Ýstanbul Öðretmen Akademileri ve Atölyeleri'nin 2023-2024 Eðitim Öðretim Yýlý Kapanýþ Dersi programý Ýstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Programa Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Ýstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ýsmail Koyuncu, Ýstanbul Ýl Milli Eðitim Müdürü Doç.Dr. Murat Mücahit Yentür, bakanlýk temsilcileri ve öðretmenler katýldý. Program, Öðretmen Akademileri tarafýndan hazýrlanan canlý müzik dinletisiyle baþladý. Programda bir konuþma yapan Sanayi Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr Türkiye'nin teknolojik geliþmelerinin eðitim ile iliþkisini deðperlendiren bir sununm yaptý.
"BU MÝLLETÝN ÖZ EVLATLARI TÜRK'ÜN ÝMZASINI GÖKYÜZÜNE ATTILAR"
Bakan Kacýr, "2000'li yýllarda bir þey oldu. Dünyada insansýz sistemler, robot uçaklar diyebileceðimiz insansýz hava araçlarý hýzla yaygýnlaþmaya baþladý. Türkiye için insansýz hava araçlarýna eriþim önemliydi Çünkü Türkiye 80'li yýllardan beri terörle mücadele eden bir ülkeydi. Ne zaman bu milletin öz evlatlarý Türkiye'yi milli insansýz hava araçlarýyla tanýþtýrdý buluþturdu, iþte Türkiye terörü topraklarýndan kazýyýp attý. Türk milletinin evlatlarý Bayraktar ile ANKA ile, Akýncý ile, Aksungur ile Anka 2 ile, Anka 3 ile, Kýzýlelma ile ve havacýlýkta Hürkuþ ile, Hürjet ile, Atak ile, Gökbey ile ve 5. nesil milli muharip uçaðýmýz KAAN ile Türk'ün imzasýný gökyüzüne attýlar.ö dedi.
"YENÝ NESÝL TEKNOLOJÝYE LOKOMOTÝF OLMAYA ÇALIÞIYORUZ"
Kacýr, "Eðer TOGG 2018 yýlýnda kurulmamýþ, 2011 yýlýnda kurulmuþ olsaydý Türkiye belki bugün o Amerikan markasý gibi rakiplerinin birkaç misli deðere sahip bir markaya sahip olacaktý. Ama geç olsun güç olmasýn. Nihayetinde adeta köprüden önce son çýkýþtan çýktýk. Yeni nesil teknolojiye ilk defa vagon olmadýk, lokomotif olmaya çalýþýyoruz. Ýlk defa yeni nesil teknolojinin salt müþterisi olmuyoruz, geliþtiricisi ve üreticisi olmaya gayret ediyoruz. Þu anda ortanca yaþýmýz yaklaþýk 33'ü geçtik biraz. O anlamda biraz yaþlandýðýmýzý söyleyebiliriz ama mukayese edecek olursak Avrupa'nýn ortanca yaþý 43. Almanya'nýn ortanca yaþý 48. Yani biz Avrupa'dan 10, Almanya gibi bazý ülkelerden 15 yaþ daha genciz. Bu büyük bir þans ve büyük bir fýrsat. Çünkü bütün dünyayý genç insanlarýn kurduðu teknoloji takýmlarý, teknoloji giriþimleri ve bu teknoloji giriþimlerinin geliþtirdiði yüksek teknoloji ürünleri ve teknoloji hizmetleri deðiþtiriyor dönüþtürüyor.ö diye konuþtu
"YENÝ NESÝL UYDULAR YAPACAÐIZ"
Türkiye'nin hedefleri arasýnda yer alan uzay programlarýna da deðinen Bakan Kacýr, "Türkiye'nin 10 yýllýk hedefleri var Milli Uzay Programý kapsamýnda. Bunlardan biri bu uydu projelerinin devamýna yönelik hedefler. Türkiye inþallah TÜRKSAT 6A'dan sonra uydu ihracatçýsý bir ülke haline de gelecek. Yeni nesil uydular yapacaðýz. Alçak yörünge uydu takýmlarýný Türkiye'de yerli ve milli olarak üreteceðiz, geliþtireceðiz. Bu alan çok deðiþti kýymetli hocalarým. 10 yýl önceye göre 1 birim yükü uzaya göndermenin maliyeti neredeyse 10'da 1 seviyesine düþtü ve 10 yýl önce yýlda ancak 100 uydu uzaya gönderiliyorken þimdi çoðu alçak yörüngeye gönderilen daha ufak uydular olmak üzere yýlda 2 bin uydu uzaya gönderiliyor. Yani muazzam bir paradigma deðiþimi yaþanýyor uydu teknolojilerinde. Biz bu paradigma deðiþimini inþallah yakalayacaðýz; ama bunun yanýnda kendi roket teknolojimizi de geliþtiriyoruz. Hedefimiz, Türkiye'nin kendi uydularýný kendi roketleriyle ve inþallah Milli Uzay Programý kapsamýnda kuracaðýmýz bir uzay limanýndan uzaya gönderiyor olmak. Uluslararasý bir iþbirliðiyle kendi uzay limanýmýzý da kuracaðýz ve kendi uydularýmýzý kendi roketlerimizle kendi uzay limanýmýzdan uzaya göndereceðiz. Çok uzak deðil bu gelecek Allah'ýn izniyle" þeklinde konuþtu.
"DÜNYADA VARSA BÝR UMUT IÞIÐI O DA BU TOPRAKLARDA"
Teknoloji ve insanlýk yararýna kullaným iliþkisi hakkýnda da konuþan Kacýr, "Ýsrail'in Ekim ayýndan bu yana yaklaþýk 250 gündür canlý yayýnda insanlýða soykýrým izlettiði bir dönemde yaþýyoruz. Ve bütün bunlarý yok etmeye çalýþtýðý toplumda bulunmayan teknolojik kabiliyetleri kendinde görmesi sayesinde gerçekleþtiriyor, kendince. Kuralý, adil bir çerçevesi olmayan teknolojinin insanlýk için ancak bir felakete neden olabileceðini aslýnda hepimize canlý yayýnda izletiyor. Ýþte böyle bir çerçevede dünya tarihinin en büyük teknolojik kýrýlýmlarýndan birine adým atýyoruz. Yapay zekayla birlikte insanlýk yaþadýðý en büyük kýrýlýmlardan birini daha yaþayacak. Elimizde adil küresel düzene dair çok güçlü bir umut maalesef yok. Ýnanýn bütün bu yaþananlarýn farkýnda olan herkes için dünyada varsa bir umut ýþýðý o da bu topraklarda. Yani hem sahip olduðu teknolojik kabiliyetler, sahip olduðu beþeri sermaye, insan kýymeti, insan kaynaðý hem elde ettiði tarihi tecrübe hem küresel düzeyde dünyanýn dört bir tarafýnda tarih boyunca masumlara, mahzunlara, mazlumlara uzattýðý el ve nihayetinde tarih boyunca adaleti ve merhameti yeryüzünde hakim kýlma çabasý içinde olmuþ olmasý Türk milletinin böyle bir dönemde insanlýk için belki de tek umut kaynaðý haline gelmesine vesile oldu" dedi. Konuþmalarýn ardýndan Bakan Kacýr'a hediye takdim edilirken, Öðretmen Akademisi'ni tamamlayan öðretmenlere baþarý sertifikalarý verildi. Program, Bakan Kacýr ile programa katýlanlarýn fotoðraf çektirmesiyle sona erdi.