiði 3 bin 100 rakýmlý Konaklý Karakaya Tepeleri'nin özellikle atmosferik ve yapýsal özellikleri nedeniyle, Dünya'da zaten sayýlý coðrafyada yapýlabilen kýzýlötesi bölgesindeki gözlemlere çok uygun olduðunu ifade ettiler. Tam olarak hizmete alýndýðýnda hem yurt içinden hem de yurt dýþýndan bilim insanlarýna astronomi ve uzay araþtýrmalarý noktasýnda imkân sunacak olan DAG, yeni keþiflere de fýrsat verecek.

ÜLKEMÝZ AÇISINDAN BÝR FIRSAT

Dünya üzerinde konumsal olarak Erzurum, Türkiye, hatta Orta Doðu ve civarýnda bu ölçekte büyük gözlemevleri bulunmamasý, Dünya'daki mevcut gözlemevlerinin bir kýsmýnýn ýþýk ve hava kirliliði tehdidine maruz kalmalarý nedeniyle, proje kapsamýnda kurulan büyük ve modern gözlemevi, uluslararasý bilim insanlarý arasýnda ilgi odaðý olacaðý ifade ediliyor. Türkiye'nin en büyük ve ilk kýrmýzý öte teleskobuna sahip gözlemevi olan DAG, 3 aþamalý bir proje olarak hayata geçirildi. Projenin ilk aþamasý teleskop, kubbe, binalar ve altyapýsýyla gözlemevi kurulmasýndan oluþan DAG Projesi. Ýkinci aþamasý Odak Düzlemi Aygýtlarý'nýn (ODA) alýmý, tasarýmý, yapýmý ve bir Optik Laboratuvarý kurulmasýndan oluþan ODA Projesi. Üçüncü aþamasý ise; 4 metreye kadar olan bütün ayna ve uzay-uydu ekipmanlarýnýn kaplanacaðý Ayna Kaplama Sistemi'nden (AKS) oluþan AKS Projesi.