TÜRKSAT 6A için geri sayým baþladý! Türkiye 11 ülke arasýna girecek
ABONE OL

Bakan Kacýr, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý ile Erzurum Teknik Üniversitesinde (ETÜ) düzenlenen öðrenci buluþmasýnda, kendileri için çok önemli olan öðrencilerin, milli teknoloji hamlesinin öznesi ve sahibi olduðunu ifade etti.

Türkiye'nin en büyük gücü, en büyük kuvvet çarpanýnýn, genç, dinamik ve çalýþkan nüfusu olduðunu anlatan Kacýr, "Bizim nüfusun ortanca yaþý 33, Avrupa'nýn 43. Avrupa'dan 10, bazý Avrupa ülkelerinden ise 15 yaþ daha genciz. Bu çok önemli ve deðerli çünkü dünyayý yenilikçi teknolojiler deðiþtiriyor, dönüþtürüyor ve bütün dünyada yenilikçi teknolojilere, gencecik insanlarýn kurduðu teknoloji takýmlarý, teknoloji ekipleri, teknolojik giriþimlere imza atýlýyor." diye konuþtu.

"Biz milli teknoloji hamlesi adýna Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde ne yapýyorsak, her daim kalbine, merkezine Türk gençliðini TEKNOFEST kuþaðýný koyuyoruz. Bu anlayýþla Türk gençliðiyle 5 yýldýr dünyanýn en büyük teknolojik festivallerini düzenliyoruz." diyen Kacýr, 2018'de ilk TEKNOFEST'teki 14 yarýþmaya 20 bin gencin katýldýðýný kaydetti.

2023'te, Cumhuriyet'in 100. yýlýnda Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir'de TEKNOFEST düzenlediklerini anýmsatan Bakan Kacýr, þöyle devam etti:

"44 teknoloji yarýþmasýna 1 milyon gencimiz katýldý. Bu, dünyada eþi benzeri olmayan bir dip dalga, bir toplumsal seferberlik ve Türk gençleri, Türk gençliði önleri açýldýðýnda engeller kaldýrýldýðýnda ne büyük baþarýlara imza atacaklarýný son 20 yýlda bütün dünyaya gösterdi. En çok da savunma sanayinde ve havacýlýkta gösterdiler. Biz 20. yüzyýlýn havacýlýk ülkelerinden biri deðildik, buraya geldiðimde ETÜ Rektörü Bülent Çakmak hocam havacýlýk ve uzay teknolojileri bilimleri bölümünde bu yýl ilk kez öðrenci aldýklarýný söyledi. Bundan büyük bir iftihar, büyük bir gurur duydum. Ýnanýyorum bölümdeki öðrenciler, kendilerine yakýþaný yapacak ve tarihe geçecek iþlere imza atacak."

- "UYDULARINI KENDÝ GELÝÞTÝREBÝLEN 11 ÜLKEDEN BÝRÝ OLACAÐIZ"

Kacýr, ülkenin neye ihtiyacý varsa onu ülkenin öz evlatlarýyla, alýn teriyle, geliþtireceklerini söyleyerek, savunma sanayi ve havacýlýkta olduðu gibi teknolojinin tüm alanlarýnda, uzay bilimlerinde benzer baþarý hikayelerini çoðaltacaklarýný dile getirdi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Türkiye Uzay Ajansý'ný kurduðunu ve 2021 yýlýnda dünyaya milli uzay programýný ilan ettiðini anlatan Kacýr, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Türkiye son 20 yýlda uydu geliþtirme konusunda adým adým tecrübe kazandý. 20 yýl önce BÝLSAT görüntüleme uydusunda ortak üretime dahil olduk. Daha sonra RASAT görüntüleme uydusunu yerli olarak ürettik, sonra GÖKTÜRK'ü, ve nihayetinde yaklaþýk 600 kilometreden metre altý çözünürlükte görüntü almamýza imkan tanýyan, elektro optik kamerasý dahil olmak üzere tüm kritik bileþenlerini yerli ve milli olarak geliþtirdiðimiz, ürettiðimiz ÝMECE'yi Cumhuriyet'in 100. yýlýnda 2023'te uzaya gönderdik. 8 Temmuz 2024 haftasýnda Türkiye'nin ilk milli haberleþme uydusu TÜRKSAT 6A'yý uzaya göndereceðiz ve böylelikle dünyada haberleþme uydularýný kendi geliþtirebilen 11 ülkeden biri olacaðýz. Biz her alanda yarýþta en önde olmaya talibiz. Bizim bütün bu projeleri gerçekleþtirmemizi saðlayan iþçiler ortalama yaþlarý 25, 26, 27. Dolayýsýyla bu yarýþý sizinle birlikte koþmayý ümit ediyoruz."

Konuþmalar sonrasý Gezeravcý, öðrencilerin havacýlýk ve uzayla ilgili sorularýný yanýtladý, onlarla fotoðraf çektirdi.

Programa, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Büyükþehir Belediye Baþkaný Mehmet Sekmen, AK Parti Ýl Baþkaný Ýbrahim Küçükoðlu, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, kurum müdürleri, akademisyen ve öðrenciler katýldý.