ULAK'tan 6G ve ötesi çalýþmalar için adým
ABONE OL

AA muhabirinin, ULAK Haberleþme AÞ'den edindiði bilgiye göre, patentler ve standartlar, baþta mobil haberleþme sistemleri olmak üzere biliþim alanýnda önemli yer tutuyor.

Araþtýrmalar, ülkelerin inovasyon kabiliyetlerini belirleyen temel unsurlardan birinin AR-GE çalýþmalarý sonucu ortaya çýkan fikri sýnai haklar ve buna baðlý patent baþvurularý olduðunu gösteriyor.

Patentler, teknoloji trendlerinin belirlenmesinde büyük rol oynarken patent korumasýnýn artmasý ülkelerin ekonomik geliþmesine doðrudan katký saðlýyor.

5G teknolojileri alanýndaki patentler incelendiðinde, Çin (Huawei, ZTE, CATT, MediaTek, China Mobile), Güney Kore (Samsung, LG Electronics), Ýsveç (Ericsson), Finlandiya (Nokia), ABD (Qualcomm, Intel, Motorola) ve Japonya'nýn (NTT Docomo, NEC) patent ailelerini domine etmesi dikkati çekiyor.

- 6G'YE YÖNELÝK ÇALIÞMALAR STRATEJÝK ÖNEMDE

Türkiye'de bilgi ve iletiþim teknolojileri alanýnda özellikle 6G'ye yönelik patent ailelerinin oluþturulmasý stratejik önem taþýyor.

Bu nedenle ULAK Haberleþme AÞ, üniversite-sanayi iþbirliði temelinde yürütülen araþtýrma çalýþmalarý ile 6G'ye yönelik fikri sýnai mülkiyet haklarýnýn oluþturulmasýný önceleyen bir iþ modeli ortaya çýkardý.

Böylece, mobil haberleþme sistemlerine ait patent ailelerinin oluþturulmasý, standartlaþtýrýlmasý, lisans altýnda pazarlanmasý ya da kendi markalarý altýnda üretime dönüþtürülmesi hedefleniyor.

ULAK patent havuzunun etkili biçimde oluþturulmasý ve yurt dýþýna pazarlanabilmesinin, ULAK'ýn mobil haberleþme teknolojileri alanýnda küresel oyuncu olabilmesinin önünü açmasý öngörülüyor.

Bu kapsamda, yýlýn ikinci yarýsýnda ULAK bünyesinde, TÜBÝTAK desteðiyle "6G ve ötesi" haberleþme teknolojileri alanýnda öncül araþtýrma laboratuvarý kurulacak.

Laboratuvarda, baþta uydu ve mobil haberleþme sistemlerinin birlikte çalýþtýðý karasal olmayan að teknolojileri olmak üzere, kamu güvenliði ve akýllý ulaþým sektörleri üzerine pek çok temel araþtýrma yapýlacak.

Araþtýrmalarýn, 6G ve ötesinde yerli ve milli teknolojilerin geliþtirilmesine büyük katký saðlamasý bekleniyor.