Türksat 6A için geri sayým baþladý... Rakam 5 milyarýn üzerine çýkarýlacak
ABONE OL

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn himayesinde Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý, Türksat ve TÜBÝTAK arasýnda imzalanan "Türksat 6A Milli Haberleþme Uydu Proje Sözleþmesi" kapsamýnda yapýmý devam eden Türksat 6A, tamamlanma aþamasýna geldi.

Türkiye'nin en büyük AR-GE projesinde montaj, entegrasyon ve testlerde, Türksat ve TUSAÞ iþbirliðiyle ülkeye kazandýrýlan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) son kýsma gelindi.

Tasarýmýn doðrulanmasý amacýyla uydunun mühendislik modeli üretim, entegrasyon ve testleri 2022'nin aðustos ayýnda tamamlandý. Yörüngede görev yapacak uçuþ modelinde ise entegrasyon, sistem seviyesi testleri ve son hizalama ölçümleri de bitirildi.

Uydunun fýrlatma süreci ve uzay ortamýna dayanýklýlýðý test edildi, sistem seviyesi testlerinden de iþlevsel testler, ýsýl vakum testleri, sinüs ve akustik testleri baþarýyla tamamlandý. Mart ayý sonuna kadar ise CATR, kütle özellikleri ölçümü ve son kontrolleri de bitirilerek fýrlatma için nakliye hazýrlýklarýna baþlanacak. Daha sonra fýrlatýcý firma Space X'in tesislerine gönderilecek uydu, proje takvimine göre haziran ayý sonunda firmanýn Falcon 9 tip roketiyle uzaya gönderilecek. Mevcut uydularýn yedekliliðini saðlayacak Türksat 6A, kapasiteyi de artýracak.

- TÜRKÝYE DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 65'ÝNDEN FAZLASINA ULAÞACAK

Yer merkezli bir yörüngede, 35 bin 786 kilometre uzaklýkta konumlanmasý planlanan ve 7,5 kilovat güce sahip yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A, mevcut uydularýn hizmet vermediði Güney-Doðu Asya gibi bölgelere de ulaþacak. Türksat, þu anda 31 derece, 42 derece ve 50 derece doðu yörüngelerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B olmak üzere toplam 5 haberleþme uydusuyla faaliyetlerine devam ederek dünyada 3,5 milyar nüfusa ulaþabiliyor.

Türksat 6A'nýn hizmete alýnmasýyla Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da Türkiye'nin kapsama alanýna girecek. Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularýnýn ulaþtýðý nüfus, 3,5 milyardan 5 milyarýn üzerine çýkacak. Türkiye, kendi haberleþme uydularýyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasýna ulaþabilir hale gelecek. Türksat 6A'nýn hizmete girmesi ile Türksat'ýn bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatýnýn da önemli ölçüde artmasý planlanýyor.