Türksat dünyanýn en büyük kamu biliþim þirketi olacak!
ABONE OL

Yüksek, Almanya'nýn Hamburg kentinde düzenlenen ve havacýlýk sektörünün önde gelen fuarlarý arasýnda yer alan AIX 2024'te (Aircraft Interiors Expo-Uçak Kabin Ýçi Ekipmanlarý Fuarý), Türk Hava Yollarý (THY) iþtiraki Turkish Cabin Interior Inc. (TCI), Türksat ve AJet arasýnda uçak içi internet hizmetleri için iþbirliði protokolünün imzalanmasýnýn ardýndan AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Ýmzalanan iþbirliðini "çok önemli" olarak niteleyen Yüksek, 3 Türk firmasýnýn global þirketlerin yanýnda "biz de varýz" diyerek yerli ve milli konsepti en üst seviyede tutan bir iþbirliðine gittiðini söyledi.

Ayný zamanda Sivil Havacýlýk Genel Müdürü de olan Prof. Dr. Kemal Yüksek, Türksat'ýn global internet hizmeti saðlama anlamýnda kendini göstereceðini kaydederek, "Daha global bir yapýda bu hizmeti sunmak üzere Türksat'ýn bütün yapýlanmasýný ve planlarýný bu þekilde gerçekleþtiriyoruz. Amacýmýz bu anlamdaki hizmeti yerine getirirken, bunlarý da gerek anten projeleriyle, gerek modern projelerle destekleyerek donanýmsal olarak da milliliði ön plana çýkarmak suretiyle bu yapýyý kalýcý ve sürdürülebilir bir hale getirmek." diye konuþtu.

Yüksek, Türksat'ýn, Türkiye'nin stratejik bir þirketi olduðunu zaten defalarca gösterdiðini belirterek, þirketin hem askeri hem de sivil anlamda, internet ve yayýncýlýk alanýnda global aktörlerden olduðunu vurguladý.

- "Uydu yönetimiyle ilgili konseptleri gençlerin eriþebileceði noktaya getireceðiz"

Kemal Yüksek, uydu sektöründe hem üretim hem hizmet sunma hem de uydu yönetimiyle ilgili konseptleri gençlerin eriþebileceði noktaya getirmeye çalýþtýklarýný kaydederek, "Bu çerçevede üniversitelerde veya Türksat altýnda özellikle uyduya ait eðitimlerin gerçek anlamda kaliteli içeriklerle verilebileceði geçerli global sertifikalar üretme çalýþmasýný baþlattýk. Çok yakýnda gençlerimizle bunlarý buluþturacaðýz. Dolayýsýyla bilgisiz ilerleme ve teknoloji olmuyor." diye konuþtu.

Yerli üretim 6A uydusunun temmuzda uzaya fýrlatýlacaðýný dile getiren Yüksek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Böylece 6A uydumuzu filoya dahil edeceðiz. Bu bizim için de yine bir dönüm noktasý. Ama bunun devamý gelecek. Projelerimiz, planlarýmýz bu çerçevede sektördeki kabul edilirliðimiz çok iyi düzeyde. Tabii bunu Türkiye'ye büyük Türkiye vizyonuna yakýþacak, Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn (Recep Tayyip Erdoðan) liderliðinde ulaþacaðýmýz hedeflerde hem stratejik hem de ticari bir þirket olarak varlýðýmýzý sürdüreceðiz inþallah."

- "Haberleþmenin, bilginin millileþmesi çok önemli"

Türksat Yönetim Kurulu Baþkaný Yüksek, Türkiye'nin her türlü uyduyu Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý, TÜBÝTAK ve özel þirketlerin iþbirliðiyle hýzlý bir þekilde üretme kabiliyeti kazandýðýný belirterek, þöyle konuþtu:

"Bu, bizim teknolojik baðýmsýzlýðýmýz için çok kritikti. Özellikle haberleþmenin, bilginin millileþmesi çok önemli. Biz de Türksat'ta bunu yapacaðýz. Türksat kamu biliþiminde de dünyanýn en büyük kamu biliþim þirketi olacak. Ülkelere hem haberleþmeyi hem yazýlýmsal kamu biliþimini ihraç eden büyük bir þirket olarak inþallah çok kýsa sürede Türksat'ý bu rolünde de görmüþ olacaðýz."

Yüksek, gençlere temel eðitimlerine aðýrlýk vermelerini tavsiye eden Yüksek, þu önerilerde bulundu:

"Neticede bilgisiz ilim olmaz. Biz teknolojide gerçekten teknolojide ayýrt edici bir þeyler yaptýktan sonra dünyada lider olabilirsiniz. Bu çerçevede özellikle temel eðitimlere çok aðýrlýk vermelerini öneriyorum. Matematik, fizik, kimya, malzeme bilimi, gen bilimi bunlar çok kritik teknolojiler. Mesela burada konuþulan düz antenler. Düz antenlerle verilerin uydulardan alýnmasý üzerine hala çalýþmalar devam ediyor. Þimdi buralarda özellikle görüyoruz, Togg'da görüyoruz. Elektrikli araçlarýn enerji saklayabilme kabiliyetlerinin artýrýlmasý yönünde çalýþmalar var. Bunlarýn hepsi temel bilimlerle olabilecek þeyler. Yeni uçak teknolojileri, iþte Akýncý'yý görüyoruz. Ayný þekilde Kýzýlelma çok önemli bizim için, bunlarý görüyoruz."

Prof. Dr. Kemal Yüksek, bunlarýn hepsinin bir teknolojik birikimle olabileceðini kaydederek, gençlerin bu temel bilimlere aðýrlýk vermeleri gerektiðini, bu sayede ayýrt edici ve taklit edilemeyen lider ürünler üretebileceklerini söyledi.

Bu noktada Türksat olarak üzerlerine düþen görevlerden bahseden Yüksek, þöyle konuþtu:

"Üzerimize düþen nedir? Uydu teknolojilerinin öðretilmesi. Bu anlamdaki know-hub'ýn gençlere ulaþtýrýlmasý. Ýnþallah 5-6 ay içinde biz bunu hem üniversitelerimize hem sektöre hem de gönül coðrafyamýzdaki ülkelere çok dilli olarak ulaþtýrabilecek bir kývama getireceðiz. Özellikle burada gençlerimize tavsiyem; temel bilimlere mutlaka aðýrlýk versinler, hangi konuda çalýþýrlarsa çalýþsýnlar temel bilimlerdeki uzmanlýk ve yetkinlik olmadan bu anlamda baskýn teknolojileri üretmemiz mümkün deðil."