TUSAÞ'tan uydu ihracatýnda dev hamle! Temel Kotil duyurdu: Görüþmelere baþladýk
ABONE OL

Kotil, TÜRKSAT'ta gerçekleþtirilen Uydu Teknolojileri Haftasý etkinlikleri kapsamýnda yaptýðý sunumda, þirketin uydu teknolojileri alanýndaki çalýþmalarýna iliþkin bilgiler verdi.

Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde ayný anda 2 uydu yaptýklarýný ifade eden Kotil, bunu 3'e çýkarmak için de altyapýya sahip olduklarýný söyledi. Kotil, merkezde TÜRKSAT 6A ve Ýmece uydularýna yönelik çalýþmalarýn devam ettiðini, yakýn zamanda bunlara Arjantin'e ihraç edilecek uydunun ekleneceðini bildirdi.

Arjantin merkezli INVAP firmasýyla ortak kurduklarý GSATCOM Uzay Teknolojileri AÞ ile birlikte geliþtirdikleri Arsat-SG1'in Türkiye'nin ilk uydu ihracatý olacaðýný dile getiren Kotil, uydunun 2023'te gökyüzünde olacaðýný belirtti.

Elektrikli itki sistemiyle çalýþan Small GEO uydusuna yeni müþteri arayýþlarý olduðunu anlatan Kotil, "Bir müþteri bulduðumuz görünüyor, kesinleþmediði için paylaþmýyoruz. O da olursa bu uydudan 3 tane daha yapacaðýz. Dördüncü bir müþteri de çýktý. Bunlar da kesinleþtiðinde toplamda 5 uyduya ulaþacaðýz. 3-4 yýl içinde bu uydularý yaparsak Türkiye iyi bir ihracat yapacak." dedi.

Yeni tasarým metotlarýyla uydu tasarým ve üretiminin çok daha kolay hale geldiðine iþaret eden Kotil, böylece dev uydu þirketleriyle arayý kapatmanýn mümkün olduðunu söyledi.

Kotil, Türkiye'nin uydu tasarým ve üretiminin yanýnda uydu fýrlatma yeteneðine de kavuþacaðýný kaydetti.

- UYDU TEKNOLOJÝLERÝNE YATIRIM

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkan Yardýmcýsý Serdar Demirel de birçok ülkenin uydu teknolojilerine ciddi yatýrýmlar yaptýðýný ve bu alanda 1 milyondan fazla kiþinin çalýþtýðýný söyledi.

Uzay teknolojisinin kaçýnýlmaz olarak askeri alanda da kullanýldýðýný ifade eden Demirel, Baþkanlýk olarak keþif gözetleme uydu, uydu haberleþme, seyrüsefer uydu, uzay Ar-Ge, uydu fýrlatma sistem projeleri yürüttüklerini söyledi.

Türkiye'nin uydu entegrasyon ve test altyapýsý konusunda önemli kabiliyetlere sahip olduðunu anlatan Demirel, uydulardaki ve yer istasyonundaki yerlilik oranýný artýrmak için de çeþitli çalýþmalar yaptýklarýný belirtti.