Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A'nýn yapým ve test aþamalarýnýn tamamlanarak paketlenme sürecine geçildiðini belirterek, uydunun, 4 Haziran Salý günü ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Ýstasyonu'na gönderileceðini bildirdi.
Uraloðlu, yazýlý açýklamasýnda, Türksat 6A'nýn uzaya gönderilmeye hazýr hale geldiðini ve bu kapsamda paketleme iþlemlerinin son aþamasýna geçildiði bilgisini verdi.
Türksat 6A'nýn entegrasyon ve testlerinin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde gerçekleþtirildiðini anýmsatan Uraloðlu, "Uydu hizmetlerinde Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B haberleþme uydularýmýzla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye'nin en önemli projelerinden olan yerli haberleþme uydusu Türksat 6A projemizde ise artýk sona çok yakýnýz. Temmuzda uydumuzu uzaya göreceðiz." ifadelerini kullandý.
Uraloðlu, Türksat 6A'nýn yapýmýný Türksat'ýn öncülüðünde TÜBÝTAK Uzay, ASELSAN, TUSAÞ ve CTECH gibi yerli sanayi kuruluþlarýnýn desteðiyle tamamladýklarýna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:
"Gururla söylüyorum ki ülkemizin en büyük AR-GE Projesi Türksat 6A'yý baþarýyla tamamladýk. Þimdi uzaya gönderme aþamasýndayýz. Uydumuzun paketleme iþlemleri de USET'te tamamlanmak üzere. 4 Haziran Salý günü ise milli gururumuz Türksat 6A uydumuz, Ankara'dan Antonov An-124 tipi uçakla ABD Florida'da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Ýstasyonu'na doðru yola çýkacak. Yaklaþýk 17 saat sürecek yolculuðun ardýndan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Ýstasyonu'nda SpaceX tesislerinde hangara iniþ yapacak uydumuzun, burada yolculuk testleri yapýlacak. Ayrýca Türksat 6A'nýn yakýt dolumu iþlemleri de SpaceX'e ait hangarda gerçekleþtirilecek. Temmuzun ikinci haftasýnda da SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle uzaydaki konumuna gönderilmesini planlýyoruz."
Uraloðlu, Türksat 6A'nýn en yüksek yerlilik oranýyla tamamlanabilmesinin arkasýnda Türksat tarafýndan baþlatýlan teknoloji transfer eðitim programýnýn bulunduðunu vurgulayarak, "Ülkemizin uydu operatörü Türksat tarafýndan baþlatýlan programla Türksat 3A'nýn yaný sýra Türksat 4A ve Türksat 4B'nin yapýmýnda Türksat mühendislerinin de yer almasý saðlanmýþtý. Türksat 5A ve 5B'nin yapýmýnda da yine teknoloji transfer programý kapsamýnda 12 Türksat mühendisi, uydu tasarým, üretim ve test baþlýklarýnda bulundu. Þu anda da teknoloji transfer programý kapsamýnda uzay teknolojileri alanýnda eðitim alan Türksat mühendislerinin katkýsýyla Türksat 6A'yý en yüksek yerlilik oranýyla ürettik." deðerlendirmesini yaptý.
Türksat 6A'nýn üretilmesinin, Türkiye için dönüm noktasý olduðuna dikkati çeken Uraloðlu, uydunun yapýmýna iliþkin þu bilgileri verdi:
"TÜBÝTAK Uzay, proje kapsamýnda Türksat 6A'nýn uydu yönetim alt sistemini, yörünge yönelim kontrol alt sistemini, güç alt sistemini, elektrikli itki alt sistemini, arayüz kontrol birimlerini ve haberleþme görev yükünü üretti. C2TECH firmasý, telemetri/iþaret sinyali vericisinden telekomut alýcýya, yönsüz alýcý anteninden alýcý test baðdaþtýrýcýsýna kadar tüm telemetri telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemlerini yerli ve milli olarak üretti. ASELSAN ise Türkiye antenini, Almaç, INET ve Faydalý Yük Arayüz Birimi'ni imal ederek Türksat 6A'nýn bu aþamaya gelmesini saðladý. Yapýsal ve ýsýl sistemlerin tasarýmýndan sorumlu TUSAÞ ise uydunun yapýsal panellerini ve pil panelini üreterek uyduya montajýný gerçekleþtirdi. Ýlk defa AR-GE'si yapýlarak üretilen bu ürünler sayesinde, Türkiye, dünyanýn sayýlý haberleþme uydusu üreticilerinden biri haline geldi. Uzay deneyimi elde edecek bu ürünler sayesinde, Türkiye hem bu parçalarý hem de bir haberleþme uydusunu baþtan sona yaparak ihraç edebilecek konuma geldi."
Bakan Uraloðlu, mevcut uydularýn yedekliliðini saðlayacak Türksat 6A'nýn Türkiye'nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artýracaðýna iþaret ederek, 35 bin 786 kilometre uzaklýkta konumlanmasý planlanan uydunun 7,5 kilovat güce sahip olduðunu bildirdi.
Türksat 6A'nýn yer sabit haberleþme uydusu olarak TV yayýncýlýðý baþta olmak üzere haberleþme hizmetleri ve geniþ kapsama alanýnda ülkenin uydu haberleþme ihtiyaçlarýný karþýlayabileceðini vurgulayan Uraloðlu, mevcut uydularýn hizmet vermediði Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nýn da kapsama alanýna gireceðini ifade etti.
Abdulkadir Uraloðlu, Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularýnýn ulaþtýðý nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara çýkacaðýný belirterek, Türksat 6A'nýn hizmete girmesiyle Türksat'ýn bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatýnýn da önemli ölçüde artacaðýný kaydetti.