ULAK Haberleþme, 6G alanýnda 113 patent baþvurusu yaptý
ABONE OL

ANKARA (AA) - ULAK Haberleþme AÞ (ULAK), 6G teknolojilerine odaklanarak bu alanda 113 patent baþvurusunda bulundu.

Þirketten yapýlan yazýlý açýklamaya göre, ULAK ticari þebeke operatörlerinin kullandýðý mobil ve geniþ bant haberleþme sistemlerine yönelik yerli ve milli ürünlerle Türkiye'nin iletiþim teknolojilerine katký saðlýyor.

6G teknolojilerine odaklanan ULAK, bu alandaki patent baþvurularýný her geçen gün artýrýrken, AR-GE çalýþmalarý neticesinde þimdiye kadar 6G alanýnda 113 patent baþvurusunda bulundu.

Bu baþvurularýn 30'u Patent Ýþbirliði Anlaþmasý (PCT) kapsamýnda uluslararasý düzeyde yapýlýrken, 7'si ABD'ye, 76'sý ise ulusal patent baþvurusu olarak kaydedildi.

Ayrýca bugüne kadar 27 patent tescil edildi. Biri ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafýndan, 26'sý ise Türk Patent ve Marka Kurumu tarafýndan onaylandý.

- ULAK'IN 6G TEKNOLOJÝSÝ ÝÇÝN AR-GE ÇALIÞMALARI DEVAM EDÝYOR

ULAK AR-GE ekibi, akademik geçmiþleri ve güncel standartlaþma çalýþmalarý doðrultusunda buluþ geliþtirme çalýþmalarýna yöneliyor.

Þirket, 6G teknolojisinin geliþtirilmesine yönelik yapay zeka, karasal olmayan aðlar, kanal kontrol mekanizmalarý, çoklu eriþim teknikleri, hücresel olmayan aðlar, Radyo Eriþim Aðý (RAN) teknolojileri ile AR-GE çalýþmalarýný sürdürüyor.

Bu çalýþmalar sonucunda Standarda Esas Patentler (SEP) olarak adlandýrýlan, 6G teknolojisinin standartlarýný belirleyecek patentler üretmek þirketin hedefleri arasýnda yer alýyor.

ULAK, üniversiteler ve akademisyenlerle kurduðu iþbirlikleri sayesinde teknoloji geliþtirme ve patent alma süreçlerini eþ zamanlý olarak yürütüyor. ULAK Fikri ve Sýnai Mülkiyet Haklarý ekibi, patent portföyünü yönetirken ayný zamanda fikri mülkiyet haklarýný koruma, ticarileþtirme ve bunlarla ilgili çalýþmalar yürütüyor.